Putin i-a „sacrificat” pe marinarii de pe submarinul Kursk pentru a-și proteja secretele nucleare, acuză Bill Clinton
0Un nou documentar captivant a adus în prim-plan tragedia submarinului Kursk, una dintre cele mai mari eșecuri militare ale Rusiei, și modul în care aceasta a consolidat reputația lui Vladimir Putin de lider care pune secretele și controlul mai presus de viețile umane.

La 12 august 2000, la doar trei luni de când Putin prelua funcția de președinte, la bordul submarinului nuclear rus K-141 Kursk a avut loc o explozie devastatoare în timpul unui exercițiu naval în Marea Barents, ucigând 118 marinari.
Lumea întreagă a privit îngrozită cum Kremlinul ezita să accepte ajutor internațional, lăsând echipajul care lupta pentru supraviețuire în epava submarinului. Acum, documentarul „Kursk: 10 zile care l-au format pe Putin”, produs de compania HiddenLight ce aparție lui Hillary și Chelsea Clinton, dezvăluie noi detalii despre incident, inclusiv o declarație șocantă a fostului președinte american Bill Clinton, care susține că Putin a lăsat intenționat marinarii să moară pentru a-și proteja secretele nucleare ale Rusiei.
Putin a refuzat ajutorul americanilor
Submarinul Kursk a explodat la ora 11:28 dimineața, iar ultimele momente ale acestuia au fost detectate de submarinele americane care patrulau în apropiere. În câteva ore, americanii știau că ceva era în neregulă și au oferit imediat ajutor.
Însă Moscova, dornică să păstreze iluzia puterii, a rămas tăcută. A fost nevoie de trei zile întregi pentru ca Putin să accepte ajutor internațional – moment în care era deja prea târziu.
Chiar și după ce Rusia a permis cu reticență scafandrilor norvegieni să intervină, marina rusă a sabotate eforturile de salvare, oferind hărți greșite, desenate de mână și blocând echipamentele esențiale ale specialiștilor britanici.
La 20 august, când scafandrii au ajuns la epavă, toți marinarii erau morți.
Clinton l-a sunat personal pe Putin
Vorbind public despre acest dezastru pentru prima dată, Bill Clinton a dezvăluit că a sunat personal la Putin, îndemnându-l să accepte ajutorul.
Dar, potrivit lui Clinton, liderul rus era mai preocupat să țină ochii străini departe de tehnologia sa militară decât să salveze vieți.
„Putin știa că dacă am fi ajuns acolo, am fi descoperit lucruri pe care nu le-am fi putut uita vreodată”, a spus Clinton, acuzându-l pe președintele rus că a sacrificat propriii oameni pentru a-și proteja secretele militare.
Clinton a recunoscut că inițial spera ca Putin să aducă o eră nouă de cooperare între SUA și Rusia, dar a realizat rapid că fostul ofițer KGB era mai interesat de putere decât de democrație.
„Era clar că era hotărât să restaureze măreția Rusiei. M-am temut că asta însemna că vom asista la o formă nouă de duritate”, a spus Clinton.
Tragedia Kursk nu a fost doar un eșec militar – a marcat un punct de cotitură politic. Modul în care Putin a gestionat criza a stârnit indignare națională, familiile îndoliate cerând răspunsuri.

Dar în loc să își recunoască greșelile, Kremlinul a trecut la ofensivă.
Putin a răspândit dezinformarea, învinovățind oligarhii pentru slăbiciunea militară a Rusiei și folosind tragedia pentru a justifica o apărare agresivă a presei libere.
Moment șocant
Unul dintre momentele cele mai tulburătoare a fost atunci când Nadezhda Tylik, mama unui marinar decedat, l-a confruntat public pe un oficial la o conferință de presă.
În fața camerelor de luat vederi, aceasta a fost injectată cu un sedativ de către un agent sub acoperire și scoasă inconștientă , din clădire, – un moment transmis în direct în întreaga lume.
Clinton consideră că reacția negativă față de Putin a avut un impact de durată, conturându-l pe liderul rus ca pe un autocrat.
„Cred că a fost traumatizat de reacțiile negative pe care le-a primit în presă”, a spus Clinton. „Acest lucru i-a întărit determinarea de a prelua controlul asupra media.”
Privind înapoi, Clinton susține că dezastrul Kursk a fost un semnal de avertizare a ceea ce avea să urmeze.
„Credeam că are un potențial enorm de a conduce Rusia într-o lume mai deschisă și interconectată. Dar nu a fost așa.”
În schimb, omul care promitea o Rusie modernă și democratică a strâns controlul asupra puterii, a suprimat disidența și a pus bazele regimului autoritar pe care lumea îl cunoaște astăzi.
Dezastrul Kursk nu a fost doar o tragedie navală – a fost momentul în care Putin a arătat lumii cine era, de fapt.