VIDEO Pericol: un submarin nuclear rusesc a luat foc. Echipajul e încă la bord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accidentul aduce aminte ruşilor de tragedia din 2000, când submarinul nuclear Kursk s-a scufundat în Marea Barents, iar toţi cei 118 oameni de la bord şi-au pierdut viaţa.

UPDATE 13.27 : Ministerul pentru Situaţii de urgenţă, Serghei Şoigu, a anunţat că a fost stins în totalitate focul la submarinul nuclear. „Focul este complet stins", a spus Şoigu.

Preşedintele Dmitri Medvedev i-a însărcinat pe cei doi vicepremieri, Dmitri Rogozin şi Igor Secin, să se ocupe de anchetarea incendiului de la sumersibilul nuclear „Ekaterinburg" şi să ia toate măsurile necesare pentru funcţionarea acestuia cât mai rapidă.
Potrivit lui Rogozin, pentru renovarea submarinului sunt necesare câteva luni, dar urmările incendiului nu vor influenţa calităţile de luptă ale navei.

UPDATE 10.25 Unsprezece echipaje de pompieri şi un elicopter luptă cu focul pentru ca incediul de la docul unde se află submarinul să nu se extindă . Ministrul pentru Situaţii de Urgenţă din Federaţia Rusă, Serghei Şoigu, a declarat, citat de RIA Novosti, că stingerea completă a focarului va avea loc în 5-6 ore.

Armamentul cu care era dotat sumersibilul a fost mutat de la bordul acestuia înainte de a intra în doc.

Agenţiile ruse au relatat că submarinul a fost scufundat parţial pentru a ajuta la stingerea flăcărilor, iar dacă va fi nevoie va fi scufundat total.
Din această cauză o parte a echipajului se află la bordul submersibilului.

Potrivit unui comunicat al ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, focul s-a declanşat din cauza încălcării standardelor tehnice care trebuie respectate în cazul reparării unui submarin nuclear. Anchetatorii militari au deschis un dosar penal pentru „distrugerea sau avarierea bunurilor militare din cauza neatenţiei".

UPDATE Ministerul pentru Situaţii speciale din Rusia a declarat că deocamdată nu există nici o scurgere de radiaţii. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat, la televiziunea naţională, că cele două reactoare nucleare ale submarinului au fost închise şi că nu există pericolul unor scurgeri de radiaţii. Imaginile difuzate de televiziunile ruseşti arată nori imenşi de fum deasupra şantierului, care contrazic declaraţiilor oficialilor ruşi, care susţin că incendiul este sub control.

Ekaterinburg este un submarin de clasa Delta IV, are 18,2 tone şi poate transporta 16 rachete intercontinentale balistice (fiecare cu câte patru focoase nucleare). Datează din era sovietică - 1985. Rusia mai deţine şase astfel de submarine, care formează una din principalele linii de apărare nucleară. Flota de Nord a ţării a fost lovită de o serie de accidente în 2000, cel mai grav fiind accidentul submarinului nuclear Kursk, care a luat foc şi a explodat când era încă pe mare

Coca unui submarin nuclear rusesc a fost cuprinsă joi seara de un incendiu, care nu a putut fi stins nici până la această oră. Totuşi, potrivit agenţiilor ruseşti, preluate de AFP, focul este "controlat". Nouă oameni au fost răniţi în lupta cu focul şi o parte din echipaj se află în continuare la bordul submersibilului.

"O parte din echipaj se află la bordul submarinului şi controlează în permanenţă parametrii de temperatură şi dioxid de carbon", potrivit Ministerului rus al Apărării. Parchetul militar asigură, la rândul său, că "incendiul a fost controlat".

Submarinul a luat foc, joi, în timpul unor lucrări efectuate pe şantierul naval din regiunea Murmansk.

Submarinul a luat foc, joi, în timpul unor lucrări efectuate pe şantierul naval din regiunea Murmansk.

"Structura de lemn care susţinea submarinul în incinta şantierului naval a luat foc. Incendiul a cuprins submersibilul prin exterior, fără să existe nicio ameninţare în interior", a declarat Vadim Serga, purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale ruse.

Cel mai dramatic accident de submarin din Rusia a avut loc în august 2000, când submarinul nuclear Kursk nu a mai putut fi adus la suprafaţă. Toţi cei 118 de membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite