Putin a promulgat o serie de legi represive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a promulgat joi o lege care prevede de la doi până la şapte ani de închisoare pentru îndemnuri la acţiune împotriva securităţii Rusiei, în timp ce Moscova reprimă vocile care se opun războiului din Ucraina, relatează AFP.

Legea prevede până la cinci ani de închisoare în cazul unor îndemnuri difuzate în presă şi până la şapte ani de închisoare în cazul unor îndemnuri făcute în grup organizat.

Putin a promulgat totodată un text care înăspreşte restricţiile ce vizează persoanele şi organizaţiile desemnate drept „agenţi străini” - o catalogare pe care o foloseşte în reprimarea criticilor.

Altă măsură pedepseşte - cu până la 20 de ani de închisoare - orice cetăţean rus care participă la un conflict într-o ţară străină contrar intereselor Rusiei.

Putin a mai promulgat un text care prevede amendarea şi pedepsirea cu închisoarea de până la şapte ani a oricărui deţinător de secrete de stat care se duce în străinătate fără o autorizaţie prealabilă.

Aceste texte fac parte dintr-un set de dispoziţii adoptate în ultimele săptămâni de către Parlamentul rus şi care aveau nevoie să fie promulgate pentru a intra în vigoare.

De la începutul războiului lui Putin împotriva Ucrainei, la 24 februarie, autorităţile ruse au consolidat reprimarea vocilor critice la adresa puterii, blocând presa independentă şi reţelele de socializare.

Legislaţia prevede de-acum pedepsirea dură cu închisoarea a oricărei forme de critici care „pătează” imaginea armatei ruse.

Mai mulţi ruşi - opozanţii Ilia Iaşin şi Vladimir Kara-Murza, dar şi simpli cetăţeni - au fost încarceraţi din aceste motive.

Un ales municipal din Moscova, Aleksei Gorinov, a fost condamnat săptămâna trecută la şapte ani de închisoare deoarece a îndrăznit să se pronunţe împotriva războiului din Ucraina.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite