Putin a dat startul ediției a doua a „Jocurilor foamei“. Le poate câștiga?

0
Publicat:

Rusia escaladează tensiunile militare în Marea Neagră după ce a aruncat în aer acordul cu cereale. Moscova îşi continuă atacurile asupra porturilor din Ucraina, după ce  a avertizat că va viza şi navele civile.

Nave civile care părăsesc porturile ucrainene, amenințate de Rusia
Nave civile care părăsesc porturile ucrainene, amenințate de Rusia

Loviturile ruseşti asupra zonelor portuare ucrainene au continuat joi, după ce Moscova a avertizat în ajun că navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene din Marea Neagră ar putea fi considerate ţinte militare, relatează Reuters.

Autorităţile din regiunile Nikolaev şi Odesa au anunţat că sunt cel puţin 20 de persoane rănite în urma unor noi lovituri ale Moscovei. În primele ore ale zilei de joi, cel puţin 18 persoane au fost rănite într-un atac asupra oraşului portuar Nikolaev, a declarat guvernatorul regional, în timp ce un oficial din Odesa a declarat că două persoane au fost spitalizate după ce o nouă lovitură a provocat un incendiu.

Rută temporară de transport prin apele teritoriale ale României

Ucraina a declarat miercuri că a stabilit o rută temporară de transport al cerealelor sale prin apele teritoriale ale României. „Scopul său este de a facilita deblocarea transportului maritim internaţional în partea de nord-vest a Mării Negre“, a declarat Vasil Şkurakov, ministrul interimar ucrainean pentru comunităţi, teritorii şi dezvoltarea infrastructurii, într-o scrisoare adresată Organizaţiei Internaţionale pentru Transporturi Maritime, un organism al ONU.

Rusia amenință și navele civile din Marea Neagră

Ministerul rus al Apărării a amenințat miercuri că va considera toate navele care navighează la Marea Neagră către porturi din Ucraina - începând de joi - drept eventuali transportatori de încărcătură militară , relatează CNN.

Ministerul Apărării face acest anunţ după ce Ministerul rus de Externe a anunţat că, prin retragerea din Acordul de la Istanbul din iunie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, Guvernul rus ridică garanţiile unei circulaţii în securitate la Marea Neagră.

„În legătură cu încetarea «Iniţiativei Marea Neagră» şi restrângerea coridorului maritim umanitar, începând de la ora Moscovei 0.00, la 20 iulie 2023, toate navele aflate în drum către porturi din Ucraina la Marea Neagră vor fi considerate potenţiali transportatori de încărcătură militară“, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Ministerul subliniază că ţările ale căror steaguri naţionale vor flutura pe aceste nave vor fi considerate ca fiind implicate în Războiul din Ucraina - de partea Kievului. „Un număr de zone situate în nord-vestul şi sud-estul părţilor internaţionale ale apelor Mării Negre au fost declarate temporar periculoase în navigaţie“, anunţă ministerul.

Avertismentul SUA

Oficialii americani au informaţii care indică faptul că Rusia a amplasat mine maritime suplimentare în apropierea porturilor ucrainene în ceea ce pare a fi „un efort coordonat pentru a justifica orice atac împotriva navelor civile din Marea Neagră şi pentru a da vina pe Ucraina pentru aceste atacuri“, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Adam Hodge.

Putin acuză Occidentul de ”aroganţă şi obrăznicie”

Preşedintele rus Vladimir Putin denunţă drept o „aroganţă şi obrăznicie” refuzul Occidentului de a se conforma cererilor sale în vederea unei prelungiri a Acordului de la Istanbul din iunie 2022 privind exportul cerealelor la Marea Neagră şi subliniază că va reveni în acord în care condiţiile sale sunt îndeplinite, relatează CNN.

„Doar aroganţă şi obrăznicie, pur şi simplu. Promisiuni şi vorbe goale. Şi s-au compromis singuri cu asta”, a declarat Putin într-o reuniune prin videoconferinţă cu membri ai Guvernului rus, difuzată miercuri. „A fost subminată autoritatea, între altele, a conducerii Secretariatului ONU, care a acţionat ca un garant al acordului cerealelor”, consideră el.

Moscova a dat dovadă de „miracole de răbdare şi toleranţă” prin prelungirea continuă a acordului în trecut, a subliniat liderul de la Kremlin. ”Occidentul a făcut totul pentru a deraia acordul cerealelor, n-a precupeţit niciun efort”, acuză el.

Rusia a fost împiedicată să doneze îngrăşăminte celor mai sărace ţări, denunţă el. Însă Moscova va analiza posibilitatea de a reveni în acord, dacă se ţine cont de prevederile acestuia, fără excepţie, şi sunt implementate, dă el asigurări.

„O continuare a acordului cerealelor în forma în care exista şi-a pierdut orice sens. De aceea ne-am opus unei prelungiri a acestui aşa-zis acord”, a subliniat Putin.

„Toate obstacolele trebuie să fie ridicate din calea băncilor ruseşti şi instituţiilor financiare care ajută în aprovizionarea cu hrană şi îngrăşăminte. Asta include conectarea lor imediată la sistemul de reglementare bancară internaţională SWIFT”, cere liderul de la Kremlin.

„Nu avem nevoie de promisiuni şi idei în acest sens. Avem nevoie de respectarea acestor condiţii”, a subliniat el.

60.000 de tone de cereal, distruse în atacul asupra Odesei

Ministrul agriculturii ucrainean, Mikola Solski, a declarat miercuri că, în atacul masiv din cursul nopţii, lansat de Rusia asupra sudului Ucrainei au fost avariate într-o proporţie „considerabilă“ infrastructuri pentru exportul de cereale din portul Ciornomorsk de lângă Odesa, unde circa 60.000 de tone de cereale au fost distruse, informează Reuters. „Va fi nevoie de cel puţin un an pentru a repara integral infrastructurile avariate. În portul Ciornomorsk, au fost distruse de asemenea 60.000 de tone de cereale, care trebuiau să fie expediate prin coridorul destinat transportului de cereale încă de acum 60 de zile“, a indicat Solski într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului său.

Perspectivele reînoirii acordului, impactul asupra piețelor

Retragerea Rusiei din acord intermediat de ONU și Turcia pentru a permite exportul de cereale din porturile ucrainene amenință din nou securitatea alimentară a milioane de oameni care trăiesc în regiunile afectate de secetă și foamete din întreaga lume și exacerbează pericolul maritim în Marea Neagră, potrivit analiștilor consultați de CEPA.

Atacurile asupra porturilor ucrainene sunt mesaje către armatori, agenții de asigurări și companii; „nu vă implicați în niciun transport alternativ fără aprobarea Rusiei”. Fiind la mijlocul sezonului de recoltare, Ucraina și partenerii săi europeni ar trebui să fie pregătiți pentru săptămânile fără rute maritime și intensitatea ridicată a transporturilor terestre. „Coridorul cerealelor” a fost și rămâne un instrument de șantaj al Rusiei. Acest lucru confirmă încă o dată că este necesar să se stabilească dominația deplină a NATO în Marea Neagră pentru a asigura libertatea navigației maritime și pentru a forța Rusia să respecte regulile internaționale de cooperare în dimensiunea maritimă,  spune Hanna Shelest de la Transatlantic Defence and Security .

Acordul de cereale a avut un efect pozitiv asupra prețurilor alimentare mondiale și este un fel de indicator al pieței. Reducerea costului alimentelor și creșterea disponibilității acestora, datorită inițiativei cerealelor, au avut un efect pozitiv asupra depășirii provocărilor actuale ale crizei alimentare globale. Mâncarea devine mai accesibilă pentru cei care sunt la un pas de un dezastru umanitar, spune Vitalii Dankevici de la Democratic Resilience.

„Coridorul cerealelor” a avut și un impact pozitiv asupra situației economice a fermierilor din Ucraina. Îmbunătățirea exporturilor a făcut posibilă obținerea de fonduri pentru recoltarea culturilor târzii – inclusiv floarea soarelui, soia și porumb – și formarea parțială a rezervelor necesare pentru munca de primăvară pe câmp. În consecință, conservarea „Coridorul cerealelor” este cheia pentru Ucraina. Este important pentru întreaga economie ucraineană. Statisticile de export arată că din septembrie până în octombrie 2022, 65% din toate exporturile ucrainene au fost produse agricole.

„După cum a arătat practica, singura garanție a siguranței în Marea Neagră și a siguranței alimentelor din lume este o forță navală ucraineană puternică și bine înarmată și patrularea comună a Mării Negre de către navele NATO“, crede și Dankevici.

Rusia nu deține controlul total asupra Mării Negre

Întrebarea este acum, ce urmează? Și dacă livrările pot fi menținute fără, sau chiar în ciuda Rusiei?

„În cele din urmă, Rusia va caută normalizarea. Capacitatea Rusiei de a impune efectiv blocada și de a întrerupe comerțul prin forță este limitată acum. Activele lor navale nu se pot apropia de coasta Ucrainei. Cel mai recent atac ucrainean asupra podului strâmtoarea Kerci ne-a reamintit că Rusia nu deține controlul total asupra mării. Cu greu ar îndrăzni să atace nave de marfă în apele internaționale, implicându-se în acte de piraterie.

Ceea ce pot face este să continue să lovească porturile din Ucraina și alte infrastructuri de pe uscat cu rachete și drone. De fapt, „acordul cu cereale” a fost semnat pe 22 iulie 2022, iar chiar a doua zi, o rachetă rusă a lovit portul Odesa. Deci, întrebarea nu este cu adevărat dacă convoaiele militare vor inspecta navele de marfă, ci mai mult despre modul în care aceste atacuri și volatilitatea rezultată ar putea distruge asigurarea comercială și, prin urmare, paralizează comerțul“, spune Volodimir Dubovik , profesor asociat la  Departamentul de Relații Internaționale al Universitîții Naționale Mecinikov din Odesa.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite