Opozantul Aleksei Navalnîi, la un an de la întoarcerea şi arestarea sa în Rusia: „Nu regret nici măcar o secundă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksei Navalnîi FOTO meduza.io
Aleksei Navalnîi FOTO meduza.io

Opozantul rus Aleksei Navalnîi afirmă, la exact un an de la arestarea sa, că „nu regretă nici măcar o secundă” faptul că s-a întors la Moscova după ce a fost otrăvit cu un agent neurochimic de tip Noviciok şi îi îndeamnă pe concetăţenii săi să nu le fie frică.

„Am făcut-o, nu o regret nici măcar o secundă”, scrie el pe reţele de socializare.

Navalnîi se referă la lupta sa împotriva Kremlinului şi la întoarcerea sa în Rusia în pofida riscului de a fi arestat, după ce s-a aflat luni de zile în convalescenţă în Germania din cauza unei otrăviri cu Noviciok orchestrate de Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB).

Navalnîi a fost arestat la 17 ianuarie 2021, pe un aeroport din Moscova, la întoarcerea din Germania.

„După un an de închisoare, vă spun că le-am strigat celor (care mă susţineau atunci) în faţa tribunalului: nu vă fie frică”, declară opozantul încarcerat, care difuzează cu regularitate mesaje pe reţele de socializare.

În postarea de luni, el publică o imagine în care apare în ţinută de deţinut, împreună cu soţia sa, Iulia.

Aleksei Navalnîi s-a prezentat din nou în instanţă luni, de această dată în vederea examinării a două plângeri pe care le-a depus împotriva administraţiei penitenciare.

Tribunalul districtului Petuşki, din regiunea Vladimir, unde este încarcerat opozantul, examinează cele două dosare.

Aleksei Navalnîi a participat la prima şedinţă prin videoconferinţă, închis într-o cuşcă, potrivit unor imagini difuzate de postul online independent Dojd.

Rusia nu a dechis o anchetă cu privire la tentativa de asasinare a lui Navalnîi, afirmând că nu are niciun indiciu în acest sens şi acuzând Berlinul de faptul că nu-i împărtăşeşte analizele medicale ale opozantului.

Un denunţător al corupţiei din cercul lui Putin, Navalnîi a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de „fraudă” pe care opozantul îl consideră motivat politic.

Această condamnare a provocat un val de condamnări internaţionale şi impunerea unor noi sancţiuni Moscovei.

Unul dintre „locotenenţii” săi, Leonid Volkov, aflat în exil, apreciază pe reţele de socializare că data de 17 ianuarie 2021 „va intra în istorie ca începutul sfârşitului putinismului”.

Arestarea lui Navalnîi a declanşat mai multe manifestaţii mari, în urmă cu un an, însă acestea au fost reprimate rapid şi în mod brutal.

Apoi mişcarea lui Navalnîi a fost declarată „extremistă” şi interzisă, iar opozanţi, presa şi ONG-uri considerate critice la adresa Kremlinului au fost vizate de un val de reprimare tot mai puternic.

Aleksei Navalnîi este vizat în noi proceduri penale, cu privire la „extremism”, care l-ar putea ţine în închisoare mulţi ani, relatează AFP, potrivit news.ro.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite