ONU declară că Rusia refuză acordarea de ajutoare locuitorilor din zonele inundate după prăbuşirea barajului Kahovka

0
Publicat:

Organizaţia Naţiunilor Unite a informat duminică că Rusia a refuzat cererile de a permite acordarea de ajutoare locuitorilor din zonele controlate de forţele ruse în sudul Ucrainei, afectate după distrugerea barajului Kahovka, şi a promis să continue eforturile de asistență, transmite AFP, scrie Agerpres.

Barajul Kahovka FOTO: AFP
Barajul Kahovka FOTO: AFP

Explozia care a distrus barajul hidrocentralei a inundat suprafețe largi și creat o criză pentru mii de locuitori din zonă care au rămas fără adăpost sau fără acces la servicii vitale.

Ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klimenko, a precizat pe Facebook că aproape 900 de case au rămas sub apă și peste 3.600 persoane au fost evacuate din zonele afectate de rupture barajului.

Drapel ONU FOTO: Shutterstock
Drapel ONU FOTO: Shutterstock

  Declarația, emisă de coordonatorul eforturilor umanitare al ONU pentru Ucraina, Denise Brown, afirmă că Națiunile Unite "vor continua să se angajeze pentru a căuta accesul necesar"."Îndemnăm autorităţile ruse să acţioneze în conformitate cu obligaţiile ce le revin în temeiul dreptului internaţional umanitar. Ajutorul nu poate fi refuzat persoanelor care au nevoie de el".

Ucraina şi Rusia se învinuiesc reciproc pentru producerea acestui dezastru. Mai multe zone din regiunea Herson, capturate de forțele ruse în primele zile ale invaziei începute în februarie 2022, rămân sub controlul Rusiei.

Autoritățile ucrainene au acuzat în repetate rânduri că Rusia nu evacuat și nu au asigurat nevoile vitale ale populației civile din zonele controlate suficient de repede. Kievul a raportat și faptul că cel puțin odată locuitorii evacuați au fost bombardați, într-un astfel de bombardament trei persoane au murit.

Andrei Alekseienko, preşedintele administraţiei instalate de Rusia în zonele ocupate de trupele sale în regiunea Herson, a declarat pe Telegram că numărul celor decedați a crescut la 29. O echipă de experţi internaţionali în drept, care îi asistă pe procurorii ucraineni în ancheta lor, a declarat vineri, în concluzii preliminare, că este "foarte probabil" ca distrugerea barajului să fie cauzată de explozibili plantaţi de ruşi. Moscova a acuzat Kievul că a sabotat barajul hidroelectric care deţinea un rezervor de dimensiunea Marelui Lac Sărat din SUA, cu scopul de a întrerupe conexiunea cu o sursă cheie de apă pentru Peninsula Crimeea şi de a distrage atenţia de la eșecul contraofensivei împotriva forţelor ruse. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite