Moscova trebuie să fie pregătită pentru atacuri ucrainene pe teritoriul Rusiei, avertizează un deputat rus
0Rusia ar trebui să fie în alertă pentru că ucrainenii ar putea lansa și alte atacuri ucrainene pe teritoriul rusesc după cele recente la aerodromuri aflate adânc în teritoriul Rusiei, a avertizat weekendul trecut deputatul Dumei de Stat Andrei Gurulev, relatează Daily Beast.
Este vorba de atacuri cu drone asupra aerodromului Engels, în regiunea Saratov, la aproximativ 600 de kilometri est de Ucraina, respectiv la un aerodrom de lângă Riazan, la sud-est de Moscova.
„Nu ar trebui să ne surprindă, trebuie să fim pregătiți pentru orice - mai devreme sau mai târziu, ei le vor furniza totul - arme de orice rază, tancuri, avioane, trebuie să calculăm și să ne pregătim pentru asta", a avertizat Gurulev pe Telegram.
„Vedem că ei încearcă să ne lovească bazele, acumularile de trupe, de resurse materiale", a subliniat Gurulev.
În urmă cu aproximativ o săptămână s-au produs explozii la bazele aeriene Engels-2 și Diagilevo, care dacă se confirmă ca fiind atacuri ucrainene, ar însemna cele mai adânci lovituri de până acum în interiorul Rusiei, îndreptate asupra unor instalații militare cheie folosite în războiul dus de Kremlin, a relatat The Guardian.
Baza aeriană Engels-2 din epoca sovietică, numită după filosoful Friedrich Engels, găzduiește regimentul 121 de aviație de bombardiere grele al Rusiei, care include escadrilele de bombardiere strategice Tu-95 și Tu-160, ale căror rachete au devastat infrastructura energetică a Ucrainei.
„Luând în considerare unde se află baza aeriană, presupunem că avioanele sale au jucat un rol major în recentele bombardamente din Ucraina", a arătat Rob Lee, cercetător senior la Institutul de Cercetare în domeniul Politicii Externe din SUA, despre facilitatea din regiunea Saratov - situată la circa 600 km est de Ucraina.
Lee a adăugat că orice atac ucrainean asupra bazei Engels-2 ar urma să aibă ca scop subminarea planurilor rusești de a lovi infrastructura ucraineană. „Ucraina avertizează de câteva săptămâni că Rusia se pregătește pentru un nou val de atacuri cu rachete asupra rețelei sale energetice. Acesta ar fi putut fi un atac preventiv", a spus el.
„Distrugerea bombardierelor strategice va primi, fără îndoială, mai multă atenție, dar, dacă Rusia pierde avioanele cisternă Il-78, aceasta ar putea fi cea mai mare problemă pentru Moscova. Producția de noi avioane-cisternă este cunoscută ca fiind lentă, așa că aceasta s-ar putea dovedi a fi partea cea mai dăunătoare pentru Rusia", a argumentat Lee.
„Este clar că Rusia nu a pregătit planuri de apărare a bazelor aeriene din interiorul țării. În ciuda faptului că acesta nu este primul atac pe teritoriul rusesc, Moscova a fost foarte lentă în a reacționa și a-și proteja avioanele", a subliniat analistul.
În timp ce Ucraina a vizat anterior entități rusești din Crimeea, peninsula pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, atacurile de săptămâna trecută pe teritoriul rusesc au revelat faptul că dronele cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei ar putea fi mai capabile decât se știa anterior - și că autoritățile ucrainene ar putea fi mai interesate să riposteze pe teritoriul rusesc, notează Daily Beast.
Inițial, autoritățile ruse au indicat că apărarea aeriană rusă a interceptat atacurile, dar faptul că Gurulev a admis că Rusia ar trebui să pregătită pentru alte atacuri ucrainene ar putea semnala că exploziile de la bazele aeriene rusești au pus Moscova pe jar.
Ucraina nu a revendicat în mod explicit responsabilitatea pentru recenta serie de atacuri cu drone în Rusia, deși un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat că acestea ar fi putut fi contraatacuri.
„Pământul este rotund - descoperire făcută de Galileo", a comentat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak, săptămâna trecută. "Dacă se lansează ceva în spațiul aerian al altor țări, mai devreme sau mai târziu obiectele zburătoare necunoscute se vor întoarce la punctul de plecare".
Potrivit unor surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, citate de canalul independent rusesc de telegram Astra o dronă neidentificată s-a prăbușit asupra bazei Engels-2 avariind două bombardiere Tu-95 cu rază lungă de acțiune. Doi militari ar fi fost răniți, a relatat Radio Europa Liberă Moldova.
Totodată, tot la 5 decembrie, agenția de presă de stat RIA Novosti a relatat că a avut loc o explozie la depozitul de carburanți al unui aerodrom din afara orașului Riazan, la aproximativ 200 de kilometri sud-est de Moscova. Trei persoane au fost ucise și șase rănite, iar un avion a fost avariat.
Agenția Visegrad 24 a precizat că explozia a avut loc la aerodromul militar Diaghilevo, care găzduiește de asemenea bombardiere strategice.
O nouă fază a războiului
Atacurile pe teritoriul rusesc ar putea marca o nouă fază a războiului, în care Rusia e suprinsă tot mai mult pe picior greșit. În prezent, după o serie de înfrângeri zdrobitoare pe câmpul de luptă, unitățile militare rusești își consolidează linii de apărare în direcția Zaporojie și Herson, pe măsură ce se apropie iarna, spun autoritățile ucrainene. Forțele ucrainene să îi încercuiască pe ruși acolo, să le taie aprovizionarea și să îi lase să sufere în timpul iernii, mai degrabă decât să desfășoare contraofensive pe scară largă.
Cu toate că atacurile pe teritoriul Rusiei au expus lacunele din apărarea rusă, Gurulev a încercat să dea asigurări că Rusia este pregătită lanseze în continuare atacuri asupra Ucrainei.
„Pe teritoriul Ucrainei, bineînțeles, am dori mai multe pagube", a declarat Gurulev. "Avem încă un număr mare de instalații critice pe care am dori să le dezactivăm".
Rusia a atacat infrastructura critică din Ucraina și a lăsat civilii din întreaga țară fără energie electrică de la începutul lunii octombrie, ca un presupus răspuns la atacurile ucrainene anterioare asupra Crimeei.
În ultimele 24 de ore, trupele ruse au bombardat regiunile Donețk, Lugansk, Dnipropetrovsk, Nicolaev, Zaporojie, Sumî, Harkov și Herson, potrivit administrațiilor militare regionale.
Denis Șmihal, prim-ministrul Ucrainei, a anunțat săptămâna aceasta pe Facebook că 40% din instalațiile rețelei de înaltă tensiune din Ucraina sunt avariate. În plus, toate termocentralele și hidrocentralele din țară au fost afectate de atacurile rusești, a adăugat el.
Gurulev a încercat, de asemenea, să dea asigurări că războiul, care se află acum în a zecea lună, a mers în favoarea Rusiei. „Astăzi, situația de pe front este stabilizată", a precizat Gurulev.