Moscova îmbracă haine de sărbătoare în timp ce Kievul caută ajutor. Jurnalist rus: Putin a creat o „societate canibală”

0
Publicat:

Moscova pare a fi învăluită de un spirit de vacanță, cu foarte puține indicii că este capitala unei țări aflate în război și care a pierdut peste 300.000 de soldați pe câmpul de luptă.

Moscova, acoperită de zăpadă FOTO EPA-EFE
Moscova, acoperită de zăpadă FOTO EPA-EFE

Sute de moscoviți au stat recent ore în șir la coadă în ciuda frigulului pentru a-și achiziționa bilete la „Spărgătorul de nuci”. O petrecere techno a fost animată sâmbătă de DJ-ei din Spania și din Europa de Est.

Într-un oraș cu un buget imens - și relativ neatins de valurile de recrutare militară din celelalte regiuni ale Rusiei -, majoritatea locuitorilor închid ochii la războiul vicios care se petrece la circa 600 de kilometri sud-vest.

La Kremlin, starea de spirit pare și mai bună - sau cel puțin acesta este mesajul oficial, relatează jurnalista rusă Natalia Abakumova într-un articol publicat în „The Washington Post”.

Având în vedere că aprobarea ajutorului pentru Ucraina încă întârzie atât la Washington, cât și la Bruxelles după o contraofensivă a armatei ucrainene care nu a decurs așa cum a sperat Kievul și așa cum au așteptat aliații lor în timp ce linia frontului se află în mare parte în impas, cu Rusia ocupând aproximativ 30% din teritoriul țării vecine, Vladimir Putin și-a înmulțit aparițiile publice pentru a arăta că încheie acest an într-o notă triumfătoare.

Rușii, hrăniți cu optimism de propaganda Kremlinului

„Sunt sigur că victoria va fi a noastră”, a declarat Putin joia trecută în timpul primei sale conferințe-maraton cu presa de la lansarea invaziei, la 24 februarie 2022.

În timpul conferinței de presă, care a fost suprapusă cu „Linia directă cu cetățenii”, Putin a căutat să facă glume, s-a lăudat că economia rusă și-a „revenit” în urma sancțiunilor occidentale și a susținut că „forțele (sale, n. red.) armate își îmbunătățesc pozițiile în cea mai mare parte a liniei de contact”.

Liderul de la Kremlin a adoptat un ton optimist, degajat, în contrast cu aparițiile publice în care era vizibil iritat în timp ce trupele sale repetau eșecurile pe câmpul de luptă în 2022 și cu furia pe care a afișat-o în discursul rostit la sfârșitul lunii iunie în contextul rebeliunii organizate de mercenarii Wagner.

Putin a reluat în ultimele săptămâni chiar și călătoriile internaționale, pe care Kremlinul le oprise înainte de decizia Curții Penale Internaționale de la Haga de a emite pe numele liderului rus un mandat de arestare pentru crime de război în Ucraina. Recent, Putin a vizitat Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, o călătorie relatată amăgitor de presa loială Kremlinului.

„Prieteni apropiați: cum s-au prăbușit încercările de a izola Rusia”, a titrat „Kommersant denghi” pe prima pagină.

„De doi ani ați hrănit alegătorii voștri din Occident cu mitul izolării lui Vladimir Putin, pentru ca mai târziu întreaga lume să poată vedea cum cerul de deasupra Abu Dhabi este pictat cu culorile tricolorului rusesc”, a scris David Narmania, un editorialist al agenției de presă de stat RIA Novosti. „Mitul care le-a fost inoculat timp de doi ani a murit în două zile”, a susținut acest editorialist.

Întrebat la „Linia directă cu cetățenii” despre creșterea inflației și scumpirea ouălor, Putin a repetat întruna că economia rusă s-a arătat rezistentă. În urma intervenției Băncii Centrale Federației Ruse, rubla a fost salvată, în timp ce companiile rusești au încercat să acopere golul lăsat de plecarea mărcilor internaționale.

„Observam chiar și o creștere uriașă a clientelei noastre tinere, deoarece nu mai pot merge la Zara sau la H&M”, a spus un vânzător de la LinoRusso, un brand rusesc de îmbrăcăminte care încă își importă țesăturile din Italia. Unii ruși care au fugit de turbulențele socio-economice provocate de invazie s-au întors acasă între timp, considerând viața în străinătate prea dificilă pentru ei, remarcă jurnalista Natalia Abakumova.

Cu gândul la plajele din California

Putin, care își termină cel de-al 24-lea an ca lider al Rusiei, se îndreaptă spre realegere în martie anul viitor într-un „scrutin” văzut ca un plebiscit pentru politicile sale. Susținătorii săi se declară încântați de „realizările” Rusiei.

„Aș spune că am făcut imposibilul, dar tocmai aceasta face Rusia atât de specială: funcționăm bine și chiar mai bine sub presiune externă”, a apreciat Maria Butina, care s-a aflat după gratii în Statele Unite după ce a fost prinsă că spiona pentru Putin. Butina este acum deputată și moderează o emisiune politică de patru ori pe săptămână pe un canal principal de stat. „Istoria noastră îndelungată ne-a învățat să facem acest lucru”, a adăugat fosta spioană reconvertită în deputată și propagandistă TV.

Făcând ecou lui Putin, Butina a estimat că războiul nu se va încheia până când Rusia nu își va atinge obiectivele - „denazificarea” și „demilitarizarea” Ucrainei. „Cred că Putin este liderul puternic și carismatic de care Rusia are nevoie, mai ales acum”, a insistat ea.

Mariana Naumova, o altă propagandistă a Kremlinului, a declarat într-un interviu că eforturile occidentale de a izola Rusia „nu au avut un impact puternic”. Mai degrabă au ajutat-o să se dezvolte, a apreciat și ea.

Naumova și-a exprimat încrederea că Rusia va ieși din izolare: „Într-o zi, mi-ar plăcea să merg la plajă în California. Bănuiesc că în câțiva ani lucrurile vor reveni la normal. Trebuie doar să așteptăm”.

Miercuri seara, în ajunul conferinței-maraton a lui Putin, Natalia, în vârstă de 53 de ani, și mătușa ei, care se numește de asemenea Natalia, au ieșit din Teatrul Bolșoi înfofolite în haine de blană pentru a „învinge” frigul de afară. Cele două femei tocmai vizionaseră o reprezentație sold-out din „Marea prietenie”, o operă sovietică care a avut premiera în 1947 la Donețk, oraș din estul Ucrainei ocupat de Rusia în 2014 și anexat în septembrie anul trecut.

„Oh, a fost fabulos și atât de patriotic. Mi-a indus o mulțime de emoții pozitive”, a declarat Natalia mai în vârstă în timp ce ținea în mână un afiș de teatru imprimat cu un steag purpuriu cu secera și ciocanul.

Femeile nu s-au declarat preocupate de război. „Este în beneficiul Rusiei”, a spus Natalia mai tânără. „Situația din lume este în beneficiul Rusiei. Rusia va deveni mai puternică pentru că acum a început să-și restabilească producția și economia - există dezvoltare pentru că vechile legături nu mai există”, crede ea, repetând propaganda Kremlinului.

Rusia despre care nu spune nimic Putin

Cu toate acestea, starea de spirit optimistă insuflată rușilor din Moscova și nu numai s-ar putea să nu fie decât o fugă de realitate. Inflația, de 7,5%, a dus la creșterea prețurilor la bunuri de consum. Bugetul național rămâne precar și depinde de prețul petrolului, care a scăzut. Un nou raport al Trezoreriei americane constată că o treime din cheltuielile Rusiei sunt direcționate către război. În plus, forța de muncă a Rusiei scade, în timp ce sute de mii de bărbați au fugit de recrutare.

Canalele de Telegram dedicate soldaților mobilizați pe câmpul de luptă din Ucraina sunt pline de plângeri cu privire la condițiile de pe front, în timp ce bloggerii pro-război relatează că spitalele din prima linie sunt copleșite. „Armata rusă și Vladimir Putin personal au demonstrat că nu pun niciun preț pe pierderi”, a declarat Michael Nacke, un jurnalist rus stabilit în Letonia. „Vor trimite atâta carne de tun cât au nevoie”, a explicat el.

Există, de asemenea, o stare de rău care este mai puțin vizibilă. Autoritățile ruse se dedau unei campanii brutale de represiune. ONG-ul OVD-Info a documentat aproape 20.000 de arestări în rândul contestatarilor războiului.

Tinerii prezenți la un concert desfășurat sâmbăta trecută la Moscova au remarcat că publicul s-a redus din cauza emigrării. În plus, au crescut și amenințările de raiduri ale poliției.

„Din cauza anumitor legi, trebuie să fii foarte atent acum”, a precizat Gerasim, 36 de ani, care a cerut să nu-i fie dat și numele de familie pentru a nu ajunge sub lupa autorităților. „Se pare că strâng șurubul și nu poți să fii tu însuți. Este destul de orwellian, este rău”, a subliniat el.

Iubita lui Gherasim, Jana, a declarat la rândul ei că este îngrijorată în privința viitorului și nu mai citește știrile. „Simt presiunea și devine din ce în ce mai puternică”, a afirmat ea.

Teatrul Bolșoi este de asemenea afectat de represiune. În urmă cu câteva săptămâni, directorul general, Vladimir Urin, a fost demis și înlocuit cu un loial al lui Putin, Valeri Gherghiev. În septembrie, Urin a recunoscut că s-a confruntat cu cenzura de stat și că regizorii care criticau războiul au fost scoși din repertoriu.

Membrii publicului intervievați după reprezentația de miercurea trecută nu cunoșteau povestea de fundal a „Marii prietenii”, și anume că Stalin a văzut-o, a urât-o și a declanșat un val de epurări în cultură.

Unii analiști spun că optimismul afișat de Moscova nu este altceva decât teatru. „Puterea lui Putin constă în faptul că nu se bazează pe un sprijin agresiv”, explică Andrei Kolesnikov, un analist politic din Moscova, „ci mai degrabă pe conformismul pasiv, pe indiferența totală a majorității populației și pe îndepărtarea ei de responsabilitate”.

Nacke are o viziune mai sumbră: „Nu doar armata rusă, ci și societatea rusă se transformă într-o societate absolut canibală, lipsită nu doar de repere morale, ci și de repere umane”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite