Moscova acuză Washingtonul că vrea să „taie legăturile economice“ dintre UE şi Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul rus de Externe a acuzat sâmbătă Statele Unite că vor să "taie legăturile economice" dintre Moscova şi Uniunea Europeană (UE), la o zi după intrarea în vigoare a noilor sancţiuni impuse de europeni ruşilor din cauza presupusei implicări a Rusiei în conflictul din Ucraina, relatează AFP.

"America vrea să profite de situaţia actuală ca să taie legăturile economice dintre Europa şi Rusia", cu scopul de a impune UE livrările sale de gaz, al căror preţ este net superior gazului rus, a declarat Serghei Lavrov, citat într-un comunicat emis de diplomaţia rusă, într-un interviu pentru postul rus TV Centru.

Washingtonul doreşte "să-şi asigure condiţiile cele mai favorabile în cadrul negocierilor privind crearea unui parteneriat transatlantic comercial şi de investiţii", a adăugat el.

Astfel, Statele Unite "încearcă să impună Europei livrări de gaz lichefiat american la preţuri care nu pot să fie concurenţiale raportat la preţul gazului rus", a precizat ministrul.

El a acuzat totodată UE că este "pregătită să-şi sacrifice economia pe altarul politicii", subliniind că Bruxelles-ul a decis să pregătească o nouă serie de sancţiuni vizând Rusia, pe 5 septembrie, în ziua în care a fost semnat la Minsk un acord asupra unui armistiţiu în Ucraina, "înainte de orice mulţumită unei iniţiative a preşedintelui rus Vladimir Putin".

Lavrov: Rusia nu este interesată să creeze „o a doua Transnistrie“ în Ucraina

Şeful diplomaţiei ruse a mai declarat că Rusia nu este interesată să aibă o "zonă-tampon" în Ucraina.

Toate declaraţiile despre "presupusul nostru interes de a crea o o doua Transnistrie, o zonă-tampon, ţin de domeniul absurdului", a apreciat Lavrov, citat într-un comunicat emis de diplomaţia rusă, într-un interviu pentru postul TV Centru.

Transnistria, o fâşie de pământ situată în estul Republicii Moldova, şi-a declarat independenţa în anii '90, susţinută din umbră de Rusia.

"Doar un creier bolnav care speră să înşele publicul ar putea să inventeze că am eşuat procesul de soluţionare paşnică în Transnistria şi vrem să facem acelaşi lucru în Ucraina", a declarat şeful diplomaţiei ruse.

"Avem interesul unei Ucraine puternice, prospere şi amicale. Ucrainenilor le revine să hotărască felul în care va fi organizat acest lucru din punct de vedere adminsitrativ", a subliniat el.

Kievul, la fel ca numeroşi analişti ruşi şi străini, apreciază că Rusia visează să creeze un stat-marionetă pe teritoriul ucrainean, aşa cum a fost cazul în Republica Moldova şi în Georgia, în contextul în care separatişti proruşi din regiuni aflate în sud-estul Ucrainei îşi reclamă independenţa.



 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite