Liderul cecen Ramzan Kadîrov, vizat de noi sancţiuni în Statele Unite. Reacţia MAE rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul cecen Ramzan Kadirov FOTO EPA-EFE
Liderul cecen Ramzan Kadirov FOTO EPA-EFE

Washingtonul a impus luni noi sancţiuni împotriva liderului cecen Ramzan Kadîrov, interzicându-i mai ales accesul în teritoriul american, ca urmare a unor acuzaţii de încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv recurgerea la tortură, transmite Reuters.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo şi-a exprimat preocuparea că Ramzan Kadîrov, un aliat al liderului de la Kremlin Vladimir Putin, se foloseşte de pandemia de COVID-19 ca o scuză pentru a încălca şi mai tare drepturile omului în Cecenia, o mică republică din Caucaz care face parte din Federaţia Rusă.

„Departamentul (de Stat, n. red.) dispune de informaţii credibile potrivit cărora Kadîrov este responsabil de numeroase încălcări grave ale drepturilor omului ce datează de peste un deceniu, inclusiv tortură şi crime extrajudiciare”, a spus Pompeo, citat într-un comunicat.

Kadîrov a reacţionat la acest comunicat postând pe canalul său de Telegram o fotografie în care apare zâmbind în faţa unui depozit plin cu arme, lângă mitraliere uşoare cu trepied.Pompeo, acceptăm lupta. Va fi interesant”, a comentat liderul cecen.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a oferit o reacţie pe Facebook: „Va fi dificil să se răspundă cu represalii, dar ne vom gândi la ceva”.

Washingtonul le interzice de asemenea soţiei şi fiicelor lui Kadîrov să intre în teritoriul american.

Aflat la conducerea Ceceniei din 2007, Ramzan Kadîrov se afla deja pe lista neagră a Statelor Unite în acord cu Legea Magniţki, care sancţionează oficiali ce au legătură cu moartea în închisoare a fostului consilier juridic Serghei Magniţki, aflat la originea descoperirii unei scheme de corupţie implicând reprezentanţi ai autorităţilor ruse. Anterior, Washingtonul blocase toate conturile şi bunurile legate de Kadîrov în Statele Unite.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite