Investigaţie: departamentul secret al FSB din spatele uciderii unui georgian în plină zi la Berlin
0Grupul de investigaţie jurnalistică Bellingcat şi alte două mari publicaţii europene au ajuns la concluzia că operaţiunea de lichidare a georgianului Zelimhan Hangoşvili, împuşcat în august anul trecut într-un parc din Berlin, a fost coordonată de un departament secret al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), succesorul KGB.
O anchetă comună efectuată de Bellingcat, The Insider şi Der Spiegel prezintă elemente greu de combătut în legătură cu moartea lui Zelimhan Hangoşvili, care a fost împuşcat cu trei gloanţe la 23 august 2019, în plină zi, într-un parc din Berlin.
Unii martori la această scenă au evocat o adevărată „execuţie“. Un bărbat a fost arestat sub acuzaţia comiterii acestei crime, şi anume Vadim Krasikov, în vârstă de 54 de ani, care intrase în Germania sub identitatea Vadim Sokolov, în vârstă de 49 de ani. La 11 februarie, Krasikov a fost inculpat pentru crimă.
Parchetul Federal German, responsabil şi de afaceri de spionaj, este convins că uciderea lui Hangoşvili a fost ordonată fie la Moscova, fie în Cecenia. Ca de obicei, Kremlinul a negat orice implicare a statului rus în acest caz.
Ancheta Bellingcat-The Insider-Der Spiegel, publicată luni, exclude ipoteza unei operaţiuni duse de asasini plătiţi în solda liderului cecen Ramzan Kadîrov sau de elemente necontrolate, ci menţionează foarte clar implicarea directă a FSB.
Potrivit investigaţiei, inculpatul a întreţinut legături strânse cu o unitate a acestei agenţii, mai exact cu grupul operaţional Vympel, fondat în 1981 pentru a duce operaţiuni ţintite în străinătate şi redenumit „Departamentul V“ după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. În perioada pregătirii operaţiunii, Vadim Krasikov a purtat conversaţii telefonice mai ales cu Eduard Benderski, prezentat ca fiind cel care a coordonat întreaga operaţiune. Oficial, Benderski este preşedintele Asociaţiei Veteranilor Vympel. În plus, el este tatăl vitreg al hackerului Maxim Iakubeţ, acuzat de legături cu serviciile secrete ruse şi căutat de justiţia americană.
Investigaţia mai arată că inculpatul a stat mai multe zile în două proprietăţi ale FSB, mai ales într-un centru secret de antrenament pentru forţele speciale, la Moscova. El a stat acolo timp de mai multe zile înainte de a se duce la Berlin.
Toate aceste elemente dau de înţeles că uciderea lui Hangoşvili nu a fost o simplă reglare de conturi, aşa cum susţine preşedintele rus Vladimir Putin, ci o operaţiune aprobată de FSB.
Zelimhan Hangoşvili a luptat de partea separatiştilor în Al Doilea Război Cecen (1999 - 2000). După război, s-a angajat într-o unitate antiteroristă din Ministerul georgian de Interne. Vizat de mai multe tentative de asasinat, a emigrat în Germania. Moscova îl considera un „terorist“, potrivit Parchetului Federal German.
Germania a expulzat doi diplomaţi ruşi în legătură cu uciderea lui Hangoşvili.