FOTO VIDEO Rusia desfăşoară cele mai complexe exerciţii militare din ultimele decenii având ca scenariu China şi Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, urmăreşte exerciţiile militare alături de  Sergei Shoigu, ministrul Apărării. FOTO: Reuters
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, urmăreşte exerciţiile militare alături de  Sergei Shoigu, ministrul Apărării. FOTO: Reuters

Preşedintele Vladimir Putin a luat parte marţi la cele mai complexe exerciţii militare ale Rusiei de la căderea regimului sovietic, cu 160.000 de militari şi aproximativ 5.000 de tancuri. Manevrele se desfăşoară în Siberia şi în zona de est a ţării, fiind o demonstraţie amplă a puterii armatei ruseşti revitalizată de investiţiile preşedintelui. Unii experţi susţin că operaţiunile sunt un semn de avertizare pentru China şi Japonia.

Zeci de nave ale Florei Rusiei şi 130 de avioane de luptă au luat parte la exerciţii, care au început vineri şi se vor încheia la sfârşitul acestei săptămâni. Putin a urmări o parte din manevrele militare de pe insula Sahalin din Pacific, unde au desfăşurat operaţiuni mii de soldaţi ruşi.

Viceministrul rus al Apărării, Anatoli Antonov, i-a asigurat luni pe omologii lui că exerciţiile fac parte din antrenamente de luptă obişnuite, care au loc în fiecare an, şi că nu vizează nicio ţară. Totuşi, unii analişti militari au spus că desfăşurarea de forţe a Rusiei  este un avertisment pentru China şi Japonia.

Potrivit lui Konstantin Sivkov, fost ofiţer al Armatei Rusiei, antrenamentele care au loc pe Insula Sahalin simulează un răspuns militarîn cazul unui eventual atac al Japoniei şi Statelor Unite ale Americii, scrie cotidianul local „Nezavisimaia Gazeta”.

Ieri duşmani, astăzi aliaţi

Cert este că Rusia şi Japonia au o relaţie incertă, din cauza unei dispute teritoriale: ambele ţări revendică acelaşi grup de insule din Pacific, numit de ruşi Kurile, iar de japonezi Teritoriile din Nord. Insulele au fost ocupate de trupele sovietice la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Mai mult, sunt înconjurate de ape cu mulţi peşti şi este probabil să aibă rezerve de gaze, petrol şi alte resurse minerale.

Pe de altă parte, Rusia şi China sunt foste rivale de pe vremea Războiului Rece, însă au încheiat un „parteneriat strategic” după căderea regimului sovietic în 1991. Cele două ţări au dezvoltat ulterior relaţii politice, economice şi militare strânse, unindu-le acelaşi scop: contracararea puterii Statelor Unite.

Rusia a furnizat Chinei arme de înaltă tehnologie şi au participat la exerciţii militare comune. Cele mai recente au avut loc la începutul acestei luni, în Marea Japoniei. Însă, în ciuda legăturilor mult mai apropiate, mulţi se tem de influenţa tot mai mare a Chinei, în condiţiile în care populaţia Rusiei este în scădere.

Analistul militar Alexander Hramşihin a declarat că exerciţiile desfăşurate de-a lungul graniţei cu statul chinez vizează Beijingul. „Este destul de clar că exerciţiile de pe sol sunt îndreptate spre China, în timp ce operaţiunile de pe mare şi de pe insulă vizează Japonia”, a spus expertul, citat de CNS.

În prezent, Rusia face eforturi pentru a-şi consolida mobilitatea şi capacitatea de luptă, după ce armata a intrat în declin odată cu îndepăratea regimului sovietic. După ce a aplicat numeroase reforme militare în ultimii anim, Kremlinul a dezvăluit recent detaliile unui program de modernizare, care presupune cheltuieli de aproape 469 de miliarde de euro până în 2020.

Vladimir Putin s-a scufundat în Marea Baltică, la bordul unui submarin-limuzină

Alte ştiri asemănătoare:

Săptămâna aceasta încep cele mai mari exerciţii militare navale China-Rusia

Oficialii din China au anunţat marţi că ţara lor se va alătura Rusiei în cadrul celor mai complexe exerciţii navale susţinute alături de o ţară străină. Exerciţiile sunt programate pentru sfârşitul acestei săptămâni, a transmis agenţia de ştiri Associated Press.

FOTO VIDEO Rusia „va face totul pentru a menţine pacea” şi începe prin a-şi etala arsenalul militar

Ruşii au sărbătorit Ziua Victoriei printr-o demonstraţie de forţă însoţită de discursul preşedintelui Vladimir Putin despre nevoia de pace şi despre angajamentul Rusiei de a consolida securitatea mondială cu orice preţ.

Putin a anunţat că Rusia construieşte două uzine care vor produce sisteme de apărare antiaeriană S-400

În cadrul unei emisiuni televizate, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că în Rusia vor fi construite două uzine noi pentru producţia de sisteme de apărare antiaeriană S-400 Triumf, scrie „Vocea Rusiei”.

„The Moscow Times“: O armată de hârtie

Armata rusă tocmai şi-a început recrutările de primăvară şi oficialii spun că plănuiesc să strângă 153.000 de tineri. De data aceasta, regulile de recrutare sunt mult mai dure. În trecut, toţi studenţii erau, automat, scutiţi de armată. Acum, doar studenţii din anumite domenii, cunoscute doar de oficialii armatei, vor fi scutiţi de îndeplinirea datoriei către ţară.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite