Elogii nedorite de Kremlin: Popularitatea lui Prigojin, o problemă pentru Putin

0
Publicat:

Rușii care deplâng moartea șefului Wagner, Evgheni Prigojin, au format memoriale improvizate în circa 20 de orașe, inclusiv din teritorii ocupate în Ucraina. Este un semn că Prigojin are parte de o popularitate de durată, ceea ce constituie și o potențială provocare pentru Vladimir Putin pe fondul disputelor din cercurile politice și militare influente la Moscova, relatează „The Washington Post”.

O tânără își exprimă recunoștința față de Prigojin FOTO EPA-EFE
O tânără își exprimă recunoștința față de Prigojin FOTO EPA-EFE

Evgheni Prigojin a murit miercurea trecută, la vârsta de 62 de ani, în urma unui accident aviatic produs din motive încă neclare. Decesul său a survenit la doar două luni după ce l-a pus la grea încercare pe Putin ocupând cartierul general din Rostov-pe-Don pentru operațiuni în Ucraina și trimițându-și mercenarii Wagner într-un marș spre Moscova. Aceste acțiuni au fost catalogate de Putin drept un act de trădare care va fi pedepsit, motiv pentru care liderul de la Kremlin este considerat, inclusiv la Moscova, drept principalul suspect în eliminarea șefului Wagner și a principalului comandant al acestei grupări de mercenari, Dmitri Utkin.

Memoriale în Rusia în onoarea lui Prigojin

Deși nu sunt o manifestare națională de șoc și durere, memorialele ridicate în onoarea lui Prigojin denotă sprijinul imens de care are parte șeful Wagner în Rusia. Așadar, Kremlinul se confruntă cu sarcina dificilă de a gestiona potențiala furie care s-ar putea exprima tot mai tare în public din rândul susținătorilor lui Prigojin și a mercenarilor Wagner.

În opinia analistului politic Dmitri Kolezev, care a fugit din Rusia după lansarea invaziei din Ucraina, este de părere că Guvernul rus se vede nevoit acum să-i îmblânzească pe susținătorii lui Prigojin și Wagner, inclusiv din rândul armatei.

„În ciuda faptului că și-a declarat loialitatea față de Putin, Prigojin a pus în pericol regimul și i-a dezvăluit slăbiciunile. Prin urmare, și-a primit pedeapsa inevitabilă. Cred că elitele au înțeles foarte bine acest semnal. În același timp, există un public mai larg de activiști militari, susținători Wagner și mercenari veterani cuprinși de un cult al lui Prigojin. Putin trebuie să îi împiedice pe acești oameni să devină adversarii săi și să-i ferească de posibile acțiuni radicale”, explică Kolezev.

Cum încearcă Putin să scape de suspiciuni

Din aceste motive Putin a vorbit joia trecută despre Prigojin ca fiind un „om talentat” care „a obținut rezultatele necesare”, dar a făcut în același timp „greșeli mari în viață”.

Memorialele în onoarea lui Prigojin au apărut în pofida campaniei de propagandă țintite a Kremlinului de a-l prezenta pe șeful Wagner drept un criminal lacom și trădător al Rusiei. Ori, în săptămâna producerii răzmeriței, pe 23-24 iunie, Prigojin se bucura de o popularitate de 58%, potrivit unui sondaj realizat de Centrul Levada.

Memorial pentru Prigojin FOTO EPA-EFE
Memorial pentru Prigojin FOTO EPA-EFE

Oamenii aduc flori, fotografii cu inscripția „Eroul Rusiei”, steaguri și insigne Wagner, lumânări, icoane și chiar o vioară, care a devenit un simbol al acestei grupări de mercenari care tinde să se prezinte ca fiind asemenea unei „orchestre”, iar luptătorii săi „muzicieni”.

Șeful Wagner, un om incomod pentru Șoigu și Putin

Prigojin și-a construit popularitatea criticând birocrația militară de la Moscova și elitele, precum și prezentând Wagner drept o forță mai eficientă și aflată mai în slujba Rusiei decât armata regulată. Videoclipurile sale, difuzate direct de pe front, erau destul de dure la adresa conducerii politice de la Moscova. Direct, grosolan și aflat în bătaia focului, Prigojin își oferea alura unui erou neînfricat, apropiat de luptătorii săi, în contrast cu ministrul Apărării Serghei Șoigu și șeful Statului Major Valeri Gherasimov. În timp ce se prezenta ca un lord al războiului implicat sută la sută în interesele Rusiei, Prigojin îi acuza pe Șoigu și Gherasimov de trădare. Principala sa nemulțumire exprimată public era că cei doi obstrucționau aprovizionarea Wagner cu arme și muniții. Pentru a spori presiunile, Prigojin a recurs la gesturi greu de acceptat de Kremlin, cum ar fi expunerea unor mormane de cadavre aparținând unor mercenari care, potrivit spuselor sale, nu ar fi murit dacă ar fi avut cu ce să lupte.

„Era cu noi pe front, în tranșee, în pirogă. Ne cunoștea problemele și se bucura alături de noi. A dormit în corturi și a mâncat terci cu cuțitul și a aprins lumânări pentru morți în fața icoanelor”, scrie mercenarul Pavel Șabrin în semn de omagiu.

Evgheni Prigojin filmat la Bahmut FOTO Profimedia
Evgheni Prigojin filmat la Bahmut FOTO Profimedia

Temeri în rândul familiilor mercenarilor Wagner

De câteva zile, familiile mercenarilor Wagner își exprimă durerea și devotamentul față de Prigojin și se întreabă dacă vor mai primi plățile datorate. Responsabilul de logistică și management al lui Prigojin, Valeri Cekalov, a murit la rândul său în „accidentul” aviatic produs în regiunea Tver.

„Un adevărat Patriot al Rusiei, care iubește Patria și urăște nenumăratele hoarde ale birocrației, pe care, din păcate, nu a putut să le dărâme!”, scrie sora unui mercenar Wagner căzut pe câmpul de luptă din Ucraina.

O altă femeie își exprimă temerile asupra viitorului companiei militare private Wagner în lipsa protecției lui Prigojin.

„În lipsa leadershipului, conexiunilor și autorității lui Evgheni Prigozhin, cine îi va proteja pe băieți de semnarea contractelor cu Ministerul Apărării? Și cine le va asigura întoarcerea acasă?”, se întreabă ea.

Elogii nedorite de liderul de la Kremlin

Deputatul Vasili Vlasov, membru al formațiunii ultranaționaliste Partidul Liberal-Democrat din Rusia, a propus redenumirea străzii Zolnaia din Sankt Petersburg în memoria lui Evgheni Prigojin.

Scriitorul Zahar Prilepin, care face parte din tabăra ultranaționaliștilor, l-a numit drept „cel mai bun dintre oameni”.

Guvernatorul regiunii Tula, Aleksei Diumin, fost bodyguard pentru Putin, a adus la rândul său elogii pentru șeful Wagner, catalogându-l drept „un patriot adevărat, un om hotărât și neînfricat” care nu era un trădător. Practic, Diumin, văzut de unii drept un succesor al lui Putin, și-a contrazis fără nicio reținere șeful de la Kremlin.

Liderul formațiunii politice Rusia Justă - Pentru Adevăr, Serghei Mironov, a declarat la rândul său că Prigojin a supărat mulți oameni, dar că „dușmanii Rusiei vor plăti scump pentru moartea eroilor”.

Mulți din elita rusă sunt convinși că Prigojin a fost eliminat din ordinul lui Putin.

Intervenție la locul prăbușirii avionului lui Prigojin FOTO Profimedia
Intervenție la locul prăbușirii avionului lui Prigojin FOTO Profimedia

Potrivit expertei politice Tatianei Stanovaia, personalitățile proeminente din Rusia urmează în mare liniile de abordare a morții lui Prigojin trasate de Putin prin intervenția sa de joia trecută, dar nu își pot ascunde neliniștile față de presupusul accident.

„Totul este foarte subiectiv, desigur. Dar sentimentele unor oameni precum Diumin pot fi înțelese în acest moment: ei cred că figuri precum Prigojin, în ciuda greșelilor lor, nu merită o astfel de moarte”, comentează Stanovaia pe canalul său de Telegram.

Dmitri Kolezev crede că reacția lui Diumin arată că există dezacorduri în rândul elitei ruse cu privire la „pedeapsa” aplicată lui Prigojin. Potrivit analistului politic rus, Diumin, considerat un potențial ministru al Apărării în momentul răzmeriței din 23-24 iunie, trebuie să-și asigure loialitatea ofițerilor.

„Și, cel mai probabil, ei vor percepe uciderea lui Prigojin în mod negativ”, afirmă Kozelev.

Analiștii occidentali cred că adevărata cauză a prăbușirii avionului lui Prigojin va rămâne un mister având în vedere politizarea anchetelor în Rusia lui Putin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite