De ce insistă Moscova cu scenarii despre atacuri la instalații radiologice și despre „invadarea” Transnistriei
0Conducerea Rusiei răspândește informații false de câteva zile încoace probabil pentru a deturna atenția de la împotmolirea trupelor sale pe câmpul de luptă și pentru a încetini livrările de tancuri, precum și de alte ajutoare Ucrainei înainte de așteptata confraofensivă de primăvară, estimează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
ISW reamintește că Moscova are de regulă tendința de a lansa fel și fel de acuzații fără dovezi atunci când trupele sale nu se descurcă pe câmpul de luptă. O campanie de acest tip se observă de la mijlocul lunii februarie în contextul în care trupele ruse nu reușesc să frângă rezistența armatei ucrainene la Bahmut.
Centrul de reflecție cu sediul la Washington enumeră o serie de informații false distribuite recent de Moscova. De exemplu, Ministerul rus al Apărării a acuzat „Statele Unite și complicii lor” că plănuiesc provocări cu substanțe toxice pe teritoriul Ucrainei. Anterior, aceeași instituție a susținut că ucrainenii pun la cale atacuri la instalații radiologice pe care să le pună pe seama unor atacuri rusești fără discernământ.
În paralel cu acuzațiile despre plănuirea unor atacuri biochimice, Moscova duce o altă campanie de operațiuni psihologice, concentrată în jurul Transnistriei. Potrivit părții ruse, Kievul se pregătește să invadeze această regiune separatistă pro-rusă din estul Republicii Moldova.
Aceste operațiuni psihologice fac parte probabil dintr-o încercare a Moscovei de a ține spațiul informațional ocupat cu retorica sa și de a încetini livrările de tancuri, precum și de alte ajutoare Ucrainei înainte de așteptata confraofensivă de primăvară, conchide ISW.