Dacă ruşii urăsc America atât de mult, atunci de ce vor să se mute acolo?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama şi Valdimir Putin la Adunarea Generală a ONU FOTO AP
Barack Obama şi Valdimir Putin la Adunarea Generală a ONU FOTO AP

Potrivit sondajelor, când ruşii sunt întrebaţi dacă le place America, răspunsul este un răsunător „niet“. Însă numărul ruşilor care încearcă să emigreze în SUA nu a fost niciodată mai mare ca acum, doar anul acesta înregistrându-se peste 200.000 de persoane care au aplicat pentru cartea verde.

Potrivit unui sondaj efectuat de Centrul independent Levada din Moscova, 71% din ruşi spun că SUA au jucat „un rol negativ în lume“, cu 21 de procente mai mult ca în urmă cu doi ani. Însă numărul ruşilor care încearcă să emigreze în SUA este cel mai mare din ultimii ani. Departamentul de Stat american spune că cererile ruşilor pentru loteria vizelor a atins un număr record: 265.086 de persoane, deşi aproximativ 4.000 din cele 100.000 de locuri din loterie sunt puse deoparte pentru ruşi, notează Bloomberg.

Datele Departamentului de Stat al SUA arată că anul trecut 245.638 de ruşi au primit vize pentru America care le permit să lucreze sau să studieze acolo, temporar. Acest număr este dublul celui înregistrat în urmă cu un deceniu, iar de atunci populaţia Rusiei, estimată la 143 de milioane, nu a crescut, potrivit Băncii Mondiale şi altor surse.

Un număr adiţional de 3.622 de ruşi au primit drept de rezidenţă permanentă în SUA din motive familiale sau altele, inclusiv 56 de persoane care au primit vize după ce au investit cel puţin 500.000 de dolari în afaceri care au creat slujbe.

Cei care se duc în SUA fac parte dintr-un exod mai mare, în special al celor din lumea academică sau tehnologică, din sistemul bancar sau din avocatură. Vladimir Putin s-a plâns în luna iunie că organizaţiile străine funcţionează „ca un aspirator“, pentru a-i atrage peste hotare.

Statisticile guvernului rus arată o creştere a plecărilor în ultimii doi ani, dar numerele ruşilor sunt subestimate deoarece îi includ doar pe cei care au anunţat formal Guvernul că pleacă, fapt care nu este realizat de mulţi emigranţi.

Pe lângă cei peste 200.000 de rusi care au primit vize pentru SUA anul trecut, 75.300 au primit rezidenţă în Uniunea Europeană şi Elveţia, cu 25% mai mult ca în 2010. Marea Britanie, Germania şi Spania sunt destinaţiile preferate de ruşi. Israelul spune că cererile de cetăţenie din partea ruşilor au crescut cu 30% în această perioadă.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite