Cum simt ucrainenii „triumful” lui Putin? Semnificația procentajului istoric trecut în dreptul liderului de la Kremlin

0
Publicat:

Când ucrainenii scriu despre „alegerile” prezidențiale din Rusia, ei folosesc mereu ghilimelele. Ei sunt convinși că votul a fost manipulat în întregime, așa că nu sunt surprinși de rezultat. Singura întrebare era legată de procentajul trecut în dreptul lui Vladimir Putin, iar peste 87% înseamnă ceva, chiar și pentru ei.

Vladimir Putin surprins în timp ce se entuziasmează pentru pretinsa sa victorie FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin surprins în timp ce se entuziasmează pentru pretinsa sa victorie FOTO EPA-EFE

Ori sensul e clar: cu cât mai multe voturi declarate pentru Putin, cu atât mai multe atacuri sângeroase cu rachete, mai multe drone, mai multe bombardamente. Invazia la scară largă pe care Vladimir Putin a ordonat-o acum doi ani va continua, comentează jurnalista BBC Sarah Rainsford.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comentat rezultatul „alegerilor” din Rusia încă de duminică seara, calificându-l pe liderul rus drept „bolnav de putere”, care „face totul pentru a conduce pentru totdeauna”. El a cerut aliaților Ucrainei să se asigure că Putin va fi tras la răspundere.

„Această persoană trebuie să ajungă în boxa acuzaților de la Haga”, a scris șeful statului ucrainean pe contul său de X, referindu-se la Curtea Penală Internațională.

Putin este vizat deja de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională. Liderul rus este acuzat de crime de război prin deportări forțate de copii din teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă.

Alegerile din Rusia sunt controlate de mai mult timp, dar tot mai mult de la un scrutin la altul. De data aceasta, nu a existat nici măcar un pretins opozant pe buletinul de vot.

Perpetuarea lui Putin înseamnă perpetuarea violenței

Kremlinul insistă de ani de zile să impună impresia că nu există o altă opțiune: că Putin este Rusia. Dar, pentru Ucraina, Putin înseamnă tragediile de la Mariupol, Bucea și Bahmut.

El este cauza înmulțirii mormintelor în Ucraina, strămutării a milioane de oameni din casele lor și a nopților petrecute în adăposturi anti-bombă și subsoluri pentru cei care au rămas.

Vladimir Putin este cel care a declanșat o spirală a violenței care a rănit grav o tânără din Cernihiv într-un atac cu rachete, apoi i-a ucis fratele în prima linie, unde se înrolase ca voluntar, notează jurnalista britanică.

Același război l-a obligat astăzi pe un soldat ucrainean să se întoarcă pe front. Înainte de a pleca, a mărturisit că rămas singurul din grupul său inițial de vreo 30 de bărbați care încă merge „pe propriile picioare”.

Desigur, Putin nu a făcut toate acestea singur. Din acest motiv este greu să găsești în zilele noastre ucraineni care să aibă o părere bună despre ruși. Relațiile dintre cei doi vecini au fost distruse pentru zeci de ani, poate mai mult.

Mulți ucraineni consideră că rușii nu au făcut suficient pentru a opri un război care se pregătea de ani de zile și că Ucraina plătește acum prețul.

Însă există și ruși care simt la fel, mai ales cei care au ajuns după gratii pentru că l-au contestat pe Putin. Există și ruși în exil care ajută Ucraina cum pot. Unul dintre ei se află chiar în Ucraina, luptând în prima linie împotriva propriilor compatrioți. Motivul: se simte vinovat pentru faptele lui Putin.

Omul acesta va lupta mai departe. Dar la fel va face și Putin. Și așa va face și Ucraina. Nu mai există alte opțiuni, conchide Sarah Rainsford.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite