Cum generează războiul declanșat de Putin în Ucraina o criză în Rusia. Mărturiile unui soldat rus: „Niciun somnifer nu mă ajută”

0
Publicat:

La câteva luni după ce a revenit acasă, în Rusia, de pe frontul din Ucraina, un soldat mărturisește că nu poate scăpa de explozii, violență și teroare. Militarul Alexander Teploukhov a văzut mai multe carnagii și brutalități decât ar trebui să îndure orice om, la unele fiind martor, în timp ce altele au fost provocate chiar de el, relatează Daily Beast.

Soldați ruși
Până la 11% dintre soldații ruși suferă de PTSD. Foto: Shutterstock (Arhivă)

În episoadele pe care le numește „găuri ale memoriei”, bărbatului de 52 de ani îi trec prin fața ochilor momentele cumplite trăite în zona de luptă Adviika din regiunea Donețk, estul Ucrainei. Emoțiile îl copleșesc în timp ce scena se derulează: unitatea sa trebuie să fugă, partenerul său este împușcat, izbucnesc flăcări, fug din nou. El nu poate scăpa. 

Este o „tortură”, a mărturisit soldatul pentru sursa citată. 

Fiecare astfel de episod durează două-trei minute, iar de două ori i s-a întâmplat să retrăiască aceste momente în timp ce se afla în mijloacele de transport în comun. Atunci când și-a revenit, a observat că oamenii se holbau la el. „Când coșmarul s-a terminat, nu aveam nicio idee unde mă aflam cu adevărat sau ce făcusem în timpul flashback-urilor”, a mărturisit el. 

Indiferent ce părere aveți despre soldații care luptă în războiul declanșat de președintele Vladimir Putin, unii au fost recrutați împotriva voinței lor, alții au fost spălați pe creier, convingându-i că este datoria lor să apere țara, războiul nu se termină atunci când se întorc acasă. 

Teploukhov a fost rănit în luna februarie și a revenit la familia sa din Kurgan, un oraș aflat la peste 2.000 de kilometri est de Moscova. „Șchiopătez, dar încă pot să merg. Din punct de vedere psihologic, însă, încă nu mi-am revenit: fiul meu cel mic este martor al relației mele dificile cu mama sa", a declarat el. 

„Niciun somnifer nu mă ajută”

„Niciun somnifer nu mă ajută, am crize aproape în fiecare noapte. Un psiholog mi-a spus că nu mă poate ajuta, cred că știa exact cum mă simt”, a mai spus el. 

Teploukhov, care a petrecut, înainte de a fi recrutat pentru război, mulți ani în închisoare pentru furt și alte infracțiuni, se identifică cu știrile despre alți foști soldați din războiul din Ucraina, care au comis ceea ce i se pare a fi „crime nebunești".  

Potrivit Ministerului rus al Sănătății, până la 11% dintre soldații ruși suferă de tulburări de stres post-traumatic, însă psihologii independenți sunt de altă părere. 

Absolut toți soldații care se întorc de pe front au o formă de PTSD, asta este inevitabil, dar, desigur, nu toți iau o armă pentru a împușca oameni în mall", a declarat Olga Shelkova, un psihiatru din Moscova.

Un caz deosebit de șocant pentru Teploukhov este cel al soldatului Ildar Bulatov, în vârstă de 39 de ani, pe care autoritățile l-au acuzat la 7 august că este „un dezertor”. Bulatov, care avea asupra sa grenade, a luat ostatici la o benzinărie din orașul Ufa, la peste 1200 de km est de Moscova. 

Bărbatul a amenințat că va arunca în aer benzinăria dacă anchetatorii nu închid dosarul penal împotriva sa. De când Putin a lansat invazia la scară largă a Ucrainei, Rusia a investigat peste 500 de cazuri penale de refuz de a lupta sau de dezertare. 

La fel ca Teploukhov, care a furat haina de blană a soției sale pentru a cumpăra un bilet de intrare în război, Bulatov a vrut de bunăvoie să meargă în Ucraina. 

Sergentul Rinat Kultumanov a afirmat pentru o agenție de presă locală că Bulatov „nu era pregătit pentru posibila sa moarte", așa că a dezertat. 

„O să-i omor pe toți”

Acoperit de tatuaje, Teploukhov știa prea bine cum este viața după gratii în Rusia. 

În luna iunie, cu doar câteva zile înainte ca Evgheni Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin”, să lanseze revolta, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că peste 150.000 de ruși au semnat ultimele contracte de recrutare. 

Olga Romanova, directorul grupului pentru drepturile prizonierilor „Russia Behind Bars", spune că „până în prezent, câteva mii de foști deținuți - din cei peste 50.000 pe care Prigozhin a declarat că i-a recrutat - s-au întors acasă". 

Luați din închisori și aruncați direct în bătăliile de pe front, unde foștii deținuți sunt tratați de generalii ruși sau de comandanții Wagner ca fiind doar carne de tun, un număr uriaș de oameni au murit pe câmpul de luptă. Totuși, mulți dintre ei rămân traumatizați. 

De asemenea, unii au fost deja acuzați de crime la revenirea în țară. Ivan Rossomakhin, în vârstă de 28 de ani, ar fi fost acuzat de crimă în timpul unei permisii de opt zile. Acesta a fost recrutat din închisoare de grupul Wagner, unde ispășea o pedeapsă de 14 ani pentru crimă. 

Conform localnicilor, tânărul se plimba prin satul în care locuia cu o furcă și un topor, amenințând că: „O să-i omor pe toți! Voi tăia o familie întreagă”. Nimeni nu a reușit să îl oprească înainte ca acesta să ucidă o femeie. 

Soldații „au forme grave de PTSD”

Un alt deținut care a fost eliberat pentru a fi trimis pe frontul din Ucraina a fost arestat în legătură cu uciderea a șase civili. Igor Sofonov, în vârstă de 37 de ani, ar fi fost eliberat din închisoare pentru a se alătura Storm Z, grupare formată din foști pușcăriași. 

Cele șase presupuse victime ale sale au fost găsite în două clădiri incendiate din satul Derevyannoye. 

Romanova și grupul său au încercat să îi ofere sprijin lui Teploukhov, care spune că nu și-a încasat banii care i se cuvin pentru serviciul său în Ucraina. „Nu există nicio îndoială că toți acești soldați, foști deținuți, au forme grave de PTSD, mulți dintre ei consumă droguri, beau mult alcool - nimeni nu le oferă niciun ajutor și există o mare șansă ca mulți dintre ei să comită mai multe infracțiuni sau să moară la întoarcere din cauza supradozei de alcool", a declarat ea. 

 El a recunoscut că se străduiește să își controleze furia: „Țip la soția mea, iar uneori devin violent, lucru de care îmi este rușine apoi". 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite