Rușii care au fugit de mobilizare se întorc cu precauție acasă, dar sunt gata să plece din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ivan Nesterov, un antrenor de fitness, s-a întors în Rusia la șase luni după ce a fugit de mobilizarea în armata rusă pentru că urma să fie trimis să lupte în Ucraina toamna trecută.

Ivan Nesterov Foto AFP
Ivan Nesterov Foto AFP

La fel ca Nesterov, unii dintre sutele de mii de bărbați ruși care au părăsit țara pentru a nu fi trimiși în linia frontului s-au întors, în ciuda amenințării persistente cu o nouă mobilizare.

„Când am aterizat înapoi la Moscova, m-am simțit incredibil de ușurat, indiferent care ar fi consecințele”, a declarat tânărul de 35 de ani pentru AFP. El a plecat la câteva zile după ce Kremlinul a anunțat o mobilizare în septembrie anul trecut, „simțind un amestec de emoții, inclusiv panică”.

Pe măsură ce zborurile din Rusia s-au epuizat rapid, el și-a găsit un loc într-un avion către Munții Urali, înainte de a lua un autobuz în Siberia și a conduce până în Kazahstan. Ca și celelalte foste republici sovietice în care rușii pot intra fără viză, Kazahstanul a cunoscut un aflux masiv de bărbați ruși după anunțarea mobilizării.

Când Nesterov a trecut în sfârșit granița în Kazahstan, „prima emoție a fost: libertatea.” „Pot spune deschis orice cred și nu voi fi întemnițat pentru asta”, și-a amintit că s-a gândit.

Nesterov, care nu a îndrăznit niciodată să se alăture unei demonstrații de opoziție sau să scrie postări critice pe rețelele de socializare, a văzut plecarea sa ca o modalitate alternativă de protest.

„Am vrut în sfârșit să mă despart de sistem”, a spus el.

„Mi-e dor de patria mea”

În timp ce se afla în exil, sora lui mai mare a fost reținută de poliție pentru că purta o pălărie galbenă și o eșarfă albastră -- culorile drapelului ucrainean. Acuzată că s-a opus ordinelor poliției, ea a părăsit Rusia pentru a nu cădea victima represiunii care s-a accelerat de la începutul conflictului.

Nesterov s-a stabilit între timp în orașul Kostanay, din nordul Kazahului, unde și-a găsit rapid de lucru la un club de box.

„Nici măcar nu mi-au cerut diploma”, a spus el surprins. Dar după o euforie de scurtă durată, Nesterov a căzut într-o depresie profundă.

„Mi-a fost dor de patria mea. Prietenii mei, locurile care mi-au fost dragi... A fost foarte greu din punct de vedere psihologic. Nu am vrut să mai muncesc. Am câștigat de patru ori mai puțin", a explicat el.

A decis să se întoarcă în Rusia la începutul lunii aprilie. „Dificultățile financiare și legăturile de familie i-au împins pe (exilați) să revină”, a declarat pentru AFP expertul politic independent Konstantin Kalachev.

Ministerul rus al Apărării a declarat în octombrie 2022 că mobilizarea a 300.000 de oameni a fost finalizată. Nedorind să anunțe o a doua lansare de mobilizare, autoritățile au optat în schimb pentru o campanie masivă de PR pentru a atrage voluntari.

Sunt gata să plece din nou

„Pentru cei care s-au întors cred că riscul de a fi mobilizați a scăzut”, a spus Kalachev. Numărul de repatriați este greu de evaluat pentru că aceștia rămân discreți, de teama unei alte mobilizări.

Autoritățile nu au emis un decret care să pună capăt în mod oficial primului val de mobilizare. Rapoartele de pe rețelele de socializare potrivit cărora oficiile militare ruse mai cheamă bărbați pentru a-și actualiza înregistrările au sporit îngrijorările.

În aprilie, Rusia a făcut posibilă livrarea documentelor de recrutare online, făcând mai dificilă evitarea mobilizării în viitor. Având în vedere amenințarea constantă a mobilizării, a spus Kalachev, mulți dintre exilații care s-au întors în Rusia „sunt gata să plece în orice moment”, dacă „resursele lor financiare le permit să facă acest lucru”.

Nesterov s-a gândit să plece din nou după ce a auzit zvonuri, o altă mobilizare ar putea fi anunțată după alegerile regionale programate în septembrie. „Văd că se adoptă noi legi, că țara se închide”, a spus el.

„Un prieten spune: mai bine fii laș și viu decât curajos și mort”, încheie Nesterov.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite