Corupţia, o problemă endemică în armata rusă: Dificultăţile întâmpinate de soldaţii lui Putin în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi ruşi în Ucraina FOTO Getty Images
Soldaţi ruşi în Ucraina FOTO Getty Images

Corupţia este endemică în Rusia şi este răspândită inclusiv în industria sa militară şi în rândul forţelor armate. Faptele evidente din Ucraina sugerează că acest flagel costă vieţi.

Corupţia din rândul forţelor armate ale Rusiei şi din societatea rusă în general este un truism bine-cunoscut. Rusia s-a clasat în mod constant printre cele mai corupte ţări din lume, plasându-se pe locul 136 (din 180) în clasamentul Transparency International pentru 2021. Potrivit unui studiu publicat în 2005 de Tor Bukkvoll, corupţia din rândul forţelor armate ale Rusiei se manifestă pe trei trepte: individuală, ca mijloc esenţial în vederea asigurării unui nivel minim de trai; instituţională, ca reţea de reguli informale, constrângeri şi obiceiuri; şi politic, care include relaţiile dintre guvern, armată şi instituţii, chiar şi cele responsabile de combaterea corupţiei.

Mai multe cazuri de corupţie au intrat în atenţia publicului de-a lungul anilor, cum a fost cel al generalului rus care a vândut combustibil ONU în timpul unei misiuni în Kosovo sau dezvăluirile despre soldaţii dislocaţi în Cecenia care au vândut arme luptătorilor locali deşi erau conştienţi că puteau fi folosite împotriva lor. În 2011, procurorul militar şef al Rusiei, Serghei Fridinski, a denunţat public corupţia din armată, apreciind că a căpătat proporţii „cosmice”. Războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei arată că problema s-a agravat şi costă vieţi omeneşti, se arată într-o analiză a Institutului Regal al Serviciilor Unite (RUSI).

La doar câteva zile după lansarea invaziei ruse în Ucraina, câţiva veterani ai armatei ruse care sunt acum bloggeri proeminenţi au făcut apel la donaţii pentru a acoperi lipsurile întâmpinate de soldaţii ruşi pe frontul din Ucraina. Ei precizau că soldaţii aveau nevoie urgent de garouri, consumabile medicale şi dispozitive de vedere pe timp de noapte. Apelul lor indica faptul că soldaţii ruşi aflaţi în prima linie nu dispun de suficiente provizii medicale şi alte necesităţi, precum căşti, rucsacuri, plase de camuflaj, saci de dormit şi chiar veste antiglonţ, ceea ce este o anomalie. Însă este ceva obişnuit să vezi membri ai FSB şi ai Forţelor Speciale din Rusia echipaţi în misiuni cu un mixt de arme şi echipamente străine personale, cum ar fi obiectivele EOTech G33 şi Aimpoint CompM4s. Este posibil ca fondurile destinate echipamentelor de acest tip să fie sifonate din cauza corupţiei, iar soldaţii să fie nevoiţi să şi le procure singuri.

Într-un mesaj publicat pe 16 aprilie, un blogger menţionează că peste 800.000 de dolari colectaţi de voluntari au fost cheltuiţi pentru a livra diferite tipuri de provizii soldaţilor ruşi trimişi să facă vărsare de sânge în Ucraina. Însă această sumă nu a acoperit nici măcar cinci la sută din cereri. El subliniază că voluntarii preiau cereri doar de la unităţile care operează de mai mult timp în prima linie.

Echipamentul de protecţie şi luptă rămâne un lux pentru numeroşi soldaţi ruşi, în pofida mult lăudatului program Ratnik. Probabil acest echipament nu a mai ajuns la destinaţie, din moment ce poate fi cumpărat pe Avito, aşa-numitul eBay rusesc, la un preţ de 200-250 de dolari bucata. A fost furat din depozite şi scos la vânzare pe internet, se plânge un blogger într-un articol publicat pe 6 aprilie.

Direcţia de Informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării a dat în vileag aceste probleme în rândul inamicului, publicând fotografii cu echipamente neadecvate, uzate şi putrezite. Este puţin probabil ca echipamentul de protecţie să schimbe cursul unui război, dar poate reduce semnificativ numărul răniţilor şi decedaţilor în rândul infanteriei.

O problemă similară este întâlnită în cazul uniformelor. „Recruţii au primit adesea uniforme uzate, pentru că cele noi sunt vândute pe Avito. Ei primeau adesea uniforme cu un număr sau chiar două numere mai mari decât aveau nevoie, pentru că mărimile cele mai cerute sunt epuizate”, spune un fost ofiţer.

În plus, după cum arată un videoclip publicat pe 1 martie, soldaţii ruşi au fost trimişi în luptă cu raţii expirate încă din 2015. Potrivit unor rapoarte de pe front, unii soldaţi ruşi au rămas fără mâncare timp de trei zile. Aceste aspecte denotă atât o planificare proastă, cât şi corupţie. În decembrie 2021, cetăţeanul rus Viaceslav Zabaluev a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru deturnări de alimente care trebuiau furnizate unor soldaţi ruşi desfăşuraţi în secret în teritoriile separatiste proruse din regiunile ucrainene Doneţk şi Luhansk. Zabaluev era angajat al Voentorg, o companie asociată oligarhului Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”.

Deloc surprinzător, această situaţie nu este o noutate pentru soldaţii ruşi. Într-o conversaţie privată, un ofiţer în rezervă care a insistat asupra păstrării anonimatului său a spus: „Colegii mei mai în vârstă care au mers în Cecenia au spus numeroase cazuri despre cum nu aveau ce mânca în timp ce erau trimişi în misiuni de luptă. Pur şi simplu nu li s-au oferit provizii şi raţii de mâncare. În acelaşi timp, şeful unui batalionul mi-a spus cum a câştigat nişte bani vânzând localnicilor sute de cutii cu provizii”.

O altă formă de corupţie constă în folosirea recruţilor de către ofiţeri la efectuarea unor lucrări de construcţie, exemplele variind de la case personale până la diverse proiecte locale. Această practică are un impact major asupra pregătirii lor. 

De asemenea, mai mulţi membri ai Gărzii Naţionale din Rusia s-au plâns de faptul că nu au primit truse medicale. De altfel, trusele medicale ale armatei ruse sunt rudimentare, la nivelul anilor '60. Consumabilele noi, cum ar fi garoul CAT, pansamentele hemostatice, tratamentele pentru arsuri etc, sunt procurate fie de militari însăşi, fie de voluntari. 

Bloggerii menţionaţi de RUSI spun că au făcut astfel de livrări şi pentru spitale de campanie. Aceste declaraţii contrazic afirmaţiile din presa afiliată Kremlinului precum că instituţiile medicale militare ale Rusiei sunt printre cele mai bune din lume şi capabile să gestioneze până la 1.500 de victime pe zi în caz de criză. Imaginile cu spitale din Belarus pline de soldaţi ruşi indică de asemenea faptul că îngrijirea medicală în prima linie şi în spatele poziţiilor ruseşti lipseşte pe alocuri.

Problemele de comunicare ale Rusiei au fost evidente în anumite locuri de pe front. Şi acest aspect poate fi un rezultat parţial al corupţiei, mai ales că veteranii ruşi strâng în mod constant bani pentru a cumpăra dispozitive walkie-talkie şi aparate de radio, în special de fabricaţie chinezească.

„Echipamentul de radiocomunicaţii (...) este de rahat”, spune un fost pilot de avion de vânătoare.

Piloţii militari sunt consideraţi elita oricărei armatei din lume. Potrivit lui Aleksandr Zelin, comandant al Forţelor Aeriene Ruse, pregătirea unui pilot de elită durează 7-8 ani, iar costul se ridică la 3,4 milioane de dolari. Dacă până şi piloţii se confruntă cu probleme şi solicită sprijinul populaţiei pentru a-şi cumpăra echipamentul de care au nevoie, acesta este un indiciu a ceea ce se întâmplă în ramurile considerante mai puţin importante în armata rusă, conchide RUSI.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite