Cine este oligarhul care a adus Rusia şi Franţa în pragul unei crize diplomatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arestat la Nisa şi anchetat de justiţia franceză pentru evaziune fiscală, oligarhul şi senatorul rus Suleiman Kerimov riscă să provoace o nouă criză diplomatică între Moscova şi Paris. Statul rus a reacţionat deja, semn că va trata îndeaproape acest caz.

Suleiman Kerimov, 51 de ani, nu este un om de afaceri oarecare, iar Kremlinul nu-l va lăsa baltă, scrie presa franceză.

Arestat luni şi plasat miercuri sub control judiciar pentru evaziune fiscală, Kerimov se aşteaptă să fie achitat. Însă justiţia franceză tratează în mod serios cazuri precum al său. Ori oligarhul este suspectat că s-a sustras taxelor şi impozitelor deţinând în secret prin companii offshore patru vile în cochetul Cap d’Antibes, pe Coasta de Azur, printre care şi celebra „Villa Hier“, locul turnării filmului „Ticăloşii“ (1988), cu Michael Caine şi Steve Martin în rolurile principale.

Supranumit în Occident „Gatsby al Rusiei“, Kerimov a intrat brusc în atenţia întregii lumi. Detalii interesante ies la iveală despre acest multimiliardar, senator şi fost patron al unui club de fotbal.

Căsătorit şi tată a trei copii, Suleiman Kerimov este deţinătorul unei mari averi. Revista Forbes l-a clasat pe locul 21 la nivel mondial, cu 7 miliarde de dolari în conturi, bunuri şi afaceri. A început în calitate de contabil la o uzină electrică din Mahacikala, capitala republicii autonome Daghestan, şi a avansat în ritm alert în anii tulburi ai Rusiei lui Elţîn până la conducerea băncii Soiuz-Finans. Apoi a făcut bani investind în întreprinderi aflate în dificulate, primul mare business fiind compania petrolieră Nafta Moskva. A restructurat-o şi a creat un holding de investiţii la sfârşitul anilor '90.

Concomitent, şi-a făcut intrarea în politică. A obţinut primul mandat de deputat exact în pragul instalării lui Vladimir Putin la Kremlin. Spre deosebire de alţi oligarhi din perioada Elţîn,  Kerimov s-a bucurat de clemenţa noului lider de la Kremlin. Afacerile sale au prosperat, fiind extinse la bănci şi extracţie minieră. S-a împrietenit cu oligarhi din cercul lui Putin şi a fost sprijinit chiar în supărarea produsă preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko pentru o afacere în piaţa potasiului.

image

Suleiman Kerimov (primul din stânga), lângă preşedintele rus turc Recep Tayyip Erdogan şi preşedintele rus Vladimir Putin cu prilejul inaugurării cele mai mari moschei din Europa, la Moscova FOTO EPA-EFE

În paralel, şi-a dezvoltat gustul pentru plimbări prin Occident. Şi-a cumpărat proprietăţi pe Coasta de Azur şi a găsit acolo un mediu proprice pentru a-şi etala maşinile scumpe. În 2006, a fost victima unui grav accident auto pe Promenada Englezilor din Nisa, intrând cu viteză mare într-un copac. A fost internat cu arsuri pe 70% din suprafaţa corpului şi a scăpat ca prin miracol.

image

Bolidul lui Kerimov după accidentul de la Nisa FOTO CNN

În 2011, a achiziţionat clubul de fotbal Anji Mahacikala, unde i-a înregimentat mai ales pe camerunezul Samuel Eto'o şi brazilianul Roberto Carlos. Celui din urmă i-a făcut cadou chiar un Bugatti Veyron în valoare de 1,8 milioane de euro. A renunţat la echipa reprezentativă a regiunii sale natale cinci ani mai târziu, fără a-şi realiza visul transformării ei într-o forţă europeană.

Senator din 2008, Kerimov este numit adesea „cel mai bogat funcţionar din Rusia“. Se bucură de imunitate diplomatică, fapt reproşat de Moscova Parisului în cazul reţinerii sale.

Însă Parisul se apără afirmând că Suleiman Kerimov a intrat pe teritoriul francez prezentând paşaportul personal şi cu prilejul unor activităţi private.

„Lucrăm intens“ pentru a-l elibera, a promis Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ministerul rus de Externe a trimis o notă către Ministerul francez de Externe şi a cerut eliberarea sa, în timp ce presa afiliată Kremlinului tratează cazul ca pe o „provocare“ a Franţei la adresa Rusiei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite