Ce se ascunde în spatele arestării ministrului rus al Economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksei Uliukaev, ministrul rus al Economiei
Aleksei Uliukaev, ministrul rus al Economiei

Ministrul rus al Economiei Aleksei Uliukaev a fost inculpat, ieri, pentru luare de mită, la câteva ore după arestarea sa în cursul nopţii de către agenţi ai serviciilor secrete, a anunţat Comitetul rus de Investigaţii (SKR). Această lovitură este fără  precedent: nici un ministru în exerciţiu din guvernul rus nu a mai fost arestat din 1991 încoace.

Potrivit anchetatorilor, Aleksei Uliukaev, în vârstă de 60 de ani şi ministru din 2013, a cerut conducerii Rosneft suma de două milioane de dolari în schimbul acordului său pentru achiziţionarea de către gigantul petrolier cu capital majoritar de stat Rosneft a 50% din acţiunile companiei petroliere de stat Başneft. 

Rosneft, condusă de cel mai vechi prieten al lui Vladimir Putin, Igor Secin, a achiziţionat cu aproximativ cinci miliarde de dolari, în octombrie, 50% din acţiunile companiei petroliere Başneft.

Comitetul rus de Investigaţii a afirmat că ministrul „a ameninţat că se va folosi de puterile conferite de funcţia sa pentru a pune piedici activităţilor companiei Rosneft“  în cazul în care aceasta nu îi va plăti suma cerută. 

Conducerea Rosneft a depus o plângere împotriva lui Aleksei Uliukaev afirmând că acesta a ameninţat compania în legătură cu acordul legat de Başnef, au afirmat anchetatorii.  Autorităţile nu au nici o plângere împotriva Rosneft. În opinia lor, compania a achiziţionat Başneft legal, iar acest lucru ar putea indica faptul că Rosneft a cooperat cu anchetatorii de la început.

Arestat de FSB în toiul nopţii

Uliukaev a fost reţinut în timp ce primea suma de două milioane de dolari, a precizat Comitetul de Investigaţii. Ministrul rus, care a compărut ieri în faţa unui judecător, a fost arestat cu puţin timp înainte de miezul nopţii în cadrul unei operaţiuni conduse de FSB. 

Ria Novosti scrie, citând o sursă din SKR , că Uliukaiev era filat de agentii FSB de peste un an, iar mita a fost transmisă ministrului sub supravegherea agenţilor sub acoperire.„Probele cu greutate în dosarul Uliukaev au fost obţinute ca urmare a interceptării convorbirilor sale şi a conversaţiilor anturajului său” – a spus sursa.

Speranţa guvernului pentru reforme

Ulikaev era considerat speranţa guvernului rus pentru reformele sistemice, amânate la nesfârşit şi menite să combat criza şi să relanseze economia rusă, dependentă de încasările din vânzarea produselor petroliere şi alte materii prime. El riscă o amendă care variază de la 80 de ori până 100 de ori de suma mitei, cu interdicţia de ocupare a anumitor funcţii publice de până la 15 ani, sau închisoare de la 8 la 15 ani, cu amendă reprezentând de până la 70 de ori suma mitei.

Analiştii ruşi spun că această arestara unui important membru al guvernului Medevedev, care s-a făcut cu acordul lui Vladimir Putin, arată că liderul de la Kremlin relansează tema „luptei împotriva corupţiei” la cel mai înalt nivel, pentru că cineva trebuie să plătească pentru eşecul politicii economice şi deteriorarea vieţii cetăţenilor ruşi, iar cel mai bun candidat pentru rolul de „ţap ispăşitor” este ministrul economiei. 

Spre deosebire de celelalte arestări recente, ale unor funcţionari corupţi, serviciile de securitate ruse nu au oferit presei nici un film incriminator ieri dimineaţă. Deocamdată nu se ştie locul unde s-a dat presupusa mită, dacă  nu cumva este o făcătură se întreabă o parte a presei ruse. Desigur, este uşor să se creadă că un oficial rus ar putea pretinde mită pentru o afacere. 

Dar este la fel de uşor de crezut că autorităţile de anchetă pot fabrica acuzaţii nefondate la adresa unui funcţionar. Privatizarea Başneft a făcut obiectul unor dezbateri aprinse în guvern încă din această vară. Compania şi-a dorit această afacere, dar mulţi responsabili economici, inclusiv Uliukaiev, s-au opus ideii. Cu toate acestea, Igor Secin l-a convins pe Vladimir Putin de benefiile de care se va bucura statul  în cazul în care Rosneft va achiziţiona Başneft. Rezultatul: guvernul a renunţat la o companie de stat pentru a cumpăra o alta, dar fără efecte pozitive pentru bugetul rus .

De fapt, acuzaţiile  împotriva lui Uliukaiev pare greu de crezut. Rosneft este o companie gigantică de stat, şi este, datorită directorului său, Igor Secin - un prieten apropiat al lui Vladimir Putin - compania cea mai influentă în ţară. Cine este Uliukaiev, prin urmare, să ceară o mită de la Secin, să nu mai vorbim să însoţească această cerere cu ameninţări? Această poveste pare cam trasă de păr, notează presa rusă.

 Orice funcţionar ar recurge la aşa ceva  ar comite un suicid profesional. Greu de crezut că şi-ar asuma riscul pentru  2 milioane de dolari. Suma este aproape ridicol de mică pentru Rusia.

După toate probabilităţile, Uliukaev  nu va fi ultimul oficial rus de top care va cădea victimă pe altarul luptei anticorupţie pentru salvarea imaginii lui Vladimir Putin.

Putin pregăteşte o nouă gardă

Uliakaiev este de departe cea mai proeminentă figură implicată într-un val recent de cazuri extreme de mediatizate lansate împotriva unor guvernatori, miniştri adjunctţi şi oficiali, acuzaţi de corupţie, fraudă.

Dmitri Polevoi, economist în cadrul ING Groep, spune, citat de Bloomberg, că cel mai pesimist scenariu ar fi ca arestarea ministrului economiei să reprezinte începutul unei ofensive împotriva liberalilor din guvern, creditaţi cu limitarea consecinţelor economice negative ale declinului preţurilor petrolului.

Potrivit Reuters, Alexander Şokin, preşedinte al Uniunii Industrialiştilor şi Antreprenorilor din Rusia, s-a declarat sceptic cu privire la veridicitatea şi logica acuzaţiilor formulate împotriva lui Uliakaiev.

Potrivit lui Andrei Kolesnikov, preşedinte al Russian Domestic Politics and Political Institutions Program din cadrul Carnegie Moscow Center, intenţia lui Putin este de a-şi alcătui o nouă gardă.

„Vechii asociaţi sunt îndepărtaţi sub diferite pretexte şi prin diferite mijloace. Putin ştie că vechii aliaţi sunt obosiţi, ineficienţi, adesea excesiv de bogaţi şi destul de corupţi, şi nu are nevoie de astfel de oameni pentru un nou mandate de preşedinte. Are nevoie de persoane puţin mai tinere care să-i îndeplinească ordinele fără să pună întrebări. Membrii noii gărzi a lui Putin se consideră deja subordonaţi loiali şi, spre deosebire de cei din vechea gardă, nu se aşteaptă ca preşedintele să le fie prieten“, scrie Kolesnikov într-un comentariu publicat pe project-syndicate.org.

Medvedev l-a numit pe Evgheni Ielin ministru al Economiei

Premierul rus Dmitri Medvedev l-a desemnat marţi ca ministru interimar al Economiei pe viceministrul Evgheni Ielin, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Guvernului de la Moscova, citat de Reuters.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite