Ce s-a întâmplat cu averea comunistă a Rusiei? „Putin a construit un sistem de furt masiv care nu s-a mai întâlnit încă de pe vremea ţarilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Putin a construit un sistem bazat pe furt masiv care nu s-a mai întâlnit în această ţară încă de pe vremea ţarilor“
„Putin a construit un sistem bazat pe furt masiv care nu s-a mai întâlnit în această ţară încă de pe vremea ţarilor“

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost sursa multor speculaţii occidentale, mai ales în ceea ce priveşte motivaţiile sale. Eliminarea partidelor de opoziţie, corupţia guvernamentală, atacurile la adresa societăţii civile, controlul presei sau acuzaţiile motivate politic sunt doar câteva dintre mijloacele de control ale lui Putin. Dar se mai pune o problemă: ce a făcut cu averile Uniunii Sovietice?, se întreabă „Epoch Times“.

Oamenii apropiaţi politic de Putin sunt multimilionari, iar oligarhii sunt chiar miliardari. Înţelegerea dintre ei este că membrii cercului intern al lui Putin îşi pot păstra averile obţinute ilegal atâta vreme cât nu-l provoacă politic pe lider. Rusia este cotată sub Nigeria în ceea ce priveşte abilitatea statului de a controla corupţia, notează „Epoch Times“.

Unde au ajuns banii Rusiei?

Povestea începe la sfârşitul anilor '80, când deja era evident că Partidul Comunist al Uniunii Sovietice începea să se prăbuşească, la fel ca partidele comuniste din alte ţări est-europene.

Partidul Comunist era îngrijorat de faptul că, dacă Rusia va deveni un sistem multipartid, va pierde accesul la averea statului. Aşa că au început să mute banii, iar grupul responsabil cu această mutare de finanţe a fost mereu KGB. Aşa că partidul a autorizat din nou KGB să scoată bani din ţară. Când au făcut asta, de fapt au luat banii lui Gorbaciov şi ai lui Elţîn. Pur şi simplu au adus ţara în stare de faliment“, scrie Karen Dawisha în volumul „Cleptocraţia lui Putin – Cine deţine Rusia?“ (Putin’s Kleptocracy – Who Owns Russia?).

După o lovitură de stat ratată împotriva lui Boris Elţîn, Partidul Comunist al Uniunii Sovietice a fost interzis. Doar membri săi ştiau unde se află îngropaţi banii, în care conturi offshore, spre consternarea liderilor ţării care voiau să ştie ce s-a întâmplat cu ei.

Averea furată de la ruşi este imensă. „Rezervele unui rus obişnuit sunt de 871 de dolari (682 de euro), deplorabil de scăzute pentru o ţară care exportă energie. Suma este chiar mai mică decât averea medie din India“, explică Dawisha.

„Rusia are cel mai mare nivel de inegalitate dintre averi din lume, în afară de mici naţiuni caraibiene ai căror rezidenţi sunt miliardari“, se arăta în raportul „Credit Suisse“ de anul trecut. Dawisha a citat „Credit Suisse“, care a estimat că 110 miliardari controlează 35% din averea ţării.

Sancţiunile SUA confirmă furtul

Atunci când Rusia a anexat Crimeea, iar separatiştii proruşi, susţinuţi militar de Rusia au început să-şi facă de cap, guvernul american a răspuns cu sancţiuni. Însă nu orice fel de sancţiuni. Într-un răspuns fără precedent, s-au impus interdicţii privind vizele şi confiscările de bunuri pentru elita din jurul lui Vladimir Putin, notează „Epoch Times“.

„În mod normal, ar fi trebuit să ne aşteptăm la un răspuns militar şi la o intervenţie NATO mai rapidă“, este de părere Dawisha. Sancţiunile asupra proprietăţilor individuale indicau faptul că serviciile secrete SUA erau la curent cu ce se întâmpla cu Putin şi prietenii lui.

Motivul este, cred eu, că aceste sancţiuni au reprezentat o admonestare publică făcută de guvernul SUA cu privire la ce se ştia deja de decenii: Putin a construit un sistem bazat pe furt masiv care nu s-a mai întâlnit în această ţară încă de pe vremea ţarilor“, spune Dawisha.

Autoarea este de părere că eşecul Occidentului de a confrunta acest sistem politic reprezintă „o ratare politică, nu a serviciilor secrete“. Ea spune că tot ce se regăseşte în cartea ei, şi mai mult de-atât, este cunoscut de serviciile secrete americane, britanice şi germane.


Citeşte şi:

Trei întâlniri în 12 ore între Poroşenko şi Putin: acord îndoielnic privind furnizarea de gaze ruseşti Ucrainei

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi liderul de la Kiev, Petro Poroşenko, au avut trei întâlniri în mai puţin de 12 ore, în cadrul Summitului Asia Europa de la Milano. Însă, „nu am ajuns la niciun rezultat concret asupra problemei legate de furnizarea de gaze”, potrivit lui Poroşenko citat de „La Repubblica”. Totuşi, în opinia lui Putin, Rusia a ajuns la o înţelegere privind furnizarea de gaze Ucrainei „cel puţin pe perioada acestei ierni“.

Rusia vrea comerţ liber cu Uniunea Europeană

Preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov au recunoscut că scopul final al Uniunii Eurasiatice este crearea unei zone de liber schimb cu UE, deşi proiectul Uniunii Eurasiatice promovat de Federaţia Rusă apare ca un rival al Uniunii Europene, susţine Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT).

Vladimir Putin îl acuză pe Barack Obama că are o atitudine „ostilă“ faţă de Rusia, ceea ce duce la afectarea stabilităţii internaţionale

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a acuzat pe omologul său american Barack Obama că are o atitudine „ostilă" faţă de Rusia şi l-a avertizat în ceea ce priveşte posibilele încercări de a şantaja conducerea de la Moscova, declaraţie făcută într-un interviu pentru publicaţia sârbă „Politika“ difuzat miercuri de Kremlin, potrivit AFP.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite