Ce grupuri ruse de extremă dreaptă luptă în Ucraina. Ultranaționaliștii care au trecut de partea Kievului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum au ajuns ultranaționaliștii ruși să lupte de partea Ucrainei și cine sunt ei? se întreabă Moscow Times care face o analiză a implicării grupurilor ruse de extremă dreaptă în războiul din Ucraina.

Unele atacuri în interiorul Rusiei au fost revendicate de partizani ruși FOTO Arhivă
Unele atacuri în interiorul Rusiei au fost revendicate de partizani ruși FOTO Arhivă

Atacul comis de gruparea Corpul de Voluntari Ruși (RVC) în regiunea Briansk din Rusia a avut scopul încurajării altor cetățeni ruși să se angajeze în acte anti-stat și să expună venerabilitățile frontierelor statului, spune șeful acesteia, Denis Kapustin.

Cine sunt naționaliștii ruși care luptă de partea Ucrainei?

De când au început luptele în estul Ucrainei, în 2014, sute de ruși cu convingeri de extremă dreapta au trecut de partea Kievului. Aceștia, în mare parte membri ai subculturii neonaziste din Rusia, consideră Rusia contemporană drept un stat multinațional corupt - acuzându-l pe președintele Vladimir Putin că nu ține cont de interesele etnicilor ruși.

Unii au fugit din Rusia la începutul anilor 2000,  scăpând astfel de urmărirea penală pentru infracțiuni motivate de ură sau pentru activitățile lor politice. Mulți dintre ei s-au mutat în Ucraina, pe care o vedeau ca pe o țară slavă mai omogenă din punct de vedere etnic decât Rusia.

„Au început să urască statul rus și au crezut că Ucraina, unde imigrația era mai puțin intensă, era locul ideal pentru activitatea lor”, a explicat Nikolai Mitrokhin, sociolog la Universitatea din Bremen, specializat în naționalismul rusesc.

Mulți au profitat de oportunitatea de a se alătura unităților militare ucrainene de extremă dreapta, inclusiv Batalionului Azov, în 2014. Unii dintre ei s-au opus Kremlinului din cauza faptului că a alimentat un „război fratricid”, în timp ce alții doar căutau o oportunitate de a lua parte la acțiuni militare.

Dintr-o dată aveai șansa de a pune mâna pe arme reale, de a apăra oamenii și de a primi în schimb respect și capital social”, a declarat Viaceslav Lihacev, cercetător al fenomenului radicalismului de dreapta.

„Acesta este un sentiment complet diferit față de a hoinări, a bea bere și a bate oameni cu înfățișare non-slavă."

Grupurile de extremă dreapta care luptă alături de Kremlin

Un număr incomparabil mai mare de ultranaționaliști ruși au luptat de partea Kremlinului începând din 2014.

Ăștia din urmă îmbrățișează o versiune imperială a naționalismului rusesc ce promovează restabilirea "granițelor istorice" ale Rusiei și sprijină acțiunea armată a lui Putin de a stabili controlul asupra Ucrainei, pe care o consideră un teritoriu istoric rusesc.

Mii de voluntari ruși naționaliști și de extremă dreapta s-au alăturat rebeliunii armate susținute de Rusia în estul Ucrainei atunci când aceasta a început în 2014.

Potrivit experților, acești voluntari au primit sprijinul Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care i-a folosit ca proxy, deoarece Kremlinul nu a vrut să recunoască implicarea sa directă.

Aveau legături cu FSB și cu anumite ramuri ale armatei pentru a primi instrucțiuni, arme și muniții", a declarat expertul Mitrokhin pentru The Moscow Times.

După încheierea fazei active a conflictului din estul Ucrainei, milițiile naționaliste au fost treptat marginalizate, iar liderii lor au fost înlocuiți cu figuri mai loiale Kremlinului.

Ce este Corpul Voluntarilor Ruși pro-Ucraina și care sunt obiectivele sale?

Denis Kapustin, un activist neonazist născut la Moscova, a fondat RVC, anul trecut. Potrivit manifestului său, RVC urmărește răsturnarea regimului lui Putin și crearea unui stat etnic rus. Membrii săi doresc ca Rusia să renunțe la ambițiile sale imperiale și să se concentreze pe bunăstarea etnicilor ruși.

„Cu ce forță veți împiedica «imperiul» vostru să explodeze? De ce aveți nevoie de Crimeea... De ce aveți nevoie de pământ dacă nu există nimeni care să trăiască pe el?", se arată în manifestul grupării.

Potrivit experților, sprijinul pentru RVC în interiorul Rusiei este nesemnificativ, iar incursiunea lor în regiunea Briansk nu face decât să întărească narațiunea propagandistică a Kremlinului, care susține că Ucraina este condusă de neonaziști care amenință integritatea teritorială a Rusiei.

Cu toate acestea, atacul a reușit să ofere RVC un impuls publicitar - ceea ce ar putea atrage mai mulți recruți.

Nu există publicitate proastă”, a observat Alexander Verhovsky, director al Centrului rus de informații și analiză SOVA, care monitorizează activitățile ultranaționaliste.

Grupul trebuie să crească, să aibă susținători și să arate unele realizări", a declarat el pentru The Moscow Times.

Ce miliții de extremă dreapta luptă alături de Rusia în Ucraina?

Mai multe grupări rusești de extremă-dreapta s-au alăturat unităților de voluntari din cadrul forțelor armate ale Rusiei.

Una dintre cele mai cunoscute este Legiunea Imperială Rusă, un grup de extremă dreapta din Sankt Petersburg. Aripa sa politică, Mișcarea Imperială Rusă (RID), care are opinii anti-imigrație și antisemite, a organizat tabere de antrenament pentru voluntarii care doresc să lupte în Ucraina.

RID a fost desemnată drept organizație teroristă de către SUA și Canada, iar SUA a sancționat membri importanți anul trecut.

Bineînțeles că susținem lichidarea entității separatiste care poartă numele de Ucraina", declara fondatorul RID, Denis Gariyev, în ziua invaziei rusești.

Poate chiar mai radical este Grupul de recunoaștere de asalt și sabotaj Rusici. Membrii grupului, care este condus de autoproclamatul neonazist Alexei Milceakov, afișează în mod regulat simboluri de extremă dreapta și au fost acuzați de crime de război în Ucraina.

O altă grupare ultranaționalistă prezentă în Ucraina, Espanola, a fost înființată de huligani de fotbal ruși de extremă dreapta. Șeful acestuia, Stanislav Orlov, a dezvăluit că grupul a fost activ în recentele atacuri rusești din jurul orașului ucrainean Vuhledar, luând parte inclusiv la operarea sistemelor de apărare aeriană și a dronelor.

Printre cei mai cunoscuți membri ai Espanola se numără luptătorul de arte marțiale Mihail Turkanov, cunoscut pentru tatuajele sale cu svastici, care ar fi primit luna trecută Ordinul de stat pentru curaj.

Recunoaște Kremlinul sprijinul grupurilor de extremă dreapta?

Autoritățile ruse s-au abținut să recunoască - și cu atât mai puțin să condamne - prezența grupurilor de extremă dreapta în armata rusă.

Dimpotrivă, există multiple rapoarte despre activiști de extremă dreapta, precum Turcinov, care primesc distincții militare.

„Nu ar trebui să declarăm că acești oameni susțin fasciștii fără să avem nicio dovadă. Nu avem niciun motiv pentru a face acest lucru", a comentat Andrei Kartapolov, președintele Comisiei pentru apărare din parlamentul rus, într-un interviu acordat la începutul acestei luni, când a fost întrebat despre Rusici.

Pentru mulți experți, toleranța Kremlinului față de astfel de grupuri nu este însă o surpriză: ideologia naționalistă extremă și retorica imperialistă sunt prezente în discursul oficial al Rusiei de ani de zile, iar de la invazia Ucrainei acestea au devenit și mai vizibile în rândul oficialilor de rang înalt.

Totuși, recunoașterea activiștilor de extremă dreapta care luptă pentru Rusia ar submina una dintre principalele justificări ale Kremlinului pentru invazie: acuzația că Ucraina este condusă de naziști.

"Ei [grupurile de extremă dreapta] sunt încurajați de retorica genocidară a propagandiștilor Kremlinului... [și] Putin însuși exprimă această ideologie. Întreaga Rusie s-a îndreptat în această direcție”, a explicat Lihacev.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite