Reacția Kremlinului după ce Trump a anunțat că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a „pune capăt” războiului din Ucraina
0Kremlinul a declarat vineri că s-ar putea face progrese privind stabilirea unei întrevederi între Donald Trump și Vladimir Putin pe tema războiului din Ucraina, dar abia după ce președintele ales al SUA va depune jurământul la sfârșitul acestei luni, relatează Sky News.
Președintele ales al SUA a anunțat că pregătește o întâlnire între el și Putin, dar nu a oferit niciun calendar.
„Vrea să ne întâlnim şi suntem în curs de a organiza asta", a declarat Trump, înaintea unei reuniuni cu guvernatori republicani la reşedinţa sa din Mar-a-Lago, la Palm Beach, statul Florida.
Kremlinul a răspuns că salută faptul că Trump își arată disponibilitatea de a rezolva problemele prin dialog.
„Moscova și-a declarat în mod repetat deschiderea față de contactele cu liderii internaționali, inclusiv cu președintele SUA, inclusiv cu Donald Trump”, a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Președintele însuși a afirmat acest lucru în mod repetat, iar noi am spus în mod repetat asta și nu sunt necesare condiții prealabile în acest sens”.
„Este necesar să existe o disponibilitate reciprocă și voință politică de a purta un dialog și de a rezolva problemele existente prin dialog. Observăm că Trump își declară, de asemenea, disponibilitatea de a rezolva problemele prin dialog. Salutăm acest lucru. Încă nu avem detalii, pornim de la pregătirea reciprocă pentru întrevedere. Din câte se pare, atunci când Trump va ajunge în Biroul Oval, vor exista evoluții", a spus Peskov.
Trump a schimbat calendarul pentru îndeplinirea promisiunii sale electorale de a pune capăt războiului din Ucraina, de la „24 de ore” la câteva luni, a relatat recent Financial Times.
Ucraina se așteaptă la un „contact la nivel înalt” cu SUA de îndată ce Trump va prelua mandatul
La scurt timp după ce Kremlinul a comentat afirmația lui Trump că pregătește o întâlnire cu Vladimir Putin remarcile venite de la Kiev indică faptul că se așteaptă la o comunicare semnificativă cu noua administrație americană de îndată ce republicanul va prelua mandatul.
Ministerul de Externe al Kievului a declarat vineri că Ucraina se așteaptă și la o eventuală întrevedere între Trump și liderul ucrainean Volodimir Zelenski.
„Așteptăm o întâlnire între președinții noștri, deoarece pentru noi principalul lucru este să lucrăm împreună cu America”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Heorhii Tihîi.
Elitele rusești și înalții oficiali sunt „frustrați” de Putin
Cel mai recent raport al grupului de reflecție din SUA, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citează dezvăluiri curioase al publicației ruse de opoziție Meduza.
Potrivit portalului rus independent, elitele ruse și oficialii de securitate de rang înalt sunt frustrați de eforturile lui Vladimir Putin de a duce un război la scară largă în Ucraina cu jumătăți de măsură și sunt din ce în ce mai preocupați de calendarul președintelui pentru a pune capăt războiului.
Surse din administrația prezidențială rusă, Duma de Stat și guvernele federale și regionale au declarat publicației Meduza că elitele ruse se simt din ce în ce mai „dezamăgite” și „obosite” să aștepte încheierea războiului și sunt mai ales preocupate de impactul pe termen lung al sancțiunilor occidentale asupra economiei Rusiei.
Meduza citează două surse apropiate administrației prezidențiale potrivit cărora guvernul rus nu are în prezent o viziune clară pentru Rusia postbelică și că încheierea războiului ar putea fi „critică” pentru administrația prezidențială dacă aceasta nu poate prezenta o narațiune clară și un cadru politic pentru societatea rusă după război.
O sursă din administrația prezidențială rusă a mai spus pentru presa că elitele ruse - în principal oficiali de rang înalt de securitate - sunt din ce în ce mai frustrate că nu au „suficientă” forță de luptă și echipamente pentru a purta eficient războiul și sunt de părere că Putin ar trebui să ordone o nouă „mobilizare” parțială și să facă tranziția completă a societății și a economiei ruse la o stare de război.
Analiştii de la ISW sugerează că raportul indică faptul că oficialii ruşi de rang înalt de securitate „par să evalueze că Rusia trebuie să-şi intensifice războiul în Ucraina, mai degrabă decât să caute o rampă ieşire prin negocieri”.
„Raportul Meduza sugerează că oficialii ruși de securitate și militari admit probabil că armata rusă nu obțin câștiguri teritoriale semnificative proporționale cu forța de luptă și pierderile de echipamente pe care le suferă în Ucraina”, au scris analiștii ISW.