Avertismentul Gazprom pentru Ucraina: Alimentarea cu gaze ar putea fi oprită

0
0

Restanţele acumulate de Ucraina la plata gazelor naturale importate din Rusia sunt „intolerabile“, avertizează Aleksandr Medvedev, preşedintele Gazprom Export şi vicepreşedinte al Gazprom, subliniind că datoriile vor atinge 3,5 miliarde de dolari (2,5 mld euro) în mai.

„Această situaţie, după cum a spus preşedintele Vladimir Putin, este intolerabilă; Ucraina nu a mai făcut plăţi din ianuarie“, a declarat Aleksandr Medvedev, citat de AFP.

„Nu am întrerupt gazele şi nu avem intenţia de a face acest lucru. Dar, dată fiind situaţia, ne rezervăm dreptul de a impune Ucrainei un sistem de plată în avans şi vor avea gazul pe care îl plătesc în avans“, a subliniat vicepreşedintele Gazprom, explicând că această clauză figurează în contractul cu Kievul.

"Vom continua să livrăm gazul necesar clienţilor europeni", a dat asigurări Aleksandr Medvedev.

Săptămâna trecută, preşedintele rus, Vladimir Putin, a acordat Ucrainei termenul de o lună pentru a rezolva problema plăţilor.

„Pe 16 mai, îi vom informa pe partenerii noştri ucraineni că introducem sistemul de plată în avans. Vor putea plăti până la 1 iunie gazul pe care îl doresc pe luna iunie“, a explicat Aleksandr Medvedev.

Citeşte şi:

Turcia şi Gazprom vor să crească în viitor capacitatea de transport prin gazoductul Blue Stream, care trece pe sub Marea Neagră

Turcia a discutat cu gigantul rus Gazprom posibilitatea creşterii capacităţii conductei Blue Stream, care leagă cele două state pe sub Marea Neagră, de la 16 la 19 miliarde de metri cubi, scrie Oil & Gas Journal.

Gazprom va cumpăra 50% din acţiunile South Stream deţinute de o subsidiară a sa din Germania. Viitorul gazoductului, în dubiu după anexarea Crimeei

Gigantul rus Gazprom a aprobat astăzi cumpărarea a 50% din acţiunile South Stream Transport de la o subsidiară a sa cu sediul la Berlin, scrie Ria Novosti.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri