Rușii au lansat o ploaie de rachete și drone asupra Ucrainei. Kievul are nevoie de arme occidentale ca să le distrugă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În noaptea de 28 martie, invadatorii ruși au atacat regiunile Ucrainei cu rachete și 28 de drone Shahed din Crimeea și regiunea Kursk. Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 26 de drone și o rachetă deasupra Odesei, a anunțat comandantul Forțelor Aeriene, Nikolai Oleșciuk, pe canalul său de Telegram.

rachete rusesti

În noaptea de 28 martie 2024, inamicul a lansat un atac cu rachete și aviație împotriva Ucrainei folosind trei rachete de croazieră Kh-22 și o rachetă antiradar Kh-31P (din apele Mării Negre), rachete antiaeriene ghidate S-300 (regiunea Donețk) și 28 de UAV-uri de atac Shahed-136/131 (zona de lansare regiunea Kursk - Federația Rusă, Capul Chauda - Crimeea).”

Potrivit acestuia, în respingerea loviturii au fost implicate unități de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene, grupuri mobile de foc și sisteme de război electronic ale Forțelor de Apărare.

Comandantul a spus că 26 de drone de atac de tipul „Shahed-136/131” au fost distruse în regiunile Odesa, Harkov, Dnepropetrovsk și Zaporojie.

În dimineața zilei de 28 martie, rușii au trimis o rachetă ghidată dintr-un avion tactic prin regiunea Odesa, iar forțele de apărare aeriană au distrus-o deasupra mării.

Rușii a pregătit zeci de rachete Zircon în Crimeea

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat că Rusia a acumulat un număr suficient de rachete Zircon în Crimeea și va continua să recurgă la lovituri punctuale, cu accent pe capitala Ucrainei, Kiev.

Rușii au desfășurat câteva zeci de rachete hipersonice Zircon în Crimeea, iar acum inamicul va folosi mijloacele balistice nu numai în regiunile sudice ale Ucrainei, ci și la distanțe mai mari”, a precizat Humeniuk.

Aceasta a adăugat că partea rusă dispune de o cantitate destul de mare de rachete antinavă, care nu pot fi întrebuințate potrivit destinației, deoarece Ucraina nu mai are flotă. Prin urmare, Moscova încearcă să-și folosească întregul potențial al rachetelor în diferite moduri.

Ținând cont de schimbarea tacticii, precum și de faptul că rachetele antinavă au o viteză extrem de mare, probabil că inamicul se așteaptă ca sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei să nu le poată doborî”, a menționat Natalia Humeniuk.

Potrivit surselor rusești, rachetele hipersonice Zircon lansate din Crimeea pot să lovească Odesa, Herson sau Nikolaev într-un minut, iar Kievul în șase minute.

Rusia susține că rachetele hipersonice Zircon au o rază de acțiune de 1.000 kilometri și pot atinge o viteză de 9 Mach. Ținând cont de faptul că Rusia nu dispune în zona Mării Negre de platforme purtătoare de rachete hipersonice Zircon, se poate aprecia că acestea au fost adaptate pentru întrebuințarea de către complexele de rachete de coastă. În prezent, Rusia dispune în Peninsula Crimeea de sisteme terestre de rachete antinavă de tip Bastion, care folosesc rachete de croazieră de tip Oniks.

Trebuie precizat faptul că folosirea rachetelor hipersonice Zircon în conflictul din Ucraina a fost confirmată atât de președintele rus, Vladimir Putin, cât și de către oficialii ucraineni. Acestea au fost utilizate cel puțin în două rânduri, respectiv pe 07 februarie și pe 25 martie 2024. Toate rachetele rusești de acest tip au fost lansate împotriva unor ținte din Kiev.

Rușii au modernizat sistemele de rachete S-300 și S-400 și lovesc cu ele forțele ucrainene

Șeful garnizoanei Harkov și al Forțelor de Apărare din Harkov, Serhi Melnik, cu indicativul Marcel, a declarat că trupele rusești au modernizat sistemele S-300 și S-400 și rachetele acestora, astfel încât viteza lor este dublă față de cea a sistemelor similare pe care le are Ucraina. „Focosul a fost schimbat, zborul acestei rachete și viteza au fost schimbate", a declarat generalul pentru Suspilne.

Potrivit ofițerului, apărătorii ucraineni nu pot doborî aceste ținte aeriene într-o perioadă scurtă de timp, deoarece sistemul de apărare antiaeriană ucraienană trebuie să intre în modul de luptă și să doboare această rachetă. Dar raza maximă de lansare a acestei rachete pe teritoriul regiunii Harkov este de aproximativ 110 kilometri.

Din păcate, sistemele de foc de artilerie și sistemele MLRS nu ajung la sistemele S-300 ale Federației Ruse și este aproape imposibil să le lovim, a spus Melnik. Generalul a menționat că, pentru a reduce atacurile rusești asupra regiunii Harkov, este necesar să se distrugă sistemele modernizate de rachete antiaeriene ale Federației Ruse.

Avem nevoie de o măsură cuprinzătoare cu aviația noastră, cu sistemele noastre MLRS fabricate în străinătate care pot lovi puțin mai departe. Și trebuie să prindem aceste sisteme și să le distrugem în momentul pregătirii, în momentul lansării", a explicat el. „Marcel” a raportat că dacă localizatorul radar este distrus, sistemul devine inoperabil.

Miercuri, rușii au bombardat regiunea Harkov cu artilerie, mortiere și rachete antitanc, precum și folosind rachete și drone kamikaze. În urma atacurilor armatei ruse, patru locuitori au fost răniți.

Kievul cere sisteme antirachetă Patriot

Dmitro Kuleba, șeful diplomației ucrainene, a lansat un apel disperat către aliații Kievului, după un nou atac devastator al forțelor lui Putin în Ucraina.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut cu disperare rachetele Patriot, de origine americană, pentru care Ucraina să se poată apăra de atacurile în valuri, cu rachete, lansate de Rusia.

Dați-ne naiba rachetele Patriot!”, a cerut Kuleba Occidentului. Sistemul antirachetă Patriot s-a dovedit cel mai bun sistem de apărare pentru a combate rachetele balistice care au căzut asupra Ucrainei cu o intensitate din ce în ce mai mare în ultimele zile.

Dacă am avea suficiente sisteme de apărare aeriană, și anume Patriots, am putea să protejăm nu numai viețile oamenilor noștri, ci și economia noastră de distrugere”, a adăugat Kuleba, potrivit POLITICO.

Cererea ministrului de Externe vine într-un moment tensionat pentru Ucraina în încercarea sa de a respinge forțele invadatoare ale lui Vladimir Putin. Sprijinul occidental, puternic la începutul invaziei de acum doi ani, a slăbit în ultimele luni, iar un nou pachet important de ajutor american a fost blocat de diviziunile partizane din Congresul SUA.

Astfel, greul a căzut pe umerii Europei, care a încercat să acopere golul lăsat de americani prin furnizarea de fonduri și arme către Kiev. Între timp, Rusia face tot mai des progrese pe câmpul de luptă, iar soldații obosiți ai Ucrainei rezistă cu greu să țină liniile de apărare în estul țării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite