Aspiraţiile lui Putin: să guverneze Rusia singur, după propriile reguli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin şi-a început cel de-al zecelea an la conducerea Rusiei
Vladimir Putin şi-a început cel de-al zecelea an la conducerea Rusiei

Putin a revenit la Kremlin în urmă cu exact un an, după o pauză scurtă. Începând de atunci, preşedintele a reuşit să reducă în mod semnificativ libertăţile ruşilor, a compromis sistemul judiciar şi s-a portretizat drept un patriot dedicat poporului. Acţiune sale sugerează intenţia de a se debarasa atât de partid, cât şi de parlament, şi să guverneze ţara după propriile reguli.

Preşedintele Vladimir Putin şi-a făcut apariţia la sfârşitul lunii martie în cadrul primei conferinţe organizată de Frontul Popular Rus, mişcare politică pe care a înfiinţat-o în 2011. Printre participanţi se numără muncitori din zonele industriale din Urali, profesori din regiunea Volga, artişti din Moscova, oficiali guvernamentali şi ofiţeri militari

„Mă bucur să fiu aici”, şi-a început preşedintele discursul, continuând să vorbească despre misiunea deosebit de importantă a Frontului Popular. „Îşi propune să aducă împreună oameni cu viziune deschisă şi să elaboreze o strategie pentru o nouă Rusie.” Principalul subiect pe agenda acelei zile de 31 martie a fost justiţia socială, potrivit publicaţiei „Der Spiegel”.

Invitaţii s-au pregătit pentru a aduce în discuţie probleme relevante legate de situaţia din Rusia, cum ar fi: profesorii din Moscova câştigă 48.000 de ruble, echivalentul a aproximativ 1.200 de euro, în timp ce colegii lor din zonele rurale primesc doar o treime din salariul celorlalţi; nu există niciun manual de istorie standardizat şi nimeni nu ştie cum ar trebui să evalueze rolul lui Stalin în Uniunea Sovietică.

De asemenea, şeful companiei de stat Rostelecom a obţinut recent 233 de milioane de ruble (aproape 6 milioane de euro), cea mai mare plată compensatorie din istoria Rusiei, în timp ce salariile muncitorilor sunt într-o continuă scădere. S-a mai vorbit şi despre sărăcia în rândul copiilor, oportunităţi pentru progresul social şi despre contribuţia micilor întreprinzători la asigurările sociale.

Rolul perfect jucat de Putin

Ca întotdeauna, prestaţia lui Putin a fost impecabilă. Acesta avea grijă să îşi încline capul în mod aprobator. A lăsat oamenii să vorbească, în timp ce a ascultat cu atenţia chiar şi cele mai lungi întrebări. A pus întrebări, a lăudat, a dezbătut şi s-a folosit de date statistice pe care le ştia aproape pe de rost.

Putin îşi juca rolul preferat: acela de tătuc dedicat al naţiunii. Nimeni nu a ridicat nicio întrebare despre presupusele legături cu o tânără femeie sau despre instabilitatea de pe scena politică. Nimeni nu a vrut să ştie despre trupa feministă Pussy Riot, despre raidurile suportate de organizaţiile non-guvernamentale sau despre interdicţia adoptării copiilor ruşi de către cetăţenii americani. Nimeni nu i-a contestat autoritatea.

Au trecut exact 12 luni de când a fost reales preşedinte, acesta fiind cel de-al zecelea an la conducerea Kremlinului şi pare mai încrezător decât oricând. Pare că au fost uitate protestele masive de anul trecut care cereau îndepărtarea lui Putin.

Cu toate acestea, preşedintele reales a trecut prin schimbări profunde care i-au influenţat noul stil de conducere. Putin este un politician „foarte dinamic”, după spusele lui Aleksander Prohanov, stalinist pe care preşedintele ţării l-a readus pe scena politică. „Şi-a început cariera în anturajul oligarhului Boris Berezovski care a încercat să-l folosească drept o marionetă, după ce Boris Eltîn a părăsit biroul preşedenţiei”, a pretins Prohanov. „Dar Putin nu era aşa cum ei au crezut.”

Acesta continuă spunând că Putin l-a îndepărtat pe Berezovki, a preluat controlul imperiului său mass-media, a împiedicat fostele republici sovietice să se separe de Federaţia Rusă şi a făcut Europa dependentă de Gazprom. În 2008, Putin a respectat constituţia care interzicea mai mult de două mandate consecutive. În loc să îşi continue preşedinţia, l-a ales pe Dmitri Medvedev pentru a servi drept şef al statului. „Aceasta a fost o greşeală uriaşă”, a susţinut Prokhanov, „deoarece a irosit patru ani valoroşi, iar puterile i-au slăbit în acest timp.”

Reîntoarcere la stalinism?

Putin nu este un strateg, ci este mai degrabă înzestrat cu instinct politic. Acesta a realizat foarte repede că intervalul pierdut cu Medvedev a fost o greşeală. Pentru a evita alte erori periculoase, preşedintele a stabilit un alt curs de guvernare, odată cu noul mandat. Putin a redus drepturile ruşilor de a organiza manifestări  de protest şi a limitat libertatea pe internet, potrivit „Der Spiegel”.

Organizaţiile non-guvernamentale care primesc finanţare din Vest sunt obligate să se înregistreze drept „agenţi străini”. „Insultele sau ultrajul au devenit infracţiuni, iar toate criticile la adresa regimului au devenit pasibile de pedeapsă.

Patriotismul şi datoria de a apăra ţara sunt mai importante decât orice apartenenţă politică, a susţinut recent preşedintele. Membrii parlamentului şi ai cabinetului nu mai au dreptul să deţină conturi bancare în afara ţării, iar oligarhii ruşi sunt constrânşi să îşi aducă întreg capitalul înapoi în ţară. Mai mult de atât, parlamentul se află în dezbatere pentru a hotărî dacă ar trebui interzise sau nu studiile în străinătate ale copiilor angajaţilor guvernamentali. Există chiar o propunere care ar putea interzice căsătoria femeilor din Rusia cu străini.

„Această abordare reprezintă întoarcerea la represaliile staliniste”, a declarat Gennadi Gudkov, fost agent KGB care s-a alăturat opoziţiei. „Sistemul legal este suspendat. Diferenţa este că oamenii încă nu sunt trimişi în gulaguri sau împuşcaţi.”

Populism patriotic

Noua direcţie naţionalistă ameninţă elita politică pe care Vladimir Putin s-a bazat de multe ori în trecut pentru susţinere: magnaţii domeniului financiar, antreprenori şi funcţionari publici. În cazul în care Rusia se va izola din nou de restul lumii, va fi sfârşitul propriului model de afaceri, care este bazat pe fenomenul de globalizare. De asemenea, Putin s-a distanţat chiar şi de propriul partid Rusia Unită, aflat la putere, dar în mijlocul unor acuzaţii de fraudă.

Acum Putin se bazează pe noi instrumente: lansarea unei platforme de internet care permite ruşilor să facă propuneri legislative, sesiuni extinse de întrebări şi răspunsuri televizate cu participarea preşedintelui, şi eforturile depuse de Frontul Popular.

În realitate, Putin subminează instituţiile statului folosindu-se de un populism patriotic. Acesta îşi propune să se asocieze cu imaginea tatălui suprem care este independent faţă de partide şi de Parlament. Totuşi Putin nu este văzut drept cauza acestor probleme, ci mai degrabă soluţia lor.

 

 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite