Aproape 40% din teritoriul Ucrainei este minat. „Capcanele“ ascunse reprezintă un pericol letal pentru anii următori

0
Publicat:

Mai mult de 40% din Ucraina este acum minată, potrivit unei estimări. Un expert vorbește despre motivele pentru care sunt folosite minele terestre și despre cât de dificil este să le cureți.

Teritoriul Ucrainei este în mare parte minat
Teritoriul Ucrainei este în mare parte minat

După ani de conflicte sângeroase, peisajul ucrainean este plin de mine antipersonal, reprezentând o amenințare mortală pentru civili, care va persista mult timp după încheierea războiului.

Conform unei estimări, mai mult de 40% din teritoriul țării este contaminat cu mine și se crede că Ucraina este acum cea mai minată țară din lume, scrie news.sky.com.

Orașele recent eliberate pot rămâne periculoase mult timp după ce ultimele forțe rusești au fost forțate să plece, apărătorii ucraineni descoperind fire capcană și capcane, precum și explozibili antitanc gata să explodeze.

"Contaminarea este masivă", a declarat pentru Sky News Kateryna Templeton de la Mines Advisory Group.

"Nu este nici măcar comparabilă, aș spune, cu Siria sau Afganistan. Este cu adevărat masivă".

Dreptul internațional interzice și restricționează utilizarea diverselor mine, în special a celor concepute pentru a viza persoane.

Forțele rusești au fost acuzate de Human Rights Watch că au folosit mine antipersonal interzise în estul regiunii Harkov.

Un spectru larg de mine a fost desfășurat în Ucraina, inclusiv unele care nu au mai fost văzute niciodată în luptă.

Dna Templeton a continuat: "Veți vedea mine antitanc, mine antipersonal, capcane, veți vedea o mulțime de muniție neexplodată, veți vedea muniții cu dispersie".

Unele mine antipersonal din Ucraina sunt anterioare datei de februarie 2022, forțele susținute de Rusia în Donețk și Luhansk folosind diverse dispozitive în 2014-2015 și sporadic în anii următori, potrivit Human Rights Watch.

Mai recent, forțele rusești au amplasat capcane capcană activate de victime în timp ce se retrăgeau din orașele pe care le ocupaseră în primele săptămâni ale invaziei la scară largă.

Potrivit MAG, în cei șase ani dintre 2014 și 2020, în Ucraina s-au înregistrat 1.190 de victime din cauza minelor.

Între 24 februarie 2022 și 10 ianuarie 2023 - mai puțin de un an - s-au înregistrat 611 victime cunoscute din cauza minelor.

În urma unui incident, doi soldați ucraineni care au fost amputați au primit brațe bionice de ultimă generație fabricate în Marea Britanie.

Pe lângă faptul că pot provoca în mod direct răniri și decese, minele pot face ca porțiuni de teren să devină inaccesibile sau mai periculoase.

Se pare că producția agricolă este afectată de utilizarea minelor terestre pe câmpuri și pe cărările și drumurile rurale.

Curățarea postbelică va dura ani de zile

Doamna Templeton spune că MAG nu se concentrează pe investigarea părții care plasează minele, ci încearcă să se asigure că părțile nu folosesc mine antipersonal interzise și caută oportunități pentru a curăța terenurile contaminate, astfel încât oamenii să poată trăi în siguranță.

Organizația și-a început răspunsul prin trimiterea unei echipe în aprilie 2022 și a început să lucreze cu partenerii locali.

Ucrainenii vor fi instruiți cu privire la modul de curățare a zonelor minate, sub supravegherea experților de la MAG.

Dar, având în vedere că în unele zone conflictul durează de aproape un deceniu, va fi un proces laborios și mortal, care va dura mulți ani pentru a decontamina fiecare centimetru de sol ucrainean.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite