Alegeri legislative în Rusia. Exit-polluri: Victorie fără emoţii pentru Rusia Unită, dar cu un rezultat mai slab decât cel din 2011
0Patru partide - Rusia Unită, Partidul Liberal Democrat al Rusiei, Partidul Comunist al Federaţiei Ruse şi Rusia Justă -, vor face parte din noua Dumă de Stat a Rusiei, potrivit unui exit-poll realizat de institutul VŢIOM şi citat de agenţia de presă TASS.
UPDATE 11.02 Partidul Rusia Unită este pe cale să obţină peste 300 dintre cele 450 de mandate de deputat, la numărarea a peste 70% din buletinele de vot, asigurându-şi astfel majoritatea "constituţională" în Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului, relatează Radio Free Europe-Radio Liberty, potrivit news.ro.
Rezultatele anunţate în noaptea de duminică spre luni de Comisia Electorală Centrală arată că Rusia Unită a obţinut peste 54% în scrutinul pe listă.
Candidaţii din partidul preşedintelui Vladimir Putin conduc, de asemenea, în 203 din cele 255 de circumscripţii uninominale, la numărarea a jumătate din buletinele de vot.
Spre deosebire de precedentele alegeri parlamenatre, doar jumătate din mandate sunt acordate pe listă, iar celelalte 225 în scrutine uninominale organizate la nivel de district.
Partidul Comunist a obţinut 13,77% din voturile exprimate, Partidul Liberal Democratic din Rusia (ultranţionalist) 13,53%, iar Partidul O Rusie Dreaptă 6,13%, potrivit acestor ultime rezultate.
Comisia Electorală Centrală a anunţat în noaptea de duminică spre luni că prezenţa a fost de 47,5%. În alegerile din 2011 pentru Duma de Stat 60% dintre ruşii cu drept de vot s-au prezentat la urne.
Ştirea iniţială
Rusia Unită, partid condus de premierul Dmitri Mevdedev şi susţinut de preşedintele Vladimir Putin, ar obţine 44,5% din voturi, fiind urmat de Partidul Liberal Democrat al Rusiei, al ultranaţionalistului Vladimir Jirinovski, cu 15,3%, Partidul Comunist al Federaţiei Ruse, cu 14,9%, şi Rusia Dreaptă, cu 8,1%, transmite VŢIOM.
Rezultatul anunţat de VŢIOM pentru Rusia Unită este mai slab decât cel din 2011, când obţinuse 49%.
Partidele liberale de opoziţie, singurele care îl critică deschis pe preşedintele Vladimir Putin, nu au trecut pragul de 5% necesar pentru reprezentarea în Parlament. Unii candidaţi ar putea obţine totuşi mandate de parlamentari în votul din circumscripţii.
Spre deosebire de alte campanii, opoziţia liberală a avut acces la posturile naţionale, dar este prea slabă din cauza dezbinărilor interne şi puternicului aparat administrativ aflat în spatele Rusiei Unite.
Peste 110 milioane de ruşi au fost chemaţi la urne duminică pentru a reînnoi cele 450 de mandate ale Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus, n. red.), la capătul unei campanii electorale anoste.
Dmitri Medvedev s-a felicitat pentru victorie imediat după anunţarea exit-pollurilor.
Putin: „Situaţia nu este uşoară“
Vladimir Putin a salutat la rândul său rezultatelede la sediul Rusiei Unite.
El a evocat, de asemenea, persistenţa problemelor economice, însă a insistat ca ruşii să recunoască faptul că deputaţii „lucrează cu adevărat din greu, chiar dacă acest lucru nu dă întotdeauna rezultate“.
„Situaţia nu este uşoară, oamenii simt asta, iar ei vor şi speră ca situaţia politică să fie stabilă“, a spus liderul de la Kremlin.
Alegeri au avut loc şi în peninsula Crimeea, anexată de Rusia de la Ucraina în martie 2014.
Sondajele la nivel naţional au anticipat victoria Rusiei Unite, însă scrutinul a scos la iveală un nivel înalt de apatie în rândul unor alegători îngrijoraţi sau indiferenţi în contextul încetinirii economiei şi percepţiei că nu există alternative reale partidului aflat la putere.