Ziua Naţională a Vinului, motiv de neînţelegere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În fiecare an, Ziua Naţională a Vinului este sărbătorită cu mult fast
În fiecare an, Ziua Naţională a Vinului este sărbătorită cu mult fast

Autorităţile promit o sărbătoare inedită, iar producătorii susţin că-i „bătaie de joc". Anul acesta, Ziua Naţională a Vinului va avea loc în zilele de 6 şi 7 octombrie, la complexul Moldexpo din Chişinău.

În centrele raionale sărbătoarea va ţine doar o zi şi va fi organizată duminică. Pentru prima dată, la eveniment vor participa şi agenţi economici din Transnistria: combinatul Kvint din Tiraspol şi Buchetul Moldovei din Dubăsari.

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii, a anunţat că, în total, şi-au confirmat participarea 50 de întreprinderi vinicole şi zeci de meşteri populari. După o deschidere teatralizată cu tematică folclorică, va avea loc alaiul asociaţiilor producătorilor de vinuri cu indicaţie geografică. Vor fi organizate şi degustaţii publice pentru vinurile selecte. Totodată, cei care vor prezenta vinuri vor trebui să aibă neapărat şi bucate specifice zonei din care vin.
„Toate acţiunile vor fi direcţionate spre promovarea producătorilor de vinuri cu indicaţie geografică: Valul lui Traian, Ştefan Vodă, Codru, Asociaţia producătorilor de divin din Bălţi", a explicat ministrul.

Turiştii nu ne dau târcoale

„Sărbătoarea este organizată pentru turişti. Vrem să promovăm producţia noastră vinicolă în cât mai multe state. Dacă timpul va fi frumos, vor veni mai mulţi oaspeţi", speră Vasile Bumacov.

Se pare însă că anul acesta turiştii nu prea se înghesuie să vină la Ziua Vinului. Viorica Croitor, angajata unei firme de turism, ne-a spus cu patru zile înainte de eveniment că suntem primii clienţi. Agenţiile de turism propun excursii la vinăriile din Mileştii Mici, Cricova, Chateau Vartely şi la Orheiul Vechi. Un sejur de o zi pentru două persoane, care include cazarea, micul dejun şi o excursie variază între 1.800 şi 2.000 de lei. Pe parcursul a două zile vor avea loc mai multe concursuri tematice: „Viţa de aur", „Tulburel", „Dionis", „Cea mai bună prezentare" etc. Marele Premiu, pentru cel mai bun producător, va fi acordat de Guvern, iar celelalte - de diferite instituţii. Totodată, ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, va face bucate în aer liber pentru a demonstra că nu e nevoie de mulţi bani pentru a pregăti o masă delicioasă.

Producătorii, dezamăgiţi

„Nimic nou sub soare. Cum se făcea pe timpul comuniştilor că mergeau toţi cu alaiul şi fluturau din mâini, aşa se întâmplă şi acum. Funcţionarii birocraţi care n-au ce face la minister îşi imaginează diferite parade. Nu fac nimic ca vinul să fie mai bun, ca viaţa producătorilor să fie mai uşoară", susţine Gheorghe Arpentin, preşedintele Uniunii Oenologilor din Moldova.
Gheorghe Arpentin susţine că nu Ministerul Agriculturii trebuie să organizeze sărbătoarea, ci asociaţiile de profil.

Participarea e cu plată

Bugetul sărbătorii este de un milion de lei. Banii vor fi adunaţi din taxa de participare plătită de companiile vitivinicole şi unităţile de alimentaţie publică, dar şi din sponsorizări. Pentru a-şi expune produsele de Ziua Vinului firmele vor achita câte 10.000 de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite