Vom avea sistem online de evidenţă a pacienţilor, chiar dacă medicii din sate duc lipsă de calculatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii de la Asociaţia Medicală Teritorială Centru din Chişinău au deja fişe clinice electronice Foto: Tudor Iovu
Pacienţii de la Asociaţia Medicală Teritorială Centru din Chişinău au deja fişe clinice electronice Foto: Tudor Iovu

În timp ce Ministerul Sănătăţii pregăteşte o platformă prin care toate fişele medicale vor fi înlocuite cu unele online, iar programările la doctori se vor face pe internet, medicii din sate se plâng că duc lipsă de computere.

Peste un an toţi moldovenii vor avea fişe clinice online, accesibile în toate cabinetele medicale din ţară, prin Sistemul Informaţional de Asistenţă Medicală Primară, aflat în curs de implementare la Ministerul Sănătăţii. Pacienţii îşi vor face programări online la medicul de familie, vor primi prescripţii şi vor putea consulta alţi doctori, de pe telefonul mobil sau de la calculatorul de-acasă.

Laptopuri de formă

Chiar dacă proiectul arată bine pe hârtie, pentru a-l implementa e necesar ca fiecare medic de familie din Moldova să aibă acces la un calculator conectat la internet. Iar aici lucrurile se complică. „Am un laptop stricat de vreo cinci ani. Nu-l mai repară nimeni acum. Nu ştiu cum vom putea pune datele din fişe, pe internet, fiindcă la primărie nu putem apela pentru un laptop“, spune Svetlana Silvestru, medicul de familie din satele Sărata Nouă şi Cupcui, din raionul Leova.

O situaţie similară este şi în satul Ustia, din raionul Glodeni. „În cabinet e un calculator stricat. Am făcut fişe de mână pentru toţi cei 1.700 de locuitori din sat. Le ţinem grupate, într-un dulap: fişe pentru copii, pentru vârstnici, pentru cardiaci, bolnavii de tuberculoză. Nu ne-a spus nimeni că trebuie să le facem dosare online“, susţine Silvia Călmăţui, asistenta medicală din sat, adăugând că, în caz de nevoie, poate intra pe internet de la Centrul de sănătate din Limbenii Vechi, un sat situat la circa trei kilometri de Ustia.

„Poate că anul viitor vom primi calculatoare conectate la internet, dar până acum nu mi s-a spus nimic de acest proiect. Toate fişele medicale sunt făcute pe hârtie“, afirmă şi medicul de familie Iurie Coşnir, din satul Ialpujeni, raionul Cimişlia.

Identificare prin codul numeric personal

În raionul Anenii Noi, însă, lucrurile stau mai bine. „Am procurat calculatoare pentru toţi medicii de familie. Ei vor trebui să introducă online datele generale ale fiecărui pacient. Aşteptăm cu nerăbdare acest sistem informaţional, din 2003“, precizează directorul Centrului Medicilor de Familie din raion, Victor Golban. Potrivit şefului Serviciului E-Transformare din cadrul Ministerului Sănătăţii, Alexandru Roşioru, în decurs de un an toţi medicii de familie din ţară vor avea acces la internet. „Fiecare persoană din Moldova este identificată prin codul numeric personal. Datele vor fi stocate pe platforma guvernamentală comună mCloud“, precizează Roşioru, adăugând că pentru implementarea platformei medicale online au fost alocaţi 19,2 milioane de lei de la bugetul de stat.

„Concept frumos pe hârtie“

„Ce facem cu cele 200 de sate unde nu sunt nici măcar medici de familie? Ce facem cu centrele medicale unde este aparatură modern care nu funcţionează? Ministerul face tot felul de concepte pe hărtie, însă ceva concret deocamdată nu vedem“, este de părere fostul viceministru al Sănătăţii, Mihai Magdei.
„Pe platforma online vor fi introduse datele primare ale pacienţilor. E vorba despre date personale, diagnostice şi când s-a tratat pacientul în spital. Sistemul e necesar pentru medicii de familie, fiindcă vor putea aloca mai mult timp consultării pacienţilor. Acum medicii pierd timpul cu completarea manuală a formularelor“, susţine şi Ghenadie Ţurcanu de la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate. ;

Fişe electronice pentru chişinăuieni

Sistemul de fişe electronice a fost implementat din 2008 la Asociaţia Medicală Teritorială Centru. Astfel, medicii de familie de acolo ţin evidenţa clinică a circa 112.000 de pacienţi după numele şi codurile lor numerice personale. „Nu toate aparatele noastre sunt digitale şi o parte din date sunt introduse manual în sistem. O altă problemă e că nu putem face îndreptări online către spitale, fiindcă n-au suport electronic“, precizează Adela Glavan, directorul AMT Centru.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite