Vin ales şi tulburel pentru orice păhărel
0Licorile bahice de toate culorile şi pe toate gusturile au ademenit moldovenii să petreacă un weekend de pomină. Frigăruile au sfârâit pe grătare, iar muzicanţii au ţinut isonul chefliilor prinşi în horă.
Vinuri alese, sute de degustători de ocazie şi fum cu aromă de frigărui. Aşa a arătat ediţia din acest an a Zilei Naţionale a Vinului, organizată în weekend la Moldexpo. Fiecare participant a adus la pavilionul expoziţional vinuri selecte fabricate pentru export, licori ieftine şi tulburel pentru muşterii. „Este pentru a doua oară când vin la această sărbătoare. Nu mă dau în vânt după vin. Apreciez mai mult mâncarea şi atmosfera veselă de aici", ne-a spus Piedro Sieteudille, un turist italian. „Am gustat un vin deosebit, de desert, care se numeşte Leana. În rest, e la fel ca şi anul trecut", a mărturisit şi Eugenia Macovei, funcţionar public.
Ofertele comercianţilor au fost pentru toate gusturile şi buzunarele. Dacă un vin de masă decent costa între 25 şi 50 de lei sticla, pentru licorile moldoveneşti de colecţie puteai să scoţi din portmoneu până la 300 de lei. Mulţi au profitat de ocazie şi au plecat acasă cu damigenele pline. Şi frigăruile s-au vândut ca pâinea caldă, chiar dacă preţurile au fost cam piperate - 35 de lei suta de grame.
DEMNITARII AU JUCAT HORA ŞI AU GĂTIT
Şeful statului, premierul şi preşedintele Parlamentului s-au prins în horă şi s-au înfruptat din darurile toamnei sâmbătă, la deschidere. Ziua de duminică a fost colorată de sesiunea culinară oferită de alţi câţiva oficiali care au îmbrăcat şorţurile de bucătărie. Este vorba de ministrul Justiţiei Oleg Efrim, ministrul Agriculturii Vasile Bumacov, consilierul prezidenţial Ion Păduraru şi ambasadorul SUA la Chişinău William Henry Moser. „Avem plăcinte holteieşti şi alivenci coapte bine la cuptor.
Plăcintele sunt umplute cu verdeaţă, caşcaval şi, neapărat, cu ardei iute", a dezvăluit reţeta Oleg Efrim. „Am vrut să demonstrez cât de simplu se poate găti ceva delicios pentru o familie de cinci persoane, doar cu un pahar de făină şi două ouă, mezeluri, ciuperci şi ulei din sâmburi de struguri, toate cumpărate din Moldova", şi-a prezentat Vasile Bumacov oala cu tăieţei.
La sărbătoarea vinului din acest an au participat circa 50 de companii. Guvernul a alocat pentru organizare 100.000 de lei.
VINIFICATORII PREMIANŢI
Premierul a oferit Vinăriei Purcari Marele Premiu în domeniul vitivinicol, iar preşedintele a decorat compania cu Ordinul Republicii. Şapte producători de vin de casă din Cahul, Orhei, Grigoriopol, Căuşeni, Ialoveni, Comrat şi Hânceşti au câştigat concursul „Polobocul de Aur".