VIDEO Doi funcţionari au fost demişi de consilierii din Chişinău. Şeful Pieţei Centrale şi al Direcţiei Comerţ, avertizaţi
0Şedinţa Consiliului Municipal Chişinău a fost reluată joi, 11 februarie, după ce mai multe întruniri au fost boicotate de socialişti din cauza ordinii de zi. De data aceasta, consilierii liberali, împreună cu primarul Dorin Chirtoacă, au părăsit sala, precizând că nu este clar cine reprezintă majoritatea şi cine opoziţia.
UPDATE 19:25 Şedinţa CMC a fost închisă. Aceasta va continua pe 18 februarie, la ora 10.00.
UPDATE 19:20 CMC a mai aprobat o demisie. Astfel, cu 28 de voturi ale consilierilor prezenţi în sală, a fost demis şeful Direcţiei Transport şi căi de comunicaţii a Primăriei Chişinău, Igor Gamreţki (foto).
Înainte de votul de neîncredere al aleşilor locali, acesta a fost audiat cu privire la subiectul parcărilor din oraş. În special, consilierii au vrut să afle din ce cauză contractul cu un investitor maghiar privind amenajarea parcărilor cu plată în oraşul Chişinău a fost semnat înainte de a fi aprobat în CMC. Gamreţki a recunoscut acest lucru, dar nu a putut oferi mai multe detalii, precizând că a venit nepregătit la şedinţă, deoarece a fost anunţat despre acest lucru astăzi. Precizăm că acest contract la care au făcut referire consilierii prevede că un loc de parcare să coste de la 5 la 15 lei în funcţie de sector. Potrivit consilierului PPEM Victor Lutenco, tarifele la fel trebuiau adoptate de CMC, acest lucru fiind o altă încălcare de care a fost învinuit Gamreţki.
UPDATE 18:00 Deciziile de demitere a pretorului sectorului Centru al Chişinăului, precum şi avertizarea şefului Pieţii Centrale şi a Direcţiei Comerţ a Primăriei Capitalei sunt ilegale, consideră primarul Dorin Chirtoacă.
UPDATE 16:30 Consilierii au aprobat demiterea pretorului sectorului Centru, Oleg Poiată (foto), şi i-a avertizat pe şeful Pieţei Centrale, Veaceslav Balan, şi şeful Direcţiei Comerţ, Marcel Zambiţchi.
UPDATE 16:15 Toţi raportorii care au vorbit despre cazul tragic de la localul „La soacră” - Veaceslav Balan, directorul interimar al Pieţei Centrale, Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei municipale a Sănătăţii, Marcel Zambiţchi, şeful Direcţiei comerţ, precum şi Oleg Poiată, pretorul sectorului Centru, s-au declarat nevinovaţi în acest caz.
Consilierii discută acum posibilitatea de a-i elibera din funcţie pe şefului Pieţei Centrale, pretorul sectorului Centru şi şeful Direcţiei comerţ a Primăriei.
UPDATE 15:40 Şeful Direcţiei Situaţiei exceptionale a spus că uşile localului „La soacră” se dechideau în interior ceea ce este o încălcare. „Dacă uşile se deschideau în afară nu aveam aşa rezultate grave (...) Responsabil de situaţia creată este proprietarul care pregătea mâncare la aragaz conectată la o butelie de gaz”, a declarat acesta. Reprezentantul Direcţiei Situaţiilor Excepţionale a mai precizat că în ultimii ani, numărul incendiilor a scăzut de la 700 la 350 în Chişinău.
Consilierul Ruslan Codreanu l-a acuzat că nu instituţia nu face controale inopinate la agenţii economici. La rândul său, preşedintele şedinţei, socialistul Lebedinschi a cerut să fie făcute verificări la toate instituţiile subordonate Primăriei Chişinău, inclusv la Primărie.
UPDATE 14:55 Şeful interimar al Pieţei Centrale, Veacelav Balan, a spus în cadrul audierilor că pe teriotoriul pieţei sunt amplasate zece panouri antiincendiare şi gheretele echipate cu „tot ce trebuie”. „Sunt conectate la apeduct doi hidranţi pentru stingerea incendiului. De asemenea, este formată o echipă de pompieri care activează în piaţă, care se deplasează la focar până la sosirea pompierilor. Ce ţine de Piaţa Centrală nu am avut un incendiu major în ultimii 12 ani”, a menţionat Balan.
UPDATE 13:30 După o pauză de 30 de minute pentru discutarea ordinii de zi, şedinţa CMC a fost reluată. În sală sunt prezenţi 30 de consilieri - 18 de la PSRM, 5 de la PPEM, unul de la PLDM, 3 de la PCRM, un consilier de la Partidul Nostru, consilierul neafiliat Ion Ştefăniţă şi un consilier liberal -, astfel încât este asigurat cvorumul. Aleşii locali au votat ordinea de zi, iar primul subiect care se discută este cel privind explozia din localul „La soacră”. Persoanele responsabile sunt audiate.
În ordinea de zi figurează mai multe subiecte privind demiterea unor şefi de direcţii, aprobarea taxelor locale pentru anul 2016, instituirea unui moratoriu pentru construcţia staţiilor PECO şi a celor cu probleme etc.
----
Şedinţa CMC de astăzi este prima din acest an, după ce întrunirea din 4 februarie a fost amânată. La şedinţa Consiliului Municipal Chişinău de astăzi s-au înregistrat 28 de consilieri, cu excepţia celor din Partidul Liberal. Dorin Chirtoacă a anunţat că nu va participa la şedinţa CMC, deoarece în oridinea de zi sunt propuse proiecte ce conţin prevederi ilegale, iar acestea nu vor fi semnate de către secretar. „Nu voi participa la ceea ce se doreşte a fi aici. Noi nu putem lucra fără unii, dar nici fără alţii. Orice decizie se trece prin executiv”, a spus primarul.
Consilierul PSRM Maxim Lebedinschi a fost ales preşedintele şedinţei cu votul unanim al consilierilor prezenţi în sală.
Totodată, preşedintele fracţiunii PL din Consiliul municipal, Ion Cebanu, le-a reproşat celor din PPEM că au ieşit din alianţă, sugerând că au blocat intenţionat activitatea CMC şi că ar face jocul socialiştilor. „Cine nu e cu noi are un singur scop – să încurce activitatea Primăriei şi a primarului. Oare voi credeţi că la nivel naţional vor alegeri anticipate, dar la nivel urban vor altceva? Răspunsul e unul: ori socialiştii sunt la conducere, iar PPEM funcţionează cu ei ca sateliţi, ori PL îşi asumă conducerea împreună cu PLDM şi PD. PPEM a făcut majoritate cu PSRM. De azi vreţi o altă majoritate, noi vă înţelegem”, a declarat Cebanu.
Liberalii l-au mai acuzat pe consilierul Ion Ştefăniţă că ar fi primit bani pentru a prăsi alianţa din CMC. În replică, Ion Ştefăniţă le-a cerut acestora să prezinte dovezi atunci când aduc acuzaţii. „Dacă sunt probe audio, video că eu am luat bani de la un om de afaceri, să mi le demonstreze. Eu vreau să lucrăm, să facem ordine, iar pentru asta nu avem nevoie de milioane, ci de atitudine responsabilă”, a comentat consilierul.
Amintim că, marţi, 9 februarie 2016, consilierii PPEM au anunţat că îşi retrag semnăturile de pe Acordul de constituire a Alianţei din cadrul Consiliului Municipal Chişinău, constituit la data de 3 septembrie 2015. La data de 18 decembrie 2015, consilierul Ion Ştefăniţă a părăsit fracţiunea PPEM. Alianţă în CMC nu mai există, deoarece au rămas mai puţin de 26 de consilieri.