Veaceslav Ioniţă: Intrarea Băncii Transilvania în sistemul bancar din Moldova este un semnal pentru alţi investitori din România
0Expertul economic Veaceslav Ioniţă susţine că intrarea Băncii Transilvania (BT) în sistemul bancar din Moldova este un semnal pentru alţi investitori, mai ales din România. Potrivit lui, sistemul bancar de la Chişinău are „nevoie de un campion al schimbării”, după criza din 2014.
„Avem un blocaj: cetăţenii încet şi-au restabilit încrederea în bănci, depozitele cresc, iar creditarea stagnează deja al treilea an. Drept consecinţă băncile suferă de exces de lichiditate fără strategii şi capacităţi clare de creştere a volumului de credite oferite economiei. BT cu certitudine va avea o politică agresivă de creştere a portofoliului de credite şi poate deveni un agent al schimbării sistemului nostru bancar”, a declarat Veaceslav Ioniţă pe pagina sa de Facebook.
În opinia expertului, venirea BT în Moldova oferă un plus de imagine atractivităţii noastre investiţionale.
„Moldova, din păcate, a fost şi este ocolită de investiţiile străine. Pe cap de locuitor investiţiile străine în Moldova sunt de 10 ori mai mici decât în România. După criza bancară din 2014, băncile noastre suferă de un deficit de imagine enorm. Venirea BT în Moldova, în sistemul bancar, înseamnă un semnal pentru alţi investitori în special cei din România. Mai mult o bancă decide să intre într-o ţară, când clienţii săi din ţara mamă au interes de investiţiei în altă ţară”, a subliniat economistul.
Ioniţă a spus că cetăţenii se pot aştepta că BT în Moldova va promova aceeaşi politică de creditare activă a companiilor mici şi mijlocii, iar acest lucru va mobiliza şi restul băncilor: „Cred că după o stagnare de trei ani de zile a procesului de creditare, este timpul să fie relansat şi BT a venit exact la timp”.
Banca Transilvania a devenit acţionar al Victoriabank, a treia bancă din Republica Moldova din punct de vedere al activelor, având o participaţie de peste 66% împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).