Vânătoarea „oarbă” de la Soroca. Detalii despre participanţi. Oamenii legii au identificat doi suspecţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânătoarea „oarbă” de la Soroca, soldată cu un rănit FOTO Adevărul
Vânătoarea „oarbă” de la Soroca, soldată cu un rănit FOTO Adevărul

Un tânăr de 22 de ani a fost rănit la ochi şi coapsă în timpul unei vânători care a avut loc duminică pe teritoriile controlate de primăria Stoicani din raionul Soroca. Oamenii legii spun că la vânătoare au participat opt persoane, iar două dintre ele sunt suspectate în acest caz.

Potrivit ministrului Mediului în exerciţiu, Valeriu Munteanu, incidentul ar fi asemănător cu cel din Pădurea Domnească din decembrie 2012, iar la vânătoare ar fi participat „reprezentanţi de vază ai protipendadei moldoveneşti”. Autorităţile locale spun însă că vânătorii sunt „oameni simpli”, cu excepţia unui colaborator al SIS.

„Pesemne că învăţămintele accidentului de la vânătoarea din Pădurea Domnească nu au fost trase. (...) În preajma localităţii Stoicani, Soroca, a avut loc o nouă vânătoare «infracţională», unde un tânăr de 22 de ani, Cozari Mihai (numele corect este Mihail Caziar - n.r.), a fost rănit, prin împuşcare, în zona ochilor, iar coincidenţele cu evenimentul fatal din decembrie 2012 nu se opresc aici; protagoniştii vânătorii au fost reprezentanţi «de vază» ai protipendadei moldoveneşti, iar fapta s-a încercat a fi ascunsă...”, a anunţat Munteanu pe pagina sa de Facebook.

O nouă vânătoare „infracţională” în Republica Moldova cu participanţi „de vază”. Un tânăr a fost rănit

Tânărul împuşcat a fost operat la Chişinău

Tânărul rănit la vânătoare s-a ales cu leziuni în zona ochiului stâng şi a piciorului drept. Bărbatul a fost operat de urgenţă la Chişinău de către medicul oftalmolog Ion Jeru. „Tânărul a suferit un traumatism sever. Glontele care a nimerit în oasele craniului din zona ochiului a infectat zona. A fost o operaţie dificilă. Sunt rezervat, avem şanse puţine ca tânărul să se recupereze total şi să-şi restabilească vederea la ochiul stâng”, a declarat pentru Today.md medicul.

Potrivit oamenilor legii, Mihail Caziar ar fi fost rănit din neatenţie, prin împuşcare, cu o armă cu ţeavă lisă. „Victima a fost transportată la spitalul raional Soroca, iar ulterior a fost internată la Spitalul Republican din Chişinău, Secţia oftalmologie. Vânătoarea a fost legală şi toţi participanţii deţin permis de port-armă. La moment se stabilesc circumstanţele incidentului”, a declarat Ludmila Sochircă, ofiţer de presă al Inspectoratului raional Soroca, pentru portalul Anticorupţie.

Dosar penal 

Primarul satului Stoicani, Serghei Bric, a declarat pentru Adevărul Moldova că nu-l cunoaşte pe tânărul rănit, pentru că nu este originar din localitatea pe care o conduce. Tot el ne-a spus că în sat nu există echipă de vânători.

„Ei sunt împărţiţi de la Soroca - se duc şi împuşcă. Ei pe noi nu ne anunţă niciodată”, a mai adăugat primarul de Stoicani.

Luni, Poliţia a ridicat toate armele participanţilor la vânătoare, iar Procuratura raionului Soroca a dispus pornirea urmăririi penale privind infracţiunea de vătămare gravă a integrităţii corporale, cauzată din imprudenţă.

Cine a participat la vânătoarea „infracţională” de la Soroca. Munteanu: „Nu au fost unicii protagonişti”

Cine sunt vânătorii de la Soroca

Ministrul Mediului în exerciţiu, Valeriu Munteanu, a publicat scrisoarea şefului Inspecţiei Ecologice din Soroca care precizează că vânătoarea a fost autorizată la fazani. La vânătoare ar fi participat şapte persoane, printre care Vitalie Cornei, brigadierul grupei de vânători, Ghenadie Taran, Andrei Zabrian, Eduard Ranga, Valentin Lisnic, Victor Manin şi Mihail Caziar.

Şeful Inspectoratului de Poliţie din Soroca, Valeriu Rogojină, ne-a spus că ar fi vorba despre opt participanţi la vânătoare. Acesta a confirmat că oamenii legii au identificat doi suspecţi.

„În timpul vânătorii au fost efectuate împuşcături din arme cu ţeavă listă, în rezultatul cărora a fost rănit cetăţeanul Caziar Mihail, a.n. 1993, care a fost spitalizat la Chişinău”, se mai menţionează în scrisoarea Inspectţiei Ecologice din Soroca.

„Îs oameni de rând, nu-i smântâna oraşului”

Totuşi, ministrul Valeriu Munteanu nu crede că aceasta este lista completă a participanţilor la vânătoare. „Am primit acum lista participanţilor la tragica vânătoarea, însă nu sunt convins că aceştia au fost unicii protagonişti ai debandadei de la Soroca”, a menţionat Munteanu. Întrebat de Adevărul Moldova pe ce se bazează când face astfel de afirmaţii şi dacă bănuieşte pe cineva anume, oficialul nu ne-a oferit vreun răspuns.

Şefa Inspecţiei Ecologice Soroca, Valentina Rusu, dezminte temerile lui Munteanu, precizând că la vânătoare au participat doar cei menţionaţi în scrisoare, nu şi „persoane cunoscute”. „Eu socot că dacă ar fi personalităţi, comisarul poliţiei, procurorul. Dar acolo-s oameni de rând, muritori ca toţii. Au trecut toate informaţiile de securitate, au iscălit, au dreptul de a vâna. Pur şi simplu, s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Cazul dat se investighează de poliţie. Îs oameni de rând, nu-i smântâna oraşului”, a precizat Rusu.

Vânătoarea de la Soroca, în atenţia procurorilor

Totuşi, în comunicatul remis de Procuratura Generală se menţionează că la vânătoarea de la Soroca a luat parte şi un angajat al Direcţiei SIS Floreşti. Sursele noastre confirmă că printre participanţii la vânătoare se numără colaboratorul SIS Andrei Zabrian, dar care ar activa în Soroca, nu în Floreşti. Totodată, Zabrian figurează şi ca membru al Comisiei teritoriale din Soroca a Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane.

Printre participanţi se numără şi antreprenori locali. Valentin Lisnic este fondatorul SRL Testor, o brutărie locală, cunoscută printre locuitorii din Soroca. Vitalie Cornei, brigadierul grupei de vânători, conduce SRL Ascorn, firmă care are drept de utilizare a mărcii Andy’s Pizza. Ghenadie Taran conduce o firmă comercială de transport „Vitus”. De asemenea, Eduard Ranga ar fi fostul şofer al ex-primarului de Soroca Elena Bodnarenco.

În decembrie 2012, un incident similar a avut loc în Pădurea Domnească. Atunci, la vânătoare au participat mai mulţi demnitari, judecători, procurori. în timpul vânătorii a fost împuşcat tânărul Sorin Paciu, iar de acest lucru a fost învinuit judecătorul Curţii de Apel Gheorghe Creţu. Acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, iar alţi trei inculpaţi au fost achitaţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite