Partidele proeuropene de la Chişinău au salutat semnarea de către Moldova a Acordului de Asociere cu UE: Următoarea ţintă e aderarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE pe 27 iunie 2014
Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE pe 27 iunie 2014

Formaţiunile parlamentare democratice au salutat semnarea Acordului de Asociere Moldova-UE, apreciind evenimentul de azi de la Bruxelles drept unul de o importanţă istorică. În declaraţiile difuzate, PLDM, PD, PLR şi PL se declară gata să ratifice cât mai repede acordul şi se angajează să intensifice eforturile pentru ca Republica Moldova să devină membră cu drepturi depline a UE.

PLDM: Moldova a făcut un mare pas spre atingere obiectivului naţional, aderarea la UE

Partidul Liberal Democrat din Moldova menţionează, într-o declaraţie de presă, că prin semnarea Acordului de Asociere, Republica Moldova a făcut un mare pas spre atingerea obiectivului său naţional, iar după ani lungi de realizări şi eşecuri, Republica Moldova s-a afiliat la un parteneriat economic şi politic unic în lume – la Uniunea Europeană, transmite IPN.

„Asocierea cu Uniunea Europeană şi crearea unei zone de liber schimb conferă ireversibilitate procesului de dezvoltare a Republicii Moldova ca stat european, competitiv şi democratic. De azi, intrăm într-o nouă etapă de integrare în spaţiul economic şi politic european. Acum suntem şi mai determinaţi să implementăm în Republica Moldova standardele europene - concurenţa echitabilă, calitatea vieţii, statul de drept şi economia liberă”, se menţionează în declaraţia PLDM.

PLDM precizează că cele două promisiuni – de a obţine un Acord de Asociere cu UE şi dreptul de a călători fără vize în Europa – sunt îndeplinite, iar cetăţenii Republicii Moldova sunt foarte aproape de a beneficia de condiţii europene de trai: mai multe locuri de muncă, salarii mai mari, mai mult comerţ şi investiţii, mai multă libertate de circulaţie, mai multe oportunităţi pentru tineri şi femei.

Pentru a asigura aceste condiţii, PLDM spune că îşi va intensifica eforturile în vederea implementării depline şi rapide a prevederilor Acordului de Asociere, astfel încât până în 2017 Republica Moldova să obţină statutul de ţară-candidat la aderare, iar în 2020 să devină ţară membră a Uniunii Europene.

PDM: O şansă pentru mai multă stabilitate şi prosperitate pentru cetăţeni

Partidul Democrat din Moldova consideră că meritul progreselor pe care Moldova le-a făcut în ultimii ani este în primul rând al cetăţenilor, care au acordat încredere clasei politice pentru realizarea negocierilor cu Uniunea Europeană, în vederea liberalizării regimului de vize pentru călătorii şi a deschiderii economice inclusiv către piaţa europeanăla un comunicat al formaţiunii.

„În calitate de membru al Coaliţiei Pro-Europene şi, anterior, al Alianţelor pentru Integrare Europeană, Partidul Democrat din Moldova a susţinut consecvent realizarea măsurilor necesare întăririi statului şi instituţiilor sale, recunoaşterii meritelor moldovenilor şi stabilirii unor relaţii comerciale şi de colaborare solide cu partenerii săi internaţionali. Astăzi, PDM constată cu bucurie că moldovenii sunt priviţi cu respect în statele europene în care călătoresc liber şi că drepturile tuturor cetăţenilor, din toate regiunile ţării şi indiferent de etnie, sunt apărate”, se spune în comunicatul difuzat de formaţiune.

PDM face un apel către întreaga clasă politică să dovedească responsabilitate, pentru a reuşi ratificarea Acordului de Asociere Republica Moldova – UE în Parlament. „O largă susţinere parlamentară pentru intrarea în vigoare a acestui document istoric va demonstra consecvenţa politicienilor pentru un proces demarat din 2005, când a fost semnată Declaraţia Parlamentului Republicii Moldova cu privire la parteneriatul politic pentru realizarea obiectivelor de integrare europeană a ţării, şi va ajuta astfel la intrarea în vigoare a efectelor acestui Acord de asociere, un document care înseamnă, în primul rând, o şansă pentru mai multă stabilitate şi prosperitate pentru cetăţeni”, se menţionează în comunicatul PDM.

PLR: Suntem parte a familiei europene şi ziua de azi ne-a apropiat mai mult de rădăcini 

„27 iunie este o zi istorică pentru Republica Moldova şi reprezintă un pas important în calea integrării europene. Republica Moldova este parte a familiei europene şi ziua de astăzi a apropiat-o şi mai mult de rădăcini.” Declaraţia se conţine într-un mesaj de felicitare, adresat cetăţenilor Republicii Moldova de către PLR, cu ocazia semnării Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană, transmite IPN.

„Puterea voinţei şi munca depusă de actuala guvernare, dar şi de fiecare cetăţean al Republicii Moldova, ne-a ajutat să ne atingem scopul şi să realizăm interesul nostru naţional. Acum ne aşteaptă o muncă complexă de realizare a prevederilor acordului semnat, pentru a construi în Republica Moldova un stat cu adevărat european. Împreună vom reuşi”, se menţionează în mesajul PLR.

PL: Acordul de Asociere cu UE înseamnă încă un pas spre libertate 

„Ziua când a fost semnat Acordul de Asociere cu UE, 27 iunie, este o zi istorică pentru Republica Moldova. Cu multe probleme, dar s-a mers cu paşi siguri spre realizarea visului comun –  un viitor mai bun, alături de statele UE”, menţionează preşedintele PL, Mihai Ghimpu, în scrisoarea de felicitare către cetăţeni, transmite IPN.

Liderul formaţiunii spune că pentru acest vis au luptat generaţii la rând, luptă care în anii 1988-1989 a dus la formarea Mişcării de Eliberare Naţională. Un rol important l-au avut tinerii care au ieşit paşnic să apere democraţia în aprilie 2009, tineri care, din păcate, au trecut prin „coridorul morţii”, creat de guvernarea comunistă. „Această mare realizare a fost posibilă datorită ajutorului necondiţionat oferit de ţările membre ale UE, Statele Unite ale Americii, dar şi de alte state, fapt pentru care le mulţumim oficialilor şi cetăţenilor acestor state”, a spus Mihai Ghimpu.

Politicianul notează că semnarea Acordului de Asociere este un început care ne angajează la reforme în folosul cetăţenilor, la crearea unui stat de drept şi democratic, la reformarea instituţiilor de stat pentru a implementa standardele europene şi în Republica Moldova. „În acest an, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniţi şi să dăm dovadă de maturitate politică la alegerile din 30 noiembrie. Cursul european al republicii trebuie să fie protejat şi să continue”, a mai spus Mihai Ghimpu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite