Un fost judecător al CCM vrea ca diaspora moldovenească să fie lipsită de dreptul de a vota: „Nu pot înţelege, prin ce contribuie ei la dezvoltarea economiei?”
0Fostul judecător al Curţii Constituţionale în perioada anilor 2001 - 2013, Victor Puşcaş, este indignat că în ultima perioadă se discută tot mai des despre rolul diasporei moldoveneşti în economia Republicii Moldova. Puşcaş a declarat că nu înţelege cu ce a contribuit diaspora la dezvoltarea ţării, încât acesteia i se oferă un rol atât de important în procesul electoral.
„Nu pot înţelege, prin ce contribuie ei la dezvoltarea economiei, agriculturii, construcţia drumurilor, oprirea degradării satelor. îmbunătăţirea sistemelor de educaţie, cultură şi învăţămînt, reparaţia etc. Au făcut ceva de folos societăţii pe parcursul anilor? Nmic. Cam ne-am săturat de atâtea sfaturi. Eu pot înţelege persoanele, care după căderea „cortinei de fier„ au conştientizat noi realităţi. Dar nu-i pot înţelege pe cei care sau mutat cu traiul în alte state”, a scris Victor Puşcaş pe Facebook.
El consideră că e necesară „concretizarea legislaţiei electorale aşa încât diaspora să fie lipsită de dreptul la vot”.
„Dreptul de vot trebuie să aparţină tuturor cetăţenilor RM care locuiesc permanent în RM şi celor care muncesc peste hotare la lucrări sezoniere. Cei care s-au aşezat cu traiul în alte state şi s-au integrat în societăţile statelor respective nu mai participă la dezvoltarea RM, cu atât mai mult nu paticipă la administrarea treburilor publice. Noi, cei care zilnic ne ciocnim de diferite probleme, pe care tot noi trebuie să le rezolvăm, avem tot dreptul să cerem ca toţi conaţionalii noştri, indiferent de durata aflării lor peste hotare, să renunţe la războiul psiho-informaţional, declanşat în RM de către opoziţie cu participarea nemijlocită a lor, fiind folosiţi ca un instrument agresiv împotriva poporului moldovenesc, dar mai concret, să se trezască şi să-şi determine statutul”, a mai spus Puşcaş.
Candidata PAS în alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie, Maia Sandu, a învins categoric şi la secţiile de votare din afara ţării, acolo unde a obţinut 70,12% din voturi. Astfel, pentru Maia Sandu şi-au dat votul nu mai puţin de 104.605 de cetăţeni stabiliţi în străinătate.
Pe locul doi s-a clasat în diasporă Renato Usatîi, care a fost votat de 17,25% din alegători, adică 25.737 de voturi. Igor Dodon a luat un scor ruşinos în străinătate, fiind votat doar de 3,65%, adică de 5.439 de persoane.
În total, în diasporă au votat 149.840 de moldoveni, ceea ce reprezintă o cifră record în raport cu scrutinele anterioare.