Un festival de un milion de lei. „CRONOGRAF” aduce în Moldova documentare din Cuba, Brazilia şi Venezuela

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, Festivalul Internaţional de Film Documentar „CRONOGRAF” aduce la Chişinău cei mai buni documentarişti din întreaga lume. Din cele 300 de filme înscrise în etapa de preselecţie, doar 49 au fost selectate pentru a concura la cele cinci secţiuni ale festivalului.

În perioada 12-18 mai, capitala Republicii Moldova devine spaţiul interferenţelor culturale şi artistice ale cineaştilor de pe diferite meridiane ale globului. Directorul festivalului, producătorul de film Virgiliu Mărgineanu spune că în fiecare an tot mai mulţi regizori îşi exprimă intenţia de a-şi aduce producţiile în Republica Moldova. „Înscrierile încep prin luna octombrie. Sunt eligibile documentarele realizate în ultimii doi ani. Pe 1 februarie s-a încheiat perioada de înscriere şi de aici a început lucrul juriului care selectează filmele ce vor fi proiectate pe parcursul festivalului”, explică Virgiliu Mărgineanu.

Documentare din India, Indonezia, Australia

În cursa pentru obţinerea celor mai importante premii ale festivalului s-au înscris peste 50 de ţări - „un sfert din globul pământesc”, precizează directorul festivalului. Regizori din India, Indonezia, Australia, America Latină şi Noua Zeelandă îşi exprimă intenţia de a vizita Republica Moldova. „Este un mod extraordinar de a ne promova ţara. Mă gândesc că cei din Noua Zeelandă când au trimis plicul la noi şi au scris pe el destinaţia, s-au uitat pe hartă ca să vadă unde ne aflăm. Pe lângă proiecţiile de bază, organizăm dezbateri, discuţii, întâlniri, master-classuri. Încercăm să aducem filme care ar fi potrivite publicului din Republica Moldova. Se întâmplă ca un film care a luat multe premii internaţionale, la noi să nu treacă de preselecţie. Nu mergem pe ideea de a promova filme foarte celebre, ci de a prezenta idei foarte interesante, cu un anumit interes pentru publicul nostru”, explică directorul „CRONOGRAF”.

2.500 de euro pentru cel mai bun documentar

Juriul de preselecţie format din cineaşti cu experienţă, precum Boris Conunov, Pavel Cuzuioc, Leontina Vatamanu, Valentina Plugaru, ş.a. au avut sarcina de a viziona cele peste 300 de filme înscrise în competiţie într-un timp record, de doar trei luni. „După vizionare urmează şedinţa de dezbateri. Pentru mine e una din primele plăceri ale festivalului, fiecare membru al juriului vine cu argumente întemeiate în care îşi explică viziunea. Discuţiile sunt aprinse, dar frumoase. Jurizarea propriu-zisă a filmelor proiectate pe parcursul festivalului se face în acelaşi fel - fiecare secţiune a festivalului are propriul juriu, iar membrii acestuia vin şi din străinătate, din ţări ca Cehia, Polonia, Austria, Elveţia”, adaugă Mărgineanu. La sfârşitul întregului eveniment sunt acordate premii pentru regie, imagine, scenariu. Cel mai bun documentar se alege cu marele trofeu şi un premiu de 2.500 de euro, oferit de partenerii festivalului. Totodată, organizatorii au instituit şi premii speciale. De exemplu, premiul „Simpatia Publicului” este oferit de spectatori, care sunt rugaţi şă-şi exprime preferinţele cinematografice din cadrul evenimentului.

image

Cu ochii pe Moldova

Lansate la ediţia precedentă a festivalului, programele de filme Cu ochii pe Moldova şi Un LIKE pentru documentar, au fost transformate în secţiuni. Secţiunea Cu ochii pe Moldova (genericul sub care vor fi proiectate documentare realizate de cineaşti străini despre spaţiul sau cetăţenii R. Moldova) conţine cinci documentare filmate de regizori din Austria, Brazilia, Olanda şi Franţa despre noi, direct sau tangenţial. „Am observat că după încheierea festivalului, regizorii se întorc şi filmează aici. În acest an, la această secţiune, participă cinci documentare. Unul dintre ele este făcut de un austriac, se numeşte „Baronul ţiganilor” şi a făcut înconjorul întregii Europe. S-a filmat  mult la Soroca, iar pentru regizor a fost impresionant să descopere viaţa romilor. Este interesant să vezi cum este abordat poporul moldovenesc de un străin. Un LIKE pentru documentar este cea de-a V-a secţiune din cadrul festivalului menită să atragă în sala de cinema publicul tânăr. "Pentru liceenii din Chişinău a fost selectat un program de documentare de scurt şi mediumetraj, din zona lor de interese şi preocupări. Pentru această secţiune va fi constituit şi un juriu din 5 adolescenţi, care va desemna filmul câştigător, în paralel cu votul publicului, ce va decide destinatarul Premiului Simpatia Publicului" spune Virgiliu Mărgineanu.

Un festival de un milion de lei

Festivalul Internaţional de Film Documentar „CRONOGRAF” este pus pe picioare de echipa „OWH TV Studio” şi voluntarii pe care aceasta îi recrutează. „Avem voluntari din Spania, Italia, Argentina. Voluntarii au două avantaje: obţin experienţă şi îşi creează contacte şi relaţii valoroase. Tinerii sunt aleşi după câteva criterii. Trebuie să cunoască limba engleză şi să aibă o cultură generală de bază despre lumea filmului documentar”, spune Virgiliu Mărgineanu. În acest an, festivalul va dura şapte zile, iar filmele vor fi proiectate la cinematograful „Odeon”, Tipografia 5, în scuarul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova şi la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Cu 150 de lei spectatorii îşi vor putea cumpăra un abonament pentru a avea intrare liberă la toate documentarele proiectate într-o singură locaţie. Directorul festivalului spune că cheltuielile pentru organizarea unui eveniment internaţional de o asemenea amploare sunt mari, iar banii se găsesc greu şi nu sunt niciodată de ajuns. „Statul nu are mari posibilităţi. Ministerul Culturii ne susţine, dar nu poate să acopere decât o parte foarte mică din buget, care depăşeşte un milion de lei”, afirmă Virgiliu Mărgineanu.

image

Organizatorii aşteaptă cu nerăbdare începutul festivalului şi vin cu un îndemn clar către public: „Fă-ţi loc în lumea filmului, fă-ţi loc la CRONOGRAF!”

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite