Trei persoane au fost reţinute pentru prejudicierea statului cu peste 1 milion de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi factorii de decizie a câtorva SRL-uri din Moldova, implicaţi într-o schemă de evaziune fiscală şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, au fost documentaţi joi, 17 mai, de către oamenii legii. În urma acestei acţiuni, au fost reţinute trei persoane cu vârsta cuprinsă între 30 - 34 de ani.

În cadrul efectuării măsurilor speciale de investigaţii forţele de ordine au stabilit că, în perioada lunilor septembrie 2017 – ianuarie 2018, factorii de decizie a cinci societăţi comerciale au acţionat prin înţelegere prealabilă şi de comun acord, precum şi cu alte persoane juridice şi fizice neidentificate. Totodată, s-au eschivat de la plata taxei pe valoarea adăugată şi impozitului pe venit în sumă de peste 1 milion de lei.

Ca urmare a investigaţiilor efectuate s-a constatat că în schema depistată sunt implicate două grupări diferite, una dintre care avea rolul de lichefiator şi, posibil, legalizator al bunurilor, iar cealaltă reprezinta beneficiarii principali al acestor activităţi.

În prima grupare, lichefiatori şi legalizatori sunt gestionarii celor cinci companii care au rolul inclusiv de companie „paravan”, iar în a doua grupare, beneficiari sunt gestionarii SRL-urilor.

Beneficiarii perfectectau documente financiare fictive şi procurau mărfuri şi servicii de la una dintre companiile indicate în schemă în calitate de lichefiatori, costul acestora fiind achitat prin transfer bancar. 

Ulterior, lichefiatorii, sub pretextul procurării de produse cerealiere, ridicau de la bancă numerarul transferat de către beneficiari, perfectând acte de achiziţie a mărfurilor în care sunt introduse date denaturate şi restituie totodată acestora, prin cash, transferurile bancare efectuate de ei, reţinând comisionul de lichefiere. 

În unele cazuri lichefiatorii „livrau” către beneficiari nemijlocit mărfurile şi serviciile necesare acestora. În astfel de cazuri lichefiatorii au rolul de legalizatori ai mărfurilor şi serviciilor inexistente sau procurate ilicit de beneficiari.

În aşa mod, prin intermediul schemei respective are loc legalizarea bunurilor şi serviciilor, inclusiv inexistente sau provenite din activităţi ilicite, fără achitarea taxelor şi impozitelor fiscale corespunzătoare.

Totodată, efectuând acţiuni în vederea stabilirii schemei de lucru a persoanelor implicate, stabilim că directorul SRL a primei grupări a extras de pe conturile firmei peste 7 milioane de lei, prezentând la bancă un şir de acte de achiziţie, conform cărora acesta ar fi procurat cereale de la unele persoane fizice. După analiza actelor respective s-a constatat că unele persoane erau decedate la data perfectării actului de achiziţie, nu se aflau în ţară sau buletinele de identitate erau expirate la data perfectării actului.

În urma a 13 percheziţii au fost ridicate mai multe înscrisuri de ciornă, contracte, acte de achiziţie şi facturi fiscale.

Dacă vinovăţia persoanelor implicate va fi demonstrată în cadrul procesului de judecată, aceştia riscă pedeapsa cu închisoarea până la 6 ani sau amendă în mărime de la până la 267.500 lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică riscă lichidarea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite