Tradiţii de 1 Martie în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tradiţii de 1 Martie în Moldova: Mărţişorul
Tradiţii de 1 Martie în Moldova: Mărţişorul

Moldovenii s-au obişnuit să se pregătească pentru această sărbătoare din timp, căutând cele mai plăcute şi inedite mărţişoare. Iar cuvintele gingaşe de felicitare sunt semnele unui început călduros de primăvară. adevarul.ro prezintă câteva tradiţii de 1 Martie care ne fac primăvara mai frumoasă.

Primăvara este anotimpul reînvierii. Iar odată cu sosirea acestui anotimp viaţa capătă o nouă culoare şi în suflet începe să încolţească o nouă speranţă.

Tradiţii de 1 Martie în Moldova: Mărţişorul

Mărţişorul este un obiect de podoabă împletit dintr-un fir roşu şi unul alb, care se oferă în dar mai ales femeilor şi fetelor în prima zi a lunii martie. Acesta se prinde în piept, în partea stângă şi este purtat pe parcursul întregii luni. În ultima zi a lunii Martie mărţişorul se prinde de ramurile unui pom fructifer, considerându-se că va aduce belşug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de ram, aceasta se va îndeplini. Unul dintre miturile apariţiei mărţişorului spune că în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieşit la marginea pădurii şi a observat cum într-o poiană răsare un ghiocel firav şi plăpând de sub zăpadă. Văzându-l înconjurat de mărăcini, Primăvara a hotărât să-l ajute, dând zăpada la o parte. Iarna s-a înfuriat şi a chemat vântul şi gerul să distrugă floarea, iar ghiocelul a îngheţat imediat. Primăvara a acoperit apoi ghiocelul cu mâinile ei, rănindu-se la un deget din cauza spinilor şi a mărăcinilor. Din deget s-a scurs o picătură de sânge fierbinte care, căzând peste floare, a făcut-o să reînvie.

Tradiţii de 1 Martie în Moldova: flori de primăvară

Pe lângă mărţişoare, oamenii obişnuiesc să-şi dăruiască de 1 Martie buchete de flori de primăvară, cel mai reprezentativ fiind ghiocelul. Din legenda de mai sus putem înţelege că ghiocelul este floarea care vesteşte primăvara. Numele ştiinţific al acestei flori este Galanthus şi înseamnă „flori albe ca laptele”. Ghiocelul este dăruit persoanelor dragi şi iubite, iar culoarea albă a petalelor sale semnifică puritate, nevoia de perfecţiune, speranţă, noi oportunităţi după o perioadă lipsită de activitate.

Zambila, la fel ca şi ghiocelul, este floarea care se oferă de 1 Martie. Aceasta încântă pe oricine cu mirosul ei ameţitor. De asemenea, narcisele şi lalelele sunt florile care se dăruiesc cu drag în luna martie.

Tradiţii de 1 Martie în Moldova: Festivalul „Mărţişor”

Tradiţional, în Republica Moldova, în fiecare an are loc Festivalul Internaţional de muzică „Mărţişor”, care începe pe data de 1 martie şi durează până pe 10 martie. În acest an, festivalul se află la cea de-a 49-a ediţie. Printre cei care vor încânta publicul la această ediţie se numără soprana Valentina Naforniţă, care va interpreta trei compoziţii muzicale.

Evenimentul se va desfăşura la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” începând cu ora 17:00.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite