Tot mai mulţi moldoveni aleg să plece în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii de frontieră au depistat 195 de persoane, care
au încercat să treacă graniţele cu documente false.
Poliţiştii de frontieră au depistat 195 de persoane, care au încercat să treacă graniţele cu documente false.

Moldovenii preferă hotarul de Vest al Republicii Moldova pentru a ieşi din ţară, numărul celor care pleacă spre România sau ţările UE fiind în creştere. În acelaşi timp, deplasările spre Est - Ucraina sau Rusia - sunt în scădere, faţă de anul trecut. Datele se conţin într-un raport privind activitatea Poliţiei de Frontieră pe anul curent.

În general, fluxul de persoane a înregistrat o scădere cu 8% comparativ cu perioada similară a anului 2013. Diminuarea a fost influienţată de situaţia tensionată din Ucraina (inclusiv conflictul armat din estul ţării), precum şi restricţiile politicii migraţionale ale Federaţiei Ruse impuse migranţilor moldoveni.

Graniţa României, mai solicitată

Astfel, în primele nouă luni ale lui 2014, numărul de traversări a moldovenilor la frontiera cu Ucraina a scăzut cu 24 la sută sau 5,75 milioane traversări. Însă, s-a constatat o creştere la frontiera cu România - cu 13% sau 3,86 milioane de traversări pe cale terestră, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, şi cu 33% pe cale aeriană.

De asemenea, fluxul unităţilor de transport (2,28 milioane de traversări) s-a redus cu 4,5% pe parcursul primelor nouă luni ale anului 2014. O scădere vizibilă, de 21 %, s-a înregistrat la graniţă cu Ucraina, influienţând fluxul de transport în general. În acelaşi timp, datele statistice ne arată că fluxul unităţilor de transport înregistrate în străinătate a fost în creştere cu 3% pe sensul de intrare în Republica Moldova, comparativ cu perioada 2013.

Potrivit raportului, Poliţia de Frontieră a interzis unui număr de 3070 de persoane să treacă sau să intre pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce constituie cu peste 40% mai puţin faţă de primele nouă luni ale anului trecut. Printre principalele motive ale neautorizării trecerii frontierei de stat sunt menţionate sarcina de control, neconfirmarea scopului călătoriei, minor fără documente valabile sau fără însoţitor, lipsa vizei, document nevalabil. La frontiera aeriană, cele mai multe interdicţii au fost impuse moldovenilor (58%) şi turcilor (12%).

Scade numărul migranţilor ilegali la graniţa de Vest

În perioada analizată, 195 de persoane au încercat să treacă graniţele cu documente false, constituind o scădere cu 27% comparativ cu ianuarie-septembrie 2013. Cele mai multe falsuri de documente au fost depistate pe segmentul de frontieră moldo-român - 43% din total.

Raportul scoate în evidenţă o creşetere a fenomenului migraţiei ilegale (în 2014 - 79 migranţi ilegali, în 2013 - 70 migranţi ilegali). În acelaşi timp, pe sectorul de frontieră moldo-român a scăzut numărul de migranţi ilegali cu peste 50%. Această diminuare poate fi atribuită pe seama liberalizării regimului de vize cu UE.

Totodată, a scăzut şi numărul migranţilor originari din Asia de Sud-Est, fie ca rezultat al măsurilor întreprinse de securizare a frontierei, fie că migranţii ilegali încearcă să identifice alte rute de a ajunge în una din ţările UE.

Contrabanda cu ţigări şi alcool, în creştere

În anul 2014 se constată o creştere a numărului de persoane reţinute implicate în activităţile de contrabandă cu ţigări. Astfel, Poliţia de Frontieră a confiscat peste 120 mii pachete de ţigări în 39 de cazuri sau cu 10% mai multe cazuri de infracţiuni constatate. Majoritatea cazurilor au fost înregistrate pe sectorul moldo-român al frontierei, mai exact pe sectorul „verde” al acesteia.

La fel, se observă o intensificare a cazurilor de contrabandă cu alcool. Astfel, au fost documentate 19 cazuri de trafic ilegal cu alcool şi produse alcoolice, fiind în creştere de 2,4 ori, faţă de perioada corespunzătoare a anului 2013. Cantitatea de alcool reţinută a crescut cu circa 30%. Această categorie de contrabandă este caracteristică segmentului de frontieră moldo-ucrainean.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite