Tiraspolul vrea să dezvolte „limba moldovenească”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Tiraspol a avut loc o masă rotundă la care a fost discutată conservarea „limbii moldoveneşti în baza grafiei chirilice” în cadrul căreia s-a propus crearea, pe lângă preşedintele autoproclamatei regiuni, a unei direcţii răspunzătoare pentru conservarea „limbii moldoveneşti”.

„Transnistria este singurul loc de pe pământ unde funcţionează limba moldovenească în baza alfabetului chirilic. Chestiunea conservării şi dezvoltării acesteia nu este scopul doar a uniunii moldovenilor transnistreni, dar a întregii republici”. Cu aceste afirmaţii începe un reportaj realizat de postul tv „Pervîi Pridnestrovskii” pe 8 aprilie.

„În pofida condiţiilor create de situaţia externă sau de condiţiile pe care le dictează situaţia economică, noi, ca reprezentanţi ai mediului intelectual, trebuie să atragem atenţia la problemele de funcţionare a limbii moldoveneşti”, a declarat Natalia Nikiforova, şefa direcţiei de colaborare cu organizaţiile obşteşti şi religioase de pe lângă preşedintele autoproclamat transnistrean.

Direcţie pentru „limba moldovenească”

Potrivit preşedintelui uniunii moldovenilor din Transnistria, Valerian Tulgara, este nevoie să fie pus la punct un sistem care ar permite crearea unor condiţii pentru dezvoltarea limbii moldoveneşti în Transnistria.

„Trebuie creată o direcţie, nu neapărat din contul bugetului. Această direcţie poate fi condusă de un consilier. Avem mulţi oameni care ar putea să îndeplinească această funcţie. Trebuie proiectate perspectivele dezvoltării limbii moldoveneşti”, a declarat Tulgara.

În cadrul Universităţii din Tiraspol funcţionează un centru de cultură şi limbă moldovenească, însă, se menţionează în reportaj, nu există suficiente resurse pentru funcţionarea acestuia.

„Aş vrea ca, prin intermediul unor eforturi comune administrative, statale, să fie rezolvată această problemă. Pentru că toate măsurile organizate de uniunea moldovenilor trec prin acest centru”, a declarat Vasili Dzengan, directorul şcolii nr. 3 din Dubăsari.

Rezoluţie pentru dezvoltarea „limbii moldoveneşti”

În pofida problemelor existente, se vorbeşte în reportaj, limba moldovenească se dezvoltă. Despre acest fapt ar vorbi multitudinea de olimpiade şi evenimente care se desfăşoară în „limba moldovenească”. „În cadrul evenimentului Mărţişor 2015 sala a fost arhiplină de elevi rusolingvi care au vorbit exclusiv în limba moldovenească; demonstrează că are loc dezvoltarea limbii moldoveneşti. În clasa de limba moldovenească am 20 de copii, iar în clasa de limbă ucraineană am trei copii”, afirmă Vera Timuş, profesor de limbă moldovenească.

Participanţii la masa rotundă au ajuns la concluzia că limba moldovenească are nevoie de suportul autorităţilor. În acest sens, a fost redactată şi semnată o rezoluţie care va fi depusă la administraţia preşedintelui autoproclamat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite