Televiziunea digitală terestră, lansată pe nepregătite în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) a anunţat că astăzi începe tranziţia de la televiziunea analogică la televiziunea digitală terestră, care ar oferi un şir de avantaje telespectatorilor. Experţii media Ion Terguţă şi Ion Bunduchi spun că, deşi întârziată, tranziţia este una binevenită, însă nu este reglementată corespunzător, iar acest lucru crează un şir de probleme în sfera audiovizualului.

Accesul şi distribuţia nu sunt clar reglementate

Ion Terguţă este de părere că, în prezent, cele mai mari probleme legate de tranziţia la televiziunea digitală terestră sunt legate de piaţa de distribuţie şi de cea de publicitate din audiovizual. El spune că, astfel, există riscul ca primul multiplex naţional să fie monopolizat de un grup de televiziuni de acelaşi gen sau care aparţin unui singur grup media.

„Două probleme mari pe care le creează multiplexul acum sunt piaţa de distribuţie, adică cine va distribui semnalul şi cine şi cum va fi privilegiat, mă refer la condiţiile de acces, licenţă şi aşa mai departe. Iar cea de-a doua este piaţa de publicitate, dat fiind că cei care vor accede în multiplex vor avea acoperire naţională şi vor vinde mai uşor publicitate (...) Aceasta ţine de Consiliului Coordonator al Audiovizualului. CCA este instituţie regulatorie şi ea crează şi stabileşte condiţiile de activitate pe piaţă. Deocamdată aceasta nu a menţionat care sunt condiţiile de acces în multiplex. CCA, de exemplu, nu a făcut un concept care spune chestii de genul că în primul multiplex, pentru că el este construit de stat, noi avem nevoie, de exemplu, de televiziunea publică, două televiziuni de ştiri, o televiziune de sport, două generaliste, una pentru copii, una muzicală şi altele care mai sunt. Dacă ei ar face segmentarea pieţei şi ar da, de exemplu, tot spectrul de servicii publicului, atunci ar fi o chestie, dar dacă vor veni un şir de televiziuni la grămadă şi vor spune că au ajuns primii şi vor avea pretenţia de a fi deservite primele, atunci deja avem o problemă majoră”, a declarat Ion Terguţă.

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Electronice din Moldova (APEL), Ion Bunduchi, e de acord cu faptul că este foarte important ca în primul multiplex naţional să intre un pachet de posturi TV care să asigure un minim de surse diverse de informare şi de divertisment, cum se face în ţările în care televiziunea digitală terestră este implementată  demult şi este un lucru obişnuit.

„Deocamdată nu există un regulament de acordare a licenţelor digitale, nu avem definitivat pachetul de canale în primul multiplex, pachetul acesta să-i zicem social. Trebuie să se lucreze contra cronometru pentru a rezolva problemele. Şi ministerul de resort, şi autoritatea de reglementare, şi, evident, societatea civilă, adică ONG-urile versate în temă care ar putea să ofere consultanţă, trebuie să vină cu sugestii despre cum am putea să beneficiem în urma tranziţiei şi nu să îngustăm diversitatea produselor mediatice”, a afirmat expertul media Ion Bunduchi.

CCA aşteaptă aprobări de mai sus

Preşedintele CCA, Dinu Ciocan, a declarat că instituţia pe care o conduce a elaborat un regulament privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor pentru suplinirea multiplexelor naţionale care se află la etapa de proiect şi care a fost remis societăţii civile şi altor instituţii interesate pentru avizare sau, eventual, pentru a veni cu propuneri de îmbunătăţire, după care va fi supus dezbaterilor publice. Potrivit lui Ciocan, regulamentul respectiv are în vedere asigurarea diversităţii produselor mediatice şi oferă prioritate posturilor de televiziune autohtone. El a menţionat că CCA aşteaptă aprobarea de către Parlament a amendamentelor la Codul Audiovizualului şi avizul de la MTIC privind acordul de anunţare a concursului pentru accesul în primul multiplex la nivel naţional. După aceasta va desfăşura concursul de suplinire a acestui multiplex de către posturile TV din ţară, în baza regulamentului supus dezbaterilor publice.

Referitor la piaţa de distribuţie, preşedintele CCA a declarat că acest lucru nu intră în competenţa Consiliului, însă conform programului aprobat de Guvern, primele două multiplexe vor fi alocate şi vor fi în gestiunea întreprinderii de stat „Radiocomunicaţii”.

Trei ani pentru tranziţie

Într-un comunicat emis ieri, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor menţionează că procesul de tranziţie la televiziunea digitală terestră se va implementa treptat, în decurs de 3 ani, pentru a asigura acomodarea treptată a populaţiei, dar şi pentru a oferi posturilor TV posibilitatea să migreze la transmisiunea în format digital. Potrivit MTIC, în această perioadă reţelele ce difuzează semnal analogic şi cele care emit semnal digital vor funcţiona paralel, însă începând de astăzi, 17 iunie 2015, canalele TV în format analogic nu vor beneficia de protecţie în caz de perturbaţii cauzate de canalele TV care transmit în format digital, iar în cazul perturbaţiilor create televiziunilor de tip digital de către canalele de televiziune analogică terestră, acestea urmează a fi sistate. 

Autorităţile spun că printre avantajele pe care le oferă televiziunea digitală terestră sunt o calitate net superioară a imaginii şi a sunetului, posibilitatea de dezvoltare a reţelelor sincrone pe aceleaşi canale de frecvenţă, majorarea numărului de programe TV, utilizarea eficientă a resurselor spectrului radio, posibilitatea transmisiunii simultane, în acelaşi flux digital multiplexat, de programe TV şi date suplimentare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite