Taxe locale mici, zero investiţii
0Primăria Chişinău ar putea să intre în incapacitate de plată şi să renunţe la o bună parte din proiectele programate pentru 2013.
S-ar putea întâmpla în cazul în care consilierii municipali nu vor vota majorarea taxelor locale. „Dacă nu se vor confirma prognozele de creştere economică, va trebui să renunţăm la investiţii în valoare de 174 de milioane de lei prognozate pentru 2013“, a avertizat primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă. În aceste condiţii, din bugetul municipal vor putea fi acoperite doar cheltuielile curente (achitări de salarii, plata pentru energie electrică, salubrizarea etc).
Cel mai mult va avea de suferit Asociaţia de Gospodărire a Spaţiilor Verzi, care va primi cu 30 de milioane de lei mai puţin. Pentru indemnizaţiile şi ajutoarele sociale bătrânilor vor fi alocate cu 24 de milioane mai puţin, iar la Direcţia Arhitectură nu vor ajunge alte opt milioane. Nu va fi cumpărată tehnică de deszăpezire în sumă de trei milioane de lei, nu vor fi pavate curţile blocurilor cu cinci milioane, nu vor fi alocate câte şase milioane pentru procurarea turnului antiincendiar şi repraţia lifturilor, nu vor fi asamblate 20 de troleibuze noi.
De asemenea, nu vor fi amenajate cinci locuri de joacă, nu va fi reparată strada Alecu Russo şi nu va fi reabilitat sistemul de iluminare pe drumul spre Aeroport.
„Temerile sunt exagerate“
Pentru că bugetul municipal nu a fost aprobat la timp, din bugetul de stat nu s-au făcut defalcări în valoare de 50 de milioane de lei. „Am analizat veniturile din ianuarie 2013. Cifrele nu sunt îmbucurătoare. La capitolul impozit pe venit din salarii, creşterea faţă de ianuarie 2012 este de doar 2,2%, în timp ce anul trecut în aceeaşi perioadă era de 22,2%. La taxele locale, dacă anul trecut în luna ianuarie creşterea a fost de 1,5%, acum încasările s-au micşorat cu 10,2%. Pentru că în 2012 CMC nu a majorat taxele locale, nu am încasat 40 de milioane de lei“, a explicat Veronica Herţa, şefa Direcţiei Finanţe a Primăriei.
Consilierul municipal Ghenadie Ivaşcenco susţine însă că lucrurile nu sunt chiar atât de grave. „Probabil, este forţată nota înainte de a fi aprobat bugetul în lectură finală. În proiectul votat în prima lectură sunt prevăzute proiecte investiţionale, fără a fi luate în consideraţie majorarea taxelor. Nu putem nicidecum intra în incapacitate de plată “, a precizat liberal-democratul.
Mai mulţi aleşi locali sunt împotriva majorării taxelor locale de 15 ori, cum a propus iniţial primarul. „De obicei, în timpul crizelor economice, pe nimeni nu încântă majorarea taxelor. Dacă am face asta, jumătate din agenţii economici din Chişinău ar renunţa la activitate, iar restul nu-şi vor putea extinde afacerilor. Nu întotdeauna majorarea taxelor duce la majorarea veniturilor“, a conchis Ghenadie Ivaşcenco.