Statuia Reginei Maria, inaugurată la Chișinău în ziua împlinirii a 107 ani de la unirea Basarabiei cu România

0
Publicat:

Statuia Reginei Maria, care o reprezintă în ziua încoronării de la Alba Iulia, a fost instalată în curtea unui liceu din centrul Chișinăului în data de 27 de martie, zi în care se împlinesc 107 ani de la unirea Basarabiei cu România. 

Statuia Reginei Maria a fost inaugurată la Chișinău. FOTO Adevărul
Statuia Reginei Maria a fost inaugurată la Chișinău. FOTO Adevărul

Statuia Reginei Maria a fost amplasată în fața Liceului Româno-Francez „Gheorghe Asachi”, instituție de învățământ care i-a purtat numele în secolul trecut.

Statuia este din bronz și a fost realizată pe parcursul a șapte ani de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, pe baza unui proiect realizat de arhitectul Mihail Andrieș, iar ținuta artistică a fost supravegheată de o comisie internațională de experți. Postamentul este realizat din piatră de meșterul Marin Lozan.

Ideea unui avocat

Inițiativa edificării statuiei îi aparține avocatului Iulian Rusanovschi și a fost lansată la data de 27 martie 2018, cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri.

,,O regină soldat, o regină care a coborât de la nivelul ei de regină până la situația și starea suferindă a unui militar rănit pe front, cum nimeni nu a făcut-o altădată pentru tânara generație este imperios necesar să vorbim cât mai mult și cât mai des de Mihai Viteazu, Burebista, Decebal, Tudor Vladimirescu, Avram Iancu, Ștefan cel Mare și Sfânt, Petru Rareș, generația care a suferit în închisorile comuniste”, a afirmat apărătorul.

Banii necesari pentru ridicarea monumentului au fost adunați de Asociația Monumentum.

La evenimentul de inaugurare au participat persoane din diferite domenii de pe ambele maluri ale Prutului.

,,Regina Maria a fost o adevărată regină a sufletelor, o personalitate care a jucat un rol esențial în consolidarea unității naționale și-n promovarea valorilor fundamentale ale demnității și respectului reciproc”, a adăugat viceprimarul Chișinăului, Ilie Ceban. 

Figură istorică importantă

Regina Maria a României a avut un rol marcant în istoria României, precum și un impact considerabil asupra tuturor provinciilor istorice, inclusiv Basarabia. S-a implicat în viața politică, socială, culturală, în promovarea educației și culturii, și în acțiuni de caritate. 

În timpul vieții, ea a luptat pentru realizarea idealului național: Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România, jucând un rol important în reîntregirea României și recunoașterea Unirii Basarabiei cu România în cadrul Conferinței de Pace de la Paris din perioada 18 ianuarie 1919–21 ianuarie 1920.

Vizita în Basarabia a familiei regale în zilele 18–24 mai 1920 a avut un impact deosebit asupra integrării Basarabiei în cadrul României Mari, asupra legitimării autorității regale și dezvoltării multilaterale a regiunii. A participat la deschiderea Expoziției Basarabiei din 1925, a vizitat Basarabia în data 30 mai 1927, participând la ședința Ligii Femeilor Române.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite