Statul moldovean a oferit un împrumut companiei Moldovagaz și a luat în gaj sistemul de transport de gaze
0Energocom a oferit un împrumut de aproape un miliard de lei moldovenești companiei Moldovagaz, fiind o prevedere Comisiei pentru Situații Excepționale pentru achitarea consumului de gaz pentru septembrie și avansul pentru octombrie către Gazprom.

Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Andrei Spînu, S.A. Energocom va încheia un contract de împrumut cu S.A. Moldovagaz, fără aprobarea prealabilă a consiliilor sau a adunărilor generale ale acestora.
,,Garanția reală pentru restituirea împrumutului și plata dobânzii: gajarea integrală, în favoarea SA „Energocom”, a cotei de 100% a SA „Moldovagaz” în capitalul social al SRL „Moldovatransgaz” împreună cu orice active transmise în gestiunea economică către aceasta de către SA „Moldovagaz”, conform contractului de gaj cu formulă executorie. Simplu, am oferit un împrumut și am luat în gaj sistemul de transport de gaze al țării. Această decizie va permite achitarea integrală de către MoldovaGaz către Gazprom a consumului de gaz pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie”, a anunțat Andrei Spînu.
Împrumutul trebuie plătit până în data de 1 mai 2023. ,,Dobânda: egală cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (21,5% anual)”, a mai precizat Spînu.
Șefa Cabinetului de Miniștri, Natalia Gavrilița, a declarat că decizia era una inevitabilă. ,,Trebuie să dăm cât mai puține motive Gazpromului să ne deconecteze. Și din nou, din păcate, trebuie să venim în ajutorul Moldovagaz, pentru a rezolva problema de lichiditate. Această sumă nu-i ajunge Moldovagaz, pentru a achita datoriile curente sau avansul pentru luna noiembrie, pentru Gazprom. Energocom ajută Moldovagaz, îi oferă acest împrumut și drept gaj este rețeaua de transport, care este o rețea de importanță strategică pentru securitatea energetică a țării”.
În aceste condiții, Gavrilița susține că reprezentanții concernului rus nu ar mai trebui să o lase fără gaze naturale pe Republica Moldova. ,, În caz dacă vom fi deconectați de la gazele naturale, trebuie să fie clar că deconectarea are loc din motive politice, ci nu comerciale”.
Disputa cu Gazprom
La începutul acestei luni, Gazprom anunțat o că nu va mai livra gaze naturale Republicii Moldova, dacă țara nu va plăti până în data de 20 octombrie facturile. De cealaltă parte, autoritățile i-au acuzat pe ruși că încalcă angajamentele asumate.
Gazprom a amenințat și anterior, că ar putea sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova, pentru că auditul pretinsei datorii MoldovaGaz, care potrivit gigantului rus, constituie 700 de milioane de dolari, nu este gata.
La sfârșitul verii, termenul de realizare a auditului a fost extins, iar conducerea Guvernului de la Chișinău a anunțat că au fost selectate două companii internaționale pentru procesul de auditare. Primul raport al experților străini va fi gata până la sfârșitul acestui an.
Între timp, România este gata să ajute statul vecin. Întrebat dacă va avea o problemă Republica Moldova cu gazul la iarnă, premierul Nicolae Ciucă, a afirmat următoarele: „Dacă acum când discutăm, dacă acum li se va opri furnizarea de gaz de către de către Gazprom, au într-adevăr o problemă, iar noi putem să asigurăm către Republica Moldova acea cantitate pe conducta Ungheni - Ungheni şi acoperă, dar nu necesarul de care are nevoie, 5 milioane de metri cubi putem să dăm pe zi, dar nu mai mult”.