Spitalele din Republica Moldova sunt în criză de medici pediatri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii rezidenţi evită să rămână în spitalele raionale din cauza salariilor foarte mici,  cu care nu-şi pot acoperi nici măcar cheltuielile de transport şi cele de cazare.

Primesc lefuri mai mici de 100 de euro pe lună, au preponderent vârste apropiate sau trecute de pragul de pensionare şi sunt de neînlocuit în spitalele rationale. E vorba despre medicii pediatri din Moldova, pentru care directorii de instituţii sanitare din ţară găsesc foarte greu succesori dintre absolvenţii Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF) „Nicolae Testemiţanu“ din Chişinău.

„În prezent în secţia de pediatrie avem doi medici, ambii pensionari. De mulţi ani, niciun specialist tânăr nu vrea să vină la noi, din cauza salariilor foarte mici. Dacă, Doamne fereşte, se întâmplă ceva cu vreunul dintre seniorii de la pediatrie, riscăm să rămânem cu secţia goală“, mărturiseşte directorul spitalului raional din Cahul, Anatol Malcov.

O situaţie similară întâlnim şi la Ocniţa. „Avem doi medici buni în secţie, însă volumul lor de lucru e foarte mare. Mai avem nevoie de încă doi specialişti. Tinerii nu vor să vină din Capitală, la noi, fiindcă dintr-un salariu de 1.400 de lei nu-şi pot plăti transportul şi chiria. Dacă ar veni cu familiile, ar fi şi mai dramatic“, susţine şi directorul spitalului din Ocniţa, Tudor Iurcu.

„Criza de pediatri din spitalele raionale este o problemă dureroasă pentru noi. Un medic începător ia 1.800 de lei. Un rezident primeşte 900-1.000 de lei. N-are casă, nu are cu ce să-şi ia de mâncare şi, per ansamblu, nu e cu nimic motivat să lucreze în raioane. De aproximativ trei ani caut un pediatru pentru spitalul raional din Briceni, fără succes“, spune medicul pediatru Svetlana Beniş, conferenţiar universitar la USMF.

Un pediatru la patru medici de familie

Potrivit specialiştilor în Sănătate, această problemă este cauzată de plasarea pediatrului în rolul de consultant al medicilor de familie, ceea ce a dus la alocarea unor salarii mult mai mici în comparaţie cu aceştia. Astfel, la patru medici de familie revine un consultant în probleme de pediatrie. „Medicul de familie consultă mai multe categorii de pacienţi şi îi pot scăpa anumite afecţiuni pe care le observă un pediatru. Mă refer în special la copiii care se îmbolnăvesc frecvent, minorii cu boli cronice şi cei invalizi, care necesită consultaţii mai aprofundate şi de lungă durată. În condiţiile de salarizare de astăzi, nu m-aş simţi motivată să merg să lucrez într-un raion“, declară medicul pediatru Irma Badan, de la Asociaţia Medicală Centru din Capitală.

300 este numărul aproximativ al locurilor de muncă vacante pentru medicii pediatri, în spitalele raionale din ţară.

Pe de altă parte, şefa Catedrei de Pediatrie de la USMF, Nineli Revenco, membru al Comisiei de Pediatrie din cadrul Ministerului Sănătăţii, susţine că, din cei aproape 30 de pediatri care absolvesc, anual, USMF, foarte puţini profesează în acest domeniu. Majoritatea pleacă peste hotare, se angajează pe la diverse companii farmaceutice sau îşi deschid propriile afaceri.

„Lipsa medicilor pediatri este un şoc pentru asistenţa medicală din Moldova. Sunt în jur de 300 de pediatri în ţară, iar locuri vacante avem cam tot atâtea. Sunt raioane în care vârsta medie a pediatrului e trecută de 55 de ani. În raioane precum Basarabeasca, Teleneşti, Sângerei şi Făleşti avem medici pensionaţi. Rezidenţii sunt trimişi la practică în spitalele raionale, dar nu sunt motivaţi să rămână, din pricina salarizării insuficiente, a cazării şi a condiţiilor de muncă“, precizează Revenco.

Creşte mortalitatea în rândul copiilor

Specialistul mai spune că, în ultimele şase luni, mortalitatea infantilă este în creştere în mai multe raioane, comparativ cu anul trecut, când decesele constatate au fost de 8,9% dintr-o mie de copii. Astfel, primul loc în ţara noastră privind cauzele de mortalitate e ocupat de malformaţiile congenitale. Urmează, în ordinea incidenţei, maladiile dobândite de copii în perioada perinatală, iar apoi decesele cauzate de diverse accidente. „Rămâne la latitudinea medicului de familie dacă vrea să trimită pacientul la consultaţie, la un specialist, sau nu.  E nevoie de ajustarea asistenţei medicale a copiilor, astfel încât în această structură să se regăsească medicul pediatru, aşa cum se întâmplă în toate ţările civilizate“, mai spune şefa Catedrei de Pediatrie de la USMF.

Medicii pensionari, de bază pentru spitale

Pediatrii nu sunt singurii specialişti pentru care directorii de spitale din raioane găsesc cu greu medici tineri. Potrivit directorului spitalului raional din Cahul, Anatol Malcov, 40% din personalul instituţiei a depăşit vârsta pensionării. „Aparent nu sunt probleme la nivel de personal, avem mai mulţi specialişti trecuţi de pragul de pensionare. Însă dacă aceşti medici vor pleca, riscăm să fim parţial descoperiţi, în special în secţia consultativă şi cea de obstetrică şi ginecologie“, afirmă directoarea spitalului raional din Orhei, Elena Palanciuc.


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite