Speriaţi de BAC, tot mai puţini elevi dau la liceu. Unele licee din Moldova ar putea deveni gimnazii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Condiţiile dure de la BAC îi sperie pe mulţi adolescenţi
Condiţiile dure de la BAC îi sperie pe mulţi adolescenţi

După ce Ministerul Educaţiei a înăsprit condiţiile de desfăşurare a examenelor de Bacalaureat şi rata de promovare a scăzut dramatic, tot mai mulţi elevi se orientează spre colegii şi şcoli profesionale, iar unele instituţii de învăţământ din Republica Moldova rămân fără clase liceale.

În municipiul Chişinău, de exemplu, în mai multe licee se adună doar câte o clasă de a X-a, ceea ce contravine unui regulament al Ministerului Educaţiei ce prevede că trebuie să existe nu mai puţin de două clase în fiecare paralelă la treapta liceală. Deocamdată, nu au fost centralizate datele de la înmatricularea în licee, dar autorităţile locale se gândesc deja să organizeze o a doua etapă de admitere.

Şefa Direcţiei Educaţie din Capitală, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, susţine că anul trecut au fost astfel de probleme în 18 şcoli din municipiu, principalul motiv fiind că examenele de Bacalaureat au devenit mai stricte în ultimii doi ani. O altă problemă este faptul că tot mai des moldovenii care muncesc peste hotare îşi iau copiii cu ei după cele nouă clase gimnaziale. În aceste condiţii, potrivit responsabilei, unele licee şi-ar putea schimba statutul, devenind gimnazii.

Pe de altă parte, primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, crede că încă e prea devreme pentru astfel de măsuri. Edilul se teme că s-ar putea repeta situaţia cu grădiniţele din Capitală care au fost închise din cauza declinului demografic şi multe dintre care, între timp, au fost distruse ori au fost înstrăinate. „Rezultatele reformelor în Educaţie se vor vedea în următorii ani. Trebuie păstrate liceele până când lucrurile se vor echilibra pe termen lung“, a opinat Dorin Chirtoacă.

Şi multe licee din provincie nu au acumulat numărul necesar de elevi pentru a constitui clase de liceu. Potrivit Publika TV, în raionul Străşeni doar cinci licee din cele 12 au adunat câte 50 de elevi. La Ialoveni şi Hânceşti - doar câte trei, iar la Căuşeni - două. Direcţiile de învăţământ din aceste raioane vor, de asemenea, să organizeze încă o etapă de admitere pentru tinerii care nu au intrat la colegiu.

Conform aceluiaşi regulament, instituţiile care nu reuşesc să creeze doi ani consecutiv cel puţin două clase a câte 25 de elevi trebuie să fie reorganizate în gimnazii.

 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite