Socialiștii, care refuză să recunoască rezultatul prezidențialelor moldovene, au agenda Kremlinului, crede un expert

0
Publicat:

Refuzul Partidului Socialiștilor de a recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale, susținând că Maia Sandu este un președinte nelegitim, confirmă că formațiunea are agenda Kremlinului în Republica Moldova, susține Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate al Comunității WatchDog.md.

PSRM refuză să recunoască rezultatul alegerilor prezidențiale. FOTO: Socialistii.md
PSRM refuză să recunoască rezultatul alegerilor prezidențiale. FOTO: Socialistii.md

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), formațiunea prorusă care l-a susținut în turul al doilea al alegerilor prezidențiale pe Alexandr Stoianoglo, susține că acesta a obținut adevărata victorie la alegerile prezidențiale. Formațiunea nu recunoaște votul diasporei datorită căruia Maia Sandu a fost declarată învingătoare.

,,Maia Sandu a pierdut pe plan intern. Alexandr Stoianoglo, președintele poporului din Moldova, a obținut adevărata victorie la alegerile prezidențiale. 51,19% dintre cetățenii Moldovei – oameni care muncesc, primesc pensii, plătesc taxe, își cresc copiii și trăiesc aici – au votat pentru el. Majoritatea cetățenilor Moldovei s-au exprimat împotriva politicilor actualei guvernări. Maia Sandu a devenit „președinta diasporei.” Partidul Socialiștilor din Republica Moldova nu recunoaște votul din secțiile din străinătate, datorită căruia Sandu a fost declarată învingătoare”, se arată în comunicatul de presă al PSRM.

Reprezentanții PSRM mai afirmă că scrutinul a avut loc cu abateri.

,,Alegerile prezidențiale recente, în special votul în regiunea transnistreană și la secțiile de votare din străinătate, nu pot fi considerate o exprimare liberă și democratică a voinței poporului. Ne-am confruntat cu reducerea nejustificată a secțiilor de vot, blocarea accesului alegătorilor, agitație electorală în ziua tăcerii și în ziua alegerilor, și alte nereguli în mai multe țări, inclusiv sute de cazuri de falsificare intenționată, dispariția urnelor de vot. Astfel, sute de mii de cetățeni ai țării nu și-au putut exercita dreptul la vot, ceea ce explică diferența finală de voturi. Observatorii internaționali au raportat, încă din primul tur, cazuri masive de utilizare a resurselor administrative de către autorități, mobilizarea forțată a angajaților din sectorul public, accesul inegal al candidaților la mass-media și monopolul exercitat de președintele în funcție asupra mass-mediei”, mai precizează socialiștii.

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiune care a înaintat-o pe Maia Sandu în cursa prezidențială, au refuzat să comenteze acuzațiile socialiștilor. De asemenea, reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) au menționat că au primit mai multe sesizări cu privire la presupuse abateri, inclusiv de la PSRM, pe care urmează să le examineze și să țină cont de ele atunci când vor aproba raportul privind rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate al Comunității WatchDog.md, susține că PSRM lansează acuzații nefondate, afirmând că Maia Sandu este un „președinte nelegitim.

,,În loc să respecte voința cetățenilor, PSRM preferă să o discrediteze, punând la îndoială voturile a peste 900.000 de moldoveni care au ales-o pe Maia Sandu, o majoritate de peste 55%. Aproape 270.000 de voturi provin din diaspora – aproximativ 16% din totalul voturilor – un segment legitim și vital pentru Moldova, nu un 'element străin' cum îl numește PSRM. Să respingi diaspora înseamnă să negi o parte esențială a poporului și să ignori oamenii care susțin economic țara și au dreptul deplin de a-și exprima votul”, a spus expertul moldovean. 

Andrei Curăraru a mai precizat că, atât timp cât moldovenii și-au dat votul pentru Maia Sandu și votul lor „nu este de negociat”, PSRM,  dar și liderul Igor Dodon, care susține că președintele Republicii Moldova a devenit o ,,rață șchioapă”, trebuie să înceteze atacurile nefondate.

,,Dacă PSRM și Dodon au dovezi reale de nereguli, locul lor este în instanță. Alexandr Stoianoglo, candidatul lor, este jurist și cunoaște bine procedurile legale. Dar ei aleg să dezinformeze publicul, ceea ce ridică întrebări serioase despre intențiile lor reale. Observăm cum se conturează un scenariu periculos de destabilizare bazat pe premise false, un scenariu cu indicii clare de influențe ale Kremlinului. Refuzul lor de a accepta rezultatul alegerilor și insistența asupra unui președinte al poporului fabricat indică o agendă străină intereselor Moldovei”, a conchis expertul de la Chișinău. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite