Slusari: „Subiectul grăului din rezerva de stat este exploatat pentru a denigra Platforma DA prin atacuri directe la adresa mea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Slusari si Vasile Costiuc Colaj FOTO
Alexandru Slusari si Vasile Costiuc Colaj FOTO

Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul Platformei DA Alexandru Slusari susţine că subiectul grăului din rezerva de stat este exploatat acum în scopul denigrării imaginii Platformei DA prin atacuri directe la adresa sa.

„Este o acţiunea cu titlu de răzbunare, realizată de un interpus (referindu-se la Vasile Costiuc), pentru expunerea tranşantă din partea mea pe anumite probleme de actualitate politică şi pentru unele dezvăluiri. Se aplică principiul unui regim autoritar - cine nu este cu noi, este impotriva noastră. Se pronunţă doar numele meu, chiar dacă Parlamentul nu are nici o tangenţă cu gestionarea rezervelor de stat, iar eu nu deţin măcar funcţia de vicepreşedinte al comisiei agricultură”, a scris Alexandru Slusari pe Facebook.

Alexandru Slusari a menţionat că grâul transportat în Giurgiuleşti nu are nimic cu rezerva de stat. 

„Nu am niciun motiv să aranjezi pe acest Trans Oil, întrucăt este un monopolist, care în mod ostil preia afacerile fermierilor mici şi mijlocii. Lupt cu acest monstru peste 10 ani şi l-am sesizat de trei ori la Consiliul Concurenţei. Mai mult ca atăt, degrabă voi ieşi cu iniţiativa legislativă ca agroholdinguri să fie lipsite de subvenţii. Însă, cert este că Agenţia de Rezerve Materiale a eliberat grău din rezerve altui agent economic şi acest grău a rămas în ţara”, a afirmat Slusari.

El consideră că „problema de bază la moment este să nu admitem creşterea preţurilor la pâine”. 

„Iată aici sunt multe întrebări la Agenţia de Rezerve în privinţa cum sunt gestionate rezerve de grău şi după care criterii a fost eliberat grău acelui agent economic, chiar dacă acesta a prezentat garanţia bancară. Insistăm ca subiectul să fie discutat la Consiliul Suprem de Securitate şi să avem audieri la Parlament”, a spus Slusari.

Potrivit lui, în contextul secetei şi deficitului cerealelor pe piaţa internă, este imperios necesar ca guvernul (aşa cum el este) şi legislativul să ia sub control procesul de împrospătare a rezervelor.” 

„E nevoie de efectuarea a unei inventarierii a rezervelor. Grău trebuie să fie distribuit din rezerve de stat cu titlu de împrumut TRANSPARENT şi doar întreprinderilor de pânificaţie cu scopul neadmiterii majorării preţurilor la pâine. În contracte de împrumut obligatoriu trebuie să fie inclus punctul privind interzicerea exportului grăului. Vorbesc despre acest lucru, întrucăt cunosc că există proiectul Hotărării Guvernului privind împrospătare a circa 24 mii de tone de grău. Executivul, sub controlul Parlamentului şi Preşedinţiei, trebuie în căteva zile să evalueze volumul stocurilor grăului alimentar în ţara şi , în caz de necesitate, să vină cu propunerea interzicerii temporare a exportului de grău”, a subliniat deputatul.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a solicitat Guvernului luni, 29 martie, să aprobe de urgenţă o hotărâre prin care să impună restricţii temporare la exportul grâului de provenienţă din rezervele de stat. Solicitarea a fost făcută în contextul în care liderul Partidului Democraţia Acasă, Vasile Costiuc, a anunţat că grâul din rezerva de stat este evacuat şi transportat spre Portul Giurgiuleşti pentru a fi exportat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite